Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sportsfolk har brug for mere zink

I takt med, at dagene længes, føler mange "lejlighedsmotionister" sig kaldet til at lægge vinterens sløvhed bag sig og gå foråret i møde i god form. En god beslutning, for motionens positive virkning på helbredet er som bekendt mangfoldig.

Men man kan også ende i den modsatte grøft, hvis man ikke får nok næringsstoffer. Og det er ofte et overset faktum, at sportsudøvere har større risiko for zinkmangel - og det kan på langt sigt føre til nedsat præstation og fysiske skader.

Zink har stor betydning for præstationsevnen og et velfungerende stofskifte. Flere hundrede enzymer og proteiner har brug for sporstoffet, og i stort set alle stofskifteprocesser indgår et eller flere zinkafhængige enzymer. Og symptomerne på zinkmangel er ligeså mangeartede. Zink er desuden nøglestof for en lang række enzymatiske reaktioner ved fysisk udfoldelse: Energistofskiftet i musklerne, dannelsen af protein, beskyttelsen mod infektion, regenerationen efter træning og den antioxidante cellebeskyttelse er alle meget afhængig af en korrekt zinkbalance.

Træner man regelmæssigt, kan man risikere at komme til at mangle zink. Forsøg har vist, at de 15 mg zink, de tyske myndigheder DGE (Deutsche Gesellschaft fur Ernährung) anbefaler, ofte ikke er nok til sportsfolk og bør overskrides endog en hel del. Man er ved at undersøge optagelsen af mængder på 3,5-13,2 mg zink om dagen.

Zinkudskillelsen er 2-3 gange så høj!
Zinkoptagelsen er ekstremt lav hos sportsfolk. De fokuserer på at spise kulhydrater, og zink findes primært i proteinrige fødevarer som kød, fisk, æg og mælk. Dilemmaet øges yderligere, fordi behovet er større: Når kroppen skal yde mere, øges stofskiftet. Kroppens zinklagre bliver derfor hurtigere tømt ved øget belastning. Desuden mister man en ikke ubetydelig mængde zink, når man sveder. Sveddrivende træning trækker 1-1,2 mg zink ud af kroppen med hver liter væske.

At dyrke sport udløser en stressreaktion i kroppen, og zinkudskillelsen via urinen øges: Stresshormoner og produktion af cytokiner øger mobiliseringen af zink fra knoglerne, så kroppen forberedes til at præstere eller reparere evt. muskelskader. Større mængder mobiliseret zink kan dog ikke genoptages af nyrerne og forsvinder ud af kroppen med urinen. Daglig udskillelse af zink hos personer, der ikke dyrker sport, ligger normalt på 3-5 mg, men kan ved træning blive 3-5 gange så høj.

Slappe og syge topatleter?
Så det kan ikke undre, at så mange af dem, der træner regelmæssigt og derfor burde føle sig i topform, ofte føler sig trætte og plages af forkølelse og influenza, for energimangel, træthed, hud- og hårproblemer, barnløshed og øget infektionsrisiko hører til de mulige symptomer på zinkmangel.

Udover zink er også C-vitamin af afgørende betydning for forsvaret mod infektioner og den antioxidante beskyttelse. Vitaminet har også en positiv indvirkning på sårhelingen. Såvel topatleter som motionister bliver derfor anbefalet at sørge for at få nok zink og C-vitamin.

Health News 2011

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012