Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Diabetes skyld i lavt antioxidant-niveau

Hos personer med det metaboliske syndrom var mængden af vitamin C og E, to antioxidanter, lavere end hos personer uden det metaboliske syndrom. Det fremgår af et studie publiceret i septembernummeret Diabetes.

Oxidativt stress antages at spille en rolle i sygdomsudviklingen ved diabetes og hjerte-karsygdomme. Men kun lidt vides om forekomsten af antioxidanter hos personer med det metaboliske syndrom, og som dermed har en forhøjet risiko for både type 2-diabetes og hjerte-karsygdomme.

For at undersøge eventuelle sammenhænge udførte forskere fra bl.a. Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia, USA, en undersøgelse af 8.808 voksne, som var 20 år eller ældre. Forskerne sammenlignede frit forekommende mængder i blodet af vitaminerne A, C og E, retinylestrar, fem forskellige karotenoider samt selen.

Efter at have justeret for køn, alder, race, etnisk herkomst, uddannelse, rygning, fysisk aktivitet, indtag af frugt, grøntsager, vitaminer og mineraler, havde studiedeltagerne med metabolisk syndrom signifikant lavere værdier af retinylestrar, C-vitamin og karotenoider undtagen lycopen. Efter yderligere justering for fedtniveau i blodet var indholdet af E-vitamin signifikant lavere hos deltagere med metabolisk syndrom. Justering af data i forhold til diabetes påvirkede ikke sammenhængen.

Voksne individer med metabolisk syndrom havde for lave værdier af flere antioxidanter, hvilket forskerne tror kan forklare en del af disse personers øgede risiko for diabetes og hjerte-karsygdomme.

Kilde: Diabetes 2003;52:2346–51

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012