Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Medier giver misvisende billede af effekten af kræftbehandling

Når aviser skriver om kræft, beskrives det sjældent, at ag­gressiv behandling kan slå fejl eller have bivirkninger. Det gælder i hvert fald for det amerikanske mediebillede, vi­ser en undersøgelse offentlig­gjort i tidsskriftet Archives of Internal Medierne.

Forskerne analyserede mere end 400 artikler om kræft fra amerikanske dagbla­de og avismagasiner, bl.a. New York Times og Newsweek. Formålet var at se, hvordan forskellige aspekter af kræft og kræftbehandling blev be­skrevet i artiklerne.

Konklusionen på analysen er, at medierne overordnet har et for optimistisk syn på behandlingsresultater og på mulighederne for at overleve sygdommen: 140 artikler fo­kuserede på vellykket be­handling af en eller flere pa­tienter, mens kun 33 beskrev patienter, der døde eller var døende. Ud af 216 navngivne patienter i artiklerne overle­vede 170, og 46 døde. Kun 13 pct. af artiklerne nævnte, at aggressiv kræftbehandling ikke altid er livsforlængende eller helbredende. 70 pct. af artiklerne nævnte ikke, at be­handlingen ofte er forbundet med kortere- eller længereva­rende bivirkninger.

Forskerne mener, at artik­lerne giver et skævt billede af kræftbehandling og dens konsekvenser, da ca. halvde­len af alle patienter med kræft vil dø af sygdommen. Sam­tidig overraskede resultatet dem, fordi medier ellers ofte tildeler megen spalteplads til død og ulykker. Forskerne mener også, at tendensen til at beskrive aggressiv behand­ling og overlevelse kan være misvisende, ikke mindst for desperate patienter, der står med valget mellem yderligere forsøg på livsforlængende behandling eller alene symptomlindrende behandling.

Kilde: Archives of Internal Medicine 2010; 170:515-518.

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012