Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D3-vitamin er ikke giftigt

Lad os lægge ud med at slå fast, at der findes to former for D-vitamintilskud: D3-vitamin (cholecal­ciferol), som kommer fra fiskeolie, og D2 fra planter (ergocalciferol), som findes i berigede fødeva­rer og visse tilskud. D2, som aktiveres ved bestråling, er mindre biologisk aktiv. 

Når D-vitamin skal være virksomt og prisgunstigt

D3-vitamin findes i æg, indvolde, animalsk fedt, torskelevertran og fisk. Det svarer til den D3-vita­min ved UV-B-bestråling. Du bør holde dig fra D2-vitamin, da denne form har vist sig at være gif­tig i høje doser. Så hold dig til D3-vitamin – så er der overhovedet ingen fare på færde. 

Nye resultater underbygger vores viden om, hvorfor D2-vitamin giver større risiko for skader. For det første har D-vitaminbindende protein en lavere affinitet over for D2-metabolitter end over for D3-vitamin. For det andet producerer menneskekroppen unikke, biologisk aktive meta­bolitter fra D2-vitaminer, mens der ikke udledes analoge metabolitter fra D3-vitamin. 

Der er ingen tvivl om, at D2-vitamin er syntetisk analogt med D-vitamin – men med anderledes kendetegn. Det er forkert at betragte D2 som et vitamin. Fremtidig forskning i potentielt skadegø­rende virkninger bør fokusere på D3-vitamin som adskilt fra D2-vitamin, som stort set alle nuvæ­rende data vedr. giftighed gælder. 

Selv uden at fokusere på, hvilken D-vitamin der blev anvendt, var et ekspertpanel for nylig ude af stand til at at finde nogen form for offentliggjorte beviser for, at D-vitamin er skadeligt hos voksne i doser på 10.000 I.E. pr. dag (verificeret ved blodkoncentrationen 25(OH)D). Kilde:Townsend Letter for Doctors & Patients – oktober 2004. 

NB: Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012