Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Cancer og østrogener fra miljøet

"Hormonforstyrrere fra miljøet" er en term, der bruges om den opdagelse, at bestemte menneskeskabte kemikalier, herunder bestemte pesticider, alkyfenoler, phthalat estere og fenolbestanddele kan optræde som svage østrogener og eventuelt øge risikoen for sygdomme i forplantningskanalen. Ændringer i moderne livsstil, som bevirker, at kvinder er mere udsatte for østrogener, er f.eks. en højere levealder, tidlig indtræden af puberteten, et nyt fødselsmønster, brug af p-piller og hormon-terapi, et ændret mønster med hensyn til amning, øget forbrug af fedt og øget fedtvæv, øget produktion og forbrug af industrikemikalier og mindre forbrug af fibre og grønsager, hvad der svarer til en reduktion af phytoøstrogenerne. Faktorer, som kan afbalancere disse negative virkninger med hensyn til udsættelse for østrogener omfatter endogene hormonale homeostatiske mekanismer, bedre ernæring og generel helbredstilstand og østrogen-antagonister fra miljøet. Det er interessant, at der er en stigning i nogle eller alle former af reproduktiv cancer, samtidig med at mange menneskeskabte kemikalier med østrogene, anti-østrogen eller anti-androgen virkning er blevet sluppet ud i miljøet. Forskerne konkluderer med at sige, at selv om der ikke er nogen entydig forbindelse mellem hormonafhængige cancerformer og menneskers udsættelse for "miljø-østrogener", eller andre hormonalt aktive kemikalier, er det åbenbart, at der er et betydeligt antal hormonalt aktive kemikalier i vore dages miljø. Nogle af disse kemikalier forårsager rent faktisk sygdomme. En kost, der er rig på soja, samt dets vigtigste phytoøstrogen, genestein, kan reducere både hyppigheden og væksten i carcinogen-påførte svulster hos forsøgsdyr.
(Enviromental Estrogens and Human Reproductive Cancers, Miller, WR  Sharpe, RM, Endocrine-Related Cancer, June, 1998, a-o).
 

Health News 1998

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012