Godt at vide

Nocebo-effekt – hvad er det?

Du har ganske givet hørt om placebo-effekt, men måske kender du ikke helt så meget til det modsatte, som kaldes nocebo-effekt. Placebo er lægemidler eller behandling, som ser ud som reel behandling, men ikke er det. Et godt eksempel er kalktabletter, der gives i stedet for aktive stoffer i kliniske forsøg, så man kan måle virkningen.

Placebo-effekten opstår, når et virkningsløst middel får dig til at føle dig bedre tilpas eller lindrer dine symptomer. Nocebo-effekten opstår, når placebo-midlet får dig til at føle dig værre tilpas…

Hvad ligger der i nocebo-effekt?

Der findes masser af forskningsresultater om placebo, men nocebo-effekten er stadig kun dårligt belyst. Eksperter har dog identificeret nogle faktorer, som synes at spille en rolle for, hvem der oplever nocebo-effekten:

  • Hvordan lægen eller behandleren omtaler de potentielle negative bivirkninger og resultater
  • Patientens tillid til lægen
  • Tidligere erfaringer med lignende behandling
  • Prisen på lægemidlet eller behandlingen

Eksperter er i fuld gang med at undersøge nocebo-effekten for bedre at kunne forstå, hvordan positiv eller negativ tænkning kan påvirke det fysiske helbred.

Eksempler på nocebo-effekten

Hovedpine

Forestil dig, at du har kæmpet med tilbagevendende hovedpine, og du bestiller tid til en konsultation hos din læg. Efter at have lyttet til dine symptomer beslutter lægen at ordinere tabletter, som du skal tage hver morgen. Hun fortæller dig, at tabletterne er temmelig dyre, og at du nok skal forvente bivirkninger i form af kvalme og svimmelhed. Men hun siger ikke til dig, at tabletten er en virkningsløs sukkertablet, dvs. placebo.

Du henter tabletterne på apoteket og tager den første pille. I løbet af en time har du behov for at ligge ned. Du begynder at få kvalme, og du mærker helt tydeligt, at værelset drejer rundt omkring dig. “Det var jo også det, lægen sagde”, tænker du.

Faktisk har du jo bare spist en helt uskadelig sukkertablet. Men alt det negative, lægen fortalte under konsultationen, har fremkaldt en bestemt reaktion i din hjerne og i din krop.

Influenzavaccination

Du skal for første gang vaccineres mod influenza. Du er blevet vaccineret før, blot ikke for influenza, og sygeplejersken fortæller dig, at man til denne type vaccination bruger en større nål, og at det kan gøre lidt mere ondt, end du tidligere har oplevet. Du har aldrig tidligere haft problemer med at få indsprøjtninger, men denne vaccination giver dig faktisk tårer i øjnene af smerte. Og du bliver ved med at have ondt flere dage efter. Måske har du ovenikøbet samme oplevelse, næste gang du skal have en indsprøjtning – selv hvis nålen er mindre.

Creme mod eksem

Du har eksem på armene. Det har du behandlet med en creme, du har købt i håndkøb, men det har ikke hjulpet. Og du synes, at cremen svider, når du smører den på – en af de bivirkninger, der står på indpakningen. Du beslutter derfor at gå til lægen og få ordineret noget andet. Han anbefaler en creme, der skulle være meget effektiv og helt uden bivirkninger. Og ganske rigtigt – efter nogle få dage er din eksem allerede på retur.

Men så får du den idé at kigge på de aktive stoffer i cremen, og du opdager, at det er nøjagtigt de samme som dem, der var i håndkøbscremen. Og på pakken står der faktisk også, at du måske kan mærken en sviden, når du smører den på.

Så den eneste reelle forskel mellem de to produkter er den måde, du fik dem præsenteret på. Du læste, at håndkøbscremen ville svide, inden du smurte den på – og den sved. Men du smurte den lægeordinerede creme på i troen på, at der ikke var bivirkninger – og den sved ikke.

Etiske spørgsmål

Nocebo-effekten giver anledning til en række dilemmaer for læger og andre behandlere:

Informeret samtykke

Informeret samtykke betyder, at du ikke kan give tilladelse til en behandling, medmindre du har fået alle oplysninger om den. Og det bestræber alle behandlere sig på at give dig. Men hvad nu, hvis denne information har en indvirkning på nocebo-effekten, så patienten oplever negative bivirkninger, de ellers ikke ville have fået?

I nogle tilfælde betyder det formentlig ikke noget særligt, men forestil dig en situation, hvor behandlingen potentielt kan være livstruende. Det er vigtigt, at patienten forstår denne alvorlige risiko, men hvad så, hvis man ved at undlade at nævne dette sikrer sig, at den rent faktisk ikke bliver livstruende?

Forskning

Blot det at forske i nocebo-effekten giver anledning til bekymring. Brugbare forsøg vil kræve, at forskerne beder folk opleve nocebo-virkningen. Men det vil sige, at man med fuldt overlæg påfører andre negative bivirkninger eller resultater, og det er generelt anset for at være uetisk i kliniske forsøg på mennesker.

Forskerne vil derfor bestræbe sig på at komme til at forstå nocebo-effekten bedre ved at undersøge placebo-effekten mere grundigt.

Hvordan kan man afbøde nocebo-effekten?

Nocebo-effekten opfattes ofte som noget negativt, men den kan også spille en nøglerolle for en bedre kommunikation inden for lægeverdenen. Forestil dig situationen fra før med influenzavaccinen. Hvis nu sygeplejersken omformulerede sin “advarsel” til at sige: “De fleste mærker ikke, at de bliver stukket”…? Eller måske bare tilføje et enkelt “kun” på rette sted: “10 % af dem, der tager dette middel, oplever bivirkninger”.

Læs også
Placebo-effekten – hvad er det?
Placebo-effekten psykologisk set
Placebo-gåden: Tro KAN flytte bjerge…
Medier giver misvisende billede af effekten af kræftbehandling
Interessekonflikter i medicinalindustrien – et eksempel fra 2009
Kliniske forsøg – den ultimative standard eller kejserens nye klæder?
Medicinalindustrien manipulerer med lægerne
Claus Hancke: Hvad skal der til for at tro på videnskabelige resultater?
Bogomtale: Medicinalindustrien er en mafia

Kilde
https://www.healthline.com/health/nocebo-effect