Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Medier giver misvisende billede af effekten af kræftbehandling

Når aviser skriver om kræft, beskrives det sjældent, at ag­gressiv behandling kan slå fejl eller have bivirkninger. Det gælder i hvert fald for det amerikanske mediebillede, vi­ser en undersøgelse offentlig­gjort i tidsskriftet Archives of Internal Medierne.

Forskerne analyserede mere end 400 artikler om kræft fra amerikanske dagbla­de og avismagasiner, bl.a. New York Times og Newsweek. Formålet var at se, hvordan forskellige aspekter af kræft og kræftbehandling blev be­skrevet i artiklerne.

Konklusionen på analysen er, at medierne overordnet har et for optimistisk syn på behandlingsresultater og på mulighederne for at overleve sygdommen: 140 artikler fo­kuserede på vellykket be­handling af en eller flere pa­tienter, mens kun 33 beskrev patienter, der døde eller var døende. Ud af 216 navngivne patienter i artiklerne overle­vede 170, og 46 døde. Kun 13 pct. af artiklerne nævnte, at aggressiv kræftbehandling ikke altid er livsforlængende eller helbredende. 70 pct. af artiklerne nævnte ikke, at be­handlingen ofte er forbundet med kortere- eller længereva­rende bivirkninger.

Forskerne mener, at artik­lerne giver et skævt billede af kræftbehandling og dens konsekvenser, da ca. halvde­len af alle patienter med kræft vil dø af sygdommen. Sam­tidig overraskede resultatet dem, fordi medier ellers ofte tildeler megen spalteplads til død og ulykker. Forskerne mener også, at tendensen til at beskrive aggressiv behand­ling og overlevelse kan være misvisende, ikke mindst for desperate patienter, der står med valget mellem yderligere forsøg på livsforlængende behandling eller alene symptomlindrende behandling.

Kilde: Archives of Internal Medicine 2010; 170:515-518.

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012