Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Cancer rammer ikke søskende

Ny forskning viser, at kræft hos et barn ikke betyder en særlig risiko for dets søskende. Årsagen til sygdommen hos børn kendes dog stadig ikke.

Forældre til et barn med kræft behøver ikke gå i frygt og uvished for, at barnets eventuelle søskende også skal blive ramt af kræft. En ny og meget omfattende undersøgelse blandt nordiske familier viser nu, at søskende til kræftramte børn i almindelighed ikke har en øget risiko for sygdommen. "Jeg tror, at rigtig mange familier oplever en vis nervøsitet for, at flere af deres børn skal få kræft, hvis et enkelt af deres børn har kræft. Det er en helt naturlig bekymring hos forældrene, men her kan vi altså med vore tal på hånden berolige med, at der i langt de fleste tilfælde ikke er tale om en forøget risiko, siger videnskabelig assistent Jeanette Falck Winther, Institut for epidemiologisk kræftforskning i Kræftens Bekæmpelse.

Særlig risiko
Forskerne identificerede 25.000 familier i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island, hvor der var konstateret kræft hos et barn. Derpå undersøgte man kræfthyppigheden hos disse børns i alt 42.000 søskende for at finde ud af, om de havde en særlig risiko.

"Vi havde forventet at finde 284 kræfttilfælde, men vi fandt faktisk 353. Men da vi så ville undersøge, hvilke kræftformer der var tale om, viste det sig, at overhyppigheden hang sammen med ganske bestemte typer af sjældne, arvelige kræftsygdomme, bl.a. øjenkræften retinoblastom. Der er tale om sygdomme, som man ved er klart arvelige. Når vi undtog de 56 familier, hvor disse sygdomme optrådte, sås ingen øget risiko for kræft blandt søskende til børn med kræft", siger Jeanette Falck Winther.

Hun regner med, at den store undersøgelse vil være til nytte ikke blot for bekymrede forældre, men i høj grad også for børnelæger og rådgivere i sygdomsarvelighed.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012