Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D3-vitamin kan hjælpe sklerosepatienter

Multipelsklerose (MS) - også kaldet dissemineret sklerose - er en kronisk autoimmun sygdom, hvor kroppen angriber sit eget nervevævs myelin i nerveskederne.

MS rammer typisk mennesker i alderen mellem 20 og 50 og påvirker to til tre gange så mange kvinder som mænd. Tobaksrygning øger risikoen for at få sklerose med 40-80%. Desuden øger tobaksrygning risikoen for at gå fra en fredelig form for sklerose over til en mere fremskreden form med attakker. Sødemidlet aspartam - der findes i mange "light"-produkter, især sodavand - har givet anledning til skleroselignende symptomer. Langsom forgiftning med f.eks. kviksølv (amalgam i tænderne)og andre miljøgifte kan også give symptomer, der ligner sklerose.

MS er mere udbredt i dele af verden fjernest fra ækvator, hvor der er mindre sol. Solen er den vigtigste naturlige kilde til D-vitamin. D-vitamintilskud til patienter med MS kunne derfor være en oplagt behandlingsmulighed. Det arbejder man med i forsøg på Johns Hopkins University School of Medicine, USA.

Ved sygdommen MS forberedes T-lymfocytter (en del af det normale immunsystem - men ved sklerose fejlagtig adfærd) i kroppens lymfeknuder til at opsøge og ødelægge myelin, en proces, der kan føre til invaliderende symptomer såsom sløret syn, svaghed og følelsesløshed. Man tror, at D-vitamin virker ved at hindre T-lymfocytter i at rejse ind i hjernen. I forsøg på MS-mus har man nemlig vist, at ved store doser D-vitamin, ser man et stort antal af T-celler i blodet, men meget få i deres hjerner og rygmarv. Hos MS patienter ser man, at lave koncentrationer i blodet af D-vitamin er forbundet med øget handicap og sygdomsaktivitet.

I et klinisk forsøg har man givet 40 patienter med recidiverende-remitterende MS 10.400 IE eller 800 IE cholecalciferol (D3-vitamin) dagligt i seks måneder. Patienter med svær D-vitaminmangel blev ikke inkluderet i undersøgelsen. Blodprøver blev taget ved start af undersøgelsen og igen efter tre og seks måneder.

I højdosis gruppen fandt man klinisk relevante immunologiske virkninger; det kunne ikke påvises i lavdosisgruppen.

Bivirkninger af D-vitamin var ubetydelige, og der var ikke forskel mellem disse i højdosisgruppen og lavdosisgruppen.

En person i hver gruppe fik tilbagefald.

Forskerne mangler stadig at bestemme det optimale niveau af D-vitamin i blodet for personer med MS. 40 til 60 nanogram per milliliter (ng/ml) er blevet foreslået. Kun deltagere, der fik den høje dosis af D-vitamin nåede dette niveau.

Natur-Drogeriet A/S forhandler D3 -vitamin i tre forskellige styrker: 10 mcg (400 I.E.), 35 mcg (1.400 I.E.) og 85 mcg (3.400 I.E.). Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Reference: Sotirchos et al. Safety and immunologic effects of high- vs low-dose cholecalciferol in multiple sclerosls. Neurology 2016.

Health News 2016

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012