Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Grøn te som slankemiddel

art-groenneteerLæge Per Tork Larsen, der, redigerer Pulssidens lægebrevkasse, fortæller her om erfaringer og forskning.

Det er velkendt, at fordøjelse af fedt, som vi indtager med maden, nedbrydes til frie fedtsyrer ved hjælp af enzymer, der udskilles fra maven og tarmen. Nedbrydningen af fedststoffer til frie fedtsyrer er nødvendig for at fedtstofferne kan passere over tarmbarrieren og optages som energi til organimen. Det første enzym angriber fedtstoffet i mavesækken og nedbryder 10-30 procent af fedtet under indflydelse af de sure mavesafter. I tolvfingertarmen nedbrydes resten fedtet ved hjælp af enzymet, pancreatic lipase, under indflydelse af galden.

Efter nedbrydningen transporteres fedtstofferne via lymfesystemet og blodbanen ud til kroppens fedtceller, der fungerer som depot for den energi, som fedt repræsenterer.

Populært sagt skal man forestille sig, at fedtet fra maden skal nedbrydes fra en dråbestørret med en diameter på 2-3 milliliter til en størrelse på 10-15 mcm (tusindedel millimeter), før det er i stand til at blive optaget i kroppen.

Der har været en del beretninger om, at grøn te skulle have en slankende effekt. Men det har ikke tidligere været beskrevet hvordan grøn te virkede, hvor stor effekten var og hvilke stoffer i teen, som gav effekten. Det satte franske forskere sig for at dokumentere. I deres forsøgsopstilling genskabte man de forhold, hvorunder fedtstoffer nedbrydes og spaltes i henholdsvis maven og tarmen. Herefter tilsatte man en stærk ekstrakt af grøn te og forsøget viste, at de fedtnedbrydende enzymers aktivitet blev kraftigt nedsat. Man registrerede, at mængden af frigjorte frie fedtsyrer i maven blev nedsat med ca. 11 procent, og i tarmen blev der ligeledes frigjort mindre frie fedtsyrer. Den samlede reduktion i mængden af frie fedtsyrer blev sammenlagt opgjort til ca. 37 procent.

Årsagen til denne dramatiske reduktion i frigivelsen af frie fedtsyrer fandt man ved, at undersøge størrelsen på fedtdråberne. Når man tilsatte stærk grøn te ekstrakt til forsøgsmodellen så man, at en del af fedtdråberne ikke blev nedbrudt fuldt ud og derfor ikke kunne passere tarmbarrieren.

Forskerne konkluderer, at perspektivet i denne opdagelse er, at grøn teekstrakt kan anvendes som et naturligt slankemiddel uden de bivirkninger, der kendetegner de receptpligtige slankemidler.

Se også Te-facts og Tab dig med te!

Health News 2002

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012