Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sojaprotein

I en slankekostplan baseret på sojaprotein vil 67-75% af vægttabet være kropsfedt og 25-33% være fedtfrit væv. Det gør det langt lettere at holde vægten bagefter.

Hvor meget soja skal jeg spise?
De amerikanske sundhedsmyndigheder anbefaler, at man indtager 25 g sojaprotein pr. dag, hvis man vil opnå de sundhedsmæssige fordele for hjertet, som sojaen kan give. Men på baggrund af undersøgelser og af det gennemsnitlige forbrug pr. indbygger i de lande, hvor soja er hovednæringsmiddel, har man foreslået, at der skal udarbejdes retningslinier for brugen af sojaprotein.

Generel forebyggelse
Har man generelt et udmærket helbred, bør man spise en portion sojabaseret mad hver dag (dvs. syv portioner i løbet af en uge). Det giver i gennemsnit 10-12 g sojaprotein dagligt med 20-25 mg sojaisoflavoner, og denne mængde er let at opnå ved at spise velsmagende færdiglavede snacks (soja-barer, ristede sojabønner, sojakager - eller drikke 2-2,5 dl sojadrik).

Lider du af diabetes, er du i risikogruppen for sygdomme i hjertets kranspulsårer - eller kommer du fra en familie med flere tilfælde af hjertesygdom, knogleskørhed eller diabetes
Spis to små portioner sojabaseret mad med i alt 25 g sojaprotein pr. dag. Denne mængde er let at komme op på ved at spise to portioner af de ovennævnte fødevarer og snacks og/eller drikke sojaprodukter. Isoflavoner - de biologisk aktive elementer i soja - lagres ikke i kroppen. De har en halveringstid på 10 timer, så hvis du spiser eller drikker soja to gange dagligt, kan du hele tiden sørge for, at kroppens behov bliver opfyldt.

I de senere år har man udvundet isoflavoner fra soja og solgt ekstraktet som kosttilskud i helsekostforretninger og på apoteker. Nogle mennesker er i tvivl om, hvorvidt det er bedre at tage en tablet frem for at få sojaen fra en naturlig fødevarekilde. Eftersom der ikke på nuværende tidspunkt findes nogen form for regulering af markedsføringen af disse tabletter, og da langtidsvirkning og sikkerheden på langt sigt ved sådanne stoffer i tabletform ikke er kendt endnu, så er det stadig bedst at få isoflavonerne - sammen med sojaproteinet - i deres naturlige form. Så guf du bare i dig af de velsmagende soja-fødevarer - både til hovedret, som drikkevare, som snack og som dessert.

Kilde: Alternative Medicine, maj 2001.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012