Massage kan få ømme muskler til at løsne grebet og lette tankerne efter en hård, travl dag – kort sagt: Velvære. Og så er massage en vidunderlig kilde til nærvær mellem to mennesker.
De færreste vil takke nej til en omgang massage. For ikke alene kan det være en ren nydelse, det kan også kvikke dig op, hjælpe dig af med smerter, få stressen til at forsvinde ud af kroppen og stimulere dig sensuelt. Og nydelsen bliver bestemt ikke mindre, hvis det er et par bløde masserende hænder, der let og ubesværet glider på huden. Og det kan en god olie hjælpe med til.
Massageolie/basisolie
Massageoliens primære opgave er at smøre, så de masserende hænder glider bedre på huden. De vegetabilske olier er i sig selv forskellige og indeholder i højere eller mindre grad nærende og hudplejende fedtsyrer, vitaminer og mineraler.
Nogle olier optages hurtigt gennem huden, andre kun langsomt. Men de optages. En god regel er derfor: Det, du smører på huden, skal også kunne spises. Brug ikke mineralske olier som paraffinolie og vaseline. Selv om de bruges i hudplejemidler, så er det restprodukter fra olieindustrien. De indeholder ingen nærende fedtsyrer, men lægger sig blot som et lag på huden og forhindrer den i at fungere optimalt.
Køb pressede og nænsomt rensede olier frem for benzinekstraherede og højtraffinerede olier, da de er renere og har bevaret flest muligt af de naturlige stoffer. Ellers er valget af massageolie i høj grad en smagssag. De tyktflydende bliver længere tid på huden, og man skal ikke påføre så tit. Men fx til ansigtet foretrækker mange en lidt hurtigere optagelig og mindre fedtende olie. Hører du til dem, der ikke tåler olie i ansigtet (lav en test på et lille område først), kan du i stedet bruge en vegetabilsk gel eller en uparfumeret lotion.
Æteriske olier
En basisolie kan sagtens bruges alene, men tilsættes der æteriske olier, opnår man en fornemmelse af luksus, og samtidig tilfører de velgørende og helbredende virkninger. Æteriske olier er koncentrerede duftstoffer fra planter, træer eller blomster. De påvirker humøret, når de via næsen finder op i den del af hjernen, der har med vore følelser at gøre. Og de indeholder kemiske stoffer med vidt forskellige virkninger. Flere olier hæmmer bakterier og betændelser, og mange øger gennemstrømningen af blod, hvor de smøres på, og stimulerer dermed de naturlige funktioner. Stofferne optages i blodbanerne via huden eller ved inhalation, og de kan med fordel bruges i massageolier, duftlamper og i bade.
Man kan fint blande op til tre-fire forskellige æteriske olier i en basisolie og lade dem supplere hinanden. Men det er meget stærke sager, så bland aldrig mere i end tre dråber æterisk olie til fem ml basisolie (ca. en tsk.). Nogle mennesker tåler ikke visse olier og reagerer med irritation. Lav først en test på et lille hudområde med basisolien alene, derefter med æterisk olie i. Brug ikke æteriske olier til børn under to år, og gravide bør gå til en professionel aromaterapeut. Her er nogle gode æteriske olier til bestemte formål:
Tip: Gå ikke kun efter oliens egenskaber – du skal også kunne lide duften for at få fuldt udbytte.
- Mentalt afslappende: Merian, timian (helst af typen linalol), sandeltræ, lavendel, angustifolia, vetiver, romersk kamille og rosentræ.
- Mentalt opkvikkende: Basilikum, rosmarin (helst af typen pyramidalis), citron, sort peber, bergamot og grapefrugt.
- Mod muskelsmerter: Ingefær, bergamot, rosmarin (helst af typen verbenon), birk og frankincense.
- Mod menstruationssmerter: Basilikum, mandarin og romersk kamille.
- Ansigtsmassage: Orangeblomst og rose. Til tør hud: Sandeltræ og romersk kamille. Til fedtet hud: Laurbær og citron.
- Sensuelt stimulerende: Flere dufte siges at stimulere sexlysten, men det er nok oftest overtro. Man ved dog, at nogle dufte typisk stimulerer og tiltaler mænd og kvinder: Kvindedufte: Orangeblomst, muskatel-salvie, rose, jasmin, geranium, frankincense og lavendel. Mandedufte: Cedertræ, timian af typen linalol, citron, rosmarin af typen verbenon og nardus.
Gode basisolier
Abrikoskerneolie: Optages mellemhurtigt af huden. Også egnet til ansigtsmassage. Svag og behagelig duft. God til irriteret hud.
Mandelolie: Optages mellemhurtigt. Svag duft. Passer til de fleste hudtyper. Lindrer irriteret hud.
Avocadoolie: Lidt fed, men alligevel ret hurtigt optaget. Indeholder A-, D-, B- og E-vitaminer. 10 pct. blandet i anden olie er en god kur ved meget tør og dehydreret hud, psoriasis og eksem.
Tidselolie: Trænger hurtigt ind og fedter kun lidt. Højt indhold af gavnlige, flerumættede fedtsyrer. Specielt god til fedtet hud.
Raps- og olivenolie: Koldpresset, har gode nærende og smørende egenskaber. Modsat olivenolie har rapsolie neutral duft. Ret langsom indtrængen.
Jojobaolie: Især god til ansigtsmassage og -pleje. Bland den i andre olier. Optages nemt. Neutral duft. God til forskellige hudlidelser, fx akne, psoriasis og eksem. Tåles af næsten alle. Højt indhold af E-vitamin.
Hvedekimolie: Lidt for sej til at bruge alene, men 10 pct. blandet i anden olie er glimrende. Højt indhold af E-vitamin. Giver silkeblød hud. God for tør og ældet hud.
Opbevaring
Æteriske olier opbevaret køligt i mørke glasflasker kan holde i flere år. Olier af citrusfrugter dog kun ca. et halvt år, mens jojoba holder næsten ubegrænset. Færdige blandinger og basisolier opbevares også bedst mørkt og køligt. Olier fra citron, appelsin, grapefrugt og bergamot øger hudens følsomhed over for solen. Lad være at bruge dem senere end et døgn før solbadning.
Læs også
Æteriske olier dufter godt, føles godt og virker godt
Hvordan bruges de æteriske planteolier?
Pebermynteolie – den æteriske olie over dem alle
Hoste: Hvilke æteriske olier hjælper bedst?
Avocadoolie: Masser af gode indholdsstoffer
Massage til lindring og velvære
Immunforsvar styrkes med massage