Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Padderokke

- lille plante, stor virkning

Padderokke eller ager-padderokke, som den også kaldes  (Equisetum arvense L.)  er en uanselig plante, der hvert år vokser frem som to slags skud: Først et ugrenet, brunligt forårsskud, der bærer sporehuse, og når det er dødt, et grønt, sirligt, forgrenet, sterilt sommerskud. I toppen af de tørre forårsskud dannes der i hvert »aks« store mængder sporer.

Planten forekommer overalt i Europa, hvor den især vokser på fugtige og sandede marker og enge, i grusgrave osv. Selv om den i dag for det meste betragtes som et besværligt, nærmest uudryddeligt ukrudt, har mennesker i umindelige tider forstået at bruge den som en nyttig lægeplante. I oldtiden var den anerkendt som et blodstillende middel, mens man i middelalderen fortrinsvis brugte den mod hoste, dysenteri (»blodgang«), urinvejssten og gigt.

Siden hen gik planten i glemsel, og vi kan takke den tyske naturlige Sebastian Kneipp (1821-97) for dens genopdagelse og introduktion i moderne phytoterapi. Kneipp anbefalede den som et urindrivende middel, mod reuma og gigt, og som et sårmiddel, til gurgling og mundskylning, samt som tilsætning til badet (kiselsyrebad, se nedenfor).

Analyser viser, at padderokke bl.a. indeholder op til 8% kiselsyre, flavoner og saponin.

Drogen har først og fremmest urindrivende og adstringerende (sammentrækkende) egenskaber. I folkemedicinen har man drukket padderokke the mod besværlig eller ophørt vandladning, blodig urin, blæresten, nyre- og galdeblærelidelser og manglende menstruationer. Padderokke anses også for at kunne modvirke fedme, hjælpe på stofskiftelidelser, blodmangel og hudsygdomme, samt styrke negle og hår.

Den vanddrivende virkning er særlig velgørende for bindevævet. Hovedårsagen hertil er kiselsyren, men det er sammen med flavoner og saponin, at kiselsyren opnår sin optimale effekt.

Den flygtige olie i drogen besidder en god virkning på bakterier som  Staphylococcus aureus, Steptococcus haemolyticus  og forskellige svampebakterier (Sommer e. al.) Kiselsyren understøtter den naturlige helbredelsesproces ved infektionssygdomme, bl.a ved at forøge de hvide blodlegemer i blodet (leukocytose).

Kombinationen af urindrivende virkning, blodstandsning, bakteriebekæmpelse og styrkelse af bindevævet gør padderokke til en meget egnet og virksom droge til behandling af underlivsbetændelse og andre underlivslidelser hos kvinder, nyrebækkenbetændelse, blærebetændelse, ødemer eller vattersot, bakterier og blod i urinen. Drogen fremkalder en typisk vanddiurese, idet den øger gennemstrømningen i de afførende urinveje, tilmed uden at der skabes forandringer i elektrolyt/mineralbalancen.

Til behandling af disse lidelser anbefales enten  padderokke the, Phyto Padderokke kapsler  eller  Bio Silica kapsler.  Sidstnævnte præparat har et særligt højt indhold af organisk kisel nemlig mindst 12%, og af flavonoider - 0.73%.

Endelig kan det nævnes, at padderokke har været brugt i folkemedicinen mod lungetuberkulose på grund af drogens styrkende virkning på bindevævet, men en specifik virkning på tuberkelbaciller har ikke kunnet påvises. Moderne undersøgelser antyder desuden, at kiselsyren i padderokke kan være en gunstig faktor for hjerte og arterier.

Kiselsyrebad.  Padderokke kan med godt resultat anvendes i bade, idet kiselsyren stimulerer stofskiftet i huden og dermed blodgennemstrømningen; herved opnås der en gunstig indflydelse på hævelser (også efter slag, forstuvninger og brud), benbylder, vanskeligt helende sår og frostknuder. Da de fleste reumatiske lidelser og gigt er stofskiftelidelser, og da den opløselige kiselsyre i badet delvis optages af kroppen, så har padderokke en velgørende og tindrende virkning i disse tilfælde.

Sådan laver De et kiselsyrebad.- Til et karbad lader De 100 gram padderokke overholde med 1 liter kogende vand og trække ca. 1 time. Udtrækket tilsættes badevandet, og badet er klart.

Virkningen af badet forstærkes, hvis De daglig drikker 1-2 kopper padderokke the, eller tager Phyto Padderokke kapsler eller Bio Silica kapsler.