Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

E-vitamin alene reducerer risikoen for hjerteanfald

Tilskud af E-vitamin kan reducere risikoen for myocardie-infarkt, viser en ny meta-analyse af 16 randomiserede, kliniske forsøg, men virkningen synes at blive ophævet ved indtagelse af andre antioxidanter.

Daglige doser af E-vitamin på 400-800 I.E. er sat i forbindelse med en 20% reduktion i risikoen for myocardie-infarkt, rapporterer italienske forskere fra Sapienza University (Rom) og IRCCS Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed. "Det faktum, at E-vitamin, som er en kendt antioxidant, reducerer de kliniske følgesygdomme ved åreforkalkning, kan tyde på, at teorien om iltningsbelastning er rigtig, og at ændring i iltningsbelastningen bør være et vigtigt fremtidigt mål i kampen mod åreforkalkning", skriver de i Nutrition, Metabolism and Cardiovasculor Diseases.

"Men vi understreger, at den antioxidante virkning ikke er den eneste mekanisme, der hæmmer åreforkalkning, eftersom E-vitamin besidder andre betændelseshæmmende aktiviteter som hæmning af muskelcelledannelse, monocyt-endothelial adhæsion og frigivelse af inflammatoriske cytokiner, som er uafhængige af hæmningen af iltningsbelastning".

E-vitamin
E-vitamin er en familie på otte molekyler: Fire tocoferoler (alfa, beta, gamma og delta) og fire tocotrienoler (alfa, beta, gamma og delta). Alfa-tocoferol findes i de fleste multivitaminer og i vores kost, og flere og flere beviser tyder på, at dette populære E-vitamin påvirker tocotrienolernes optagelse og funktion. Tocotrienoler kommer fra tre hovedkilder: ris, palmeprodukter og annatto.

I en kommentar til forsøgsresultaterne siger dr. Michael McBurney, PhD, underdirektør for Science, Communication & Advocacy hos DSM Nutritional Products, til NutraIngredients, at forsøget endnu engang beviser de kredsløbsfremmende egenskaber ved E-vitamin. "Denne meta-analyse af 16 randomiserede, kontrollerede kliniske forsøg viser, at E-vitamintilskud kan reducere risikoen for hjerteanfald (myocardie-infarkt). Over 90% af amerikanerne får ikke den anbefalede dagsdosis af E-vitamin, så dette er en vigtig iagttagelse. De få forsøg, der ikke viste nogen fordel (POPADAD, CLIPS og MVP), var dem, der omfattede diabetikere eller personer, der havde fået foretaget kredsløbskirurgi. Det er ikke overraskende, at man finder stor variation i forsøg, der er kompliceret af sygdomme og en stor mængde medicin".

"Dette forsøg - sammen med nyere kliniske forsøg, der viser, at tilskud af E-vitamin medvirker til at vedligeholde hjernefunktionen hos personer med mild kognitiv svækkelse - understreger betydningen af at indtage E-vitamin. Kliniske forsøg tyder på, at E-vitamintilskud kan medvirke til at vedligeholde en normal leverfunktion hos overvægtige og svært overvægtige personer. Det korte af det lange er, at de fleste af os ikke får nok E-vitamin. Den gennemsnitlige E-vitaminkoncentration er lavere end den, man målte ved starten af de fleste af de kliniske forsøg, der blev gennemført i perioden 1980-2000. Vi bør være opmærksomme på, at det suboptimale E-vitaminniveau i blod og væv kan bringe vores helbred i fare",tilføjer dr. McBurney.

Forsøget i detaljer
De italienske forskere sammenstillede data fra 16 randomiserede, kontrollerede forsøg, der undersøgte, om E-vitamin alene eller i kombination med andre antioxidanter påvirker risikoen for hjerteanfald. Disse data viser, at når E-vitamin indgives alene, reduceres risikoen for myocardie-infarkt med 20%, primært på infarkt med dødelig udgang. Man kunne ikke iagttage en virkning, når E-vitamin kombineres med andre antioxidanter.

"På basis af de positive resultater af denne meta-analyse mener vi, at den potentielle kliniske fordel ved tilskud af E-vitamin til primær eller sekundær forebyggelse af åreforkalkning bør undersøges yderligere i interventionsforsøg", siger professor Loffredo . "I denne sammenhæng bør farmako-dynamiske forsøg, der vurderer virkningen af E-vitamin på markører for enten sammenklumpning og blodpladeaktivering eller iltningsbelastning, foretages på patienter, der er i risiko for at få eller allerede har kredsløbsproblemer, og definere den optimale dosis for begge grupper".

Læs også:
E-vitamin - et af de mest interessante vitaminer
E-vitamin: En gammel ven viser nye sider af sig selv
Naturligt E-vitamin - naturlig beskyttelse i en unaturlig verden
E-vitamin – gavner kæmpedoser?
E-vitamin kan nedsætte risikoen for hjerteanfald med 75%!
E-vitamin
E-vitamin i store mængder - ikke et problem for helbredet
E-vitamin - min personlige erfaring
Kan C- og E-vitamin modvirke Alzheimer’s?

Kilde: Loffredo L, Perri L, Di Castelnuovo A, lacoviello L, De Gaetano G, Violo F. Supplementation with vitamin e alone is associated with reduced myocardial infarction: a meta-analysis. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, offentliggjort online forud for trykning, doi: 10.1016/j.numecd.2015.01.008.

Health News 2015

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012