Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Bisphenol A - et risikofyldt stof

Firma vil standse salget af vandflasker fremstillet med bisphenol A
Et meget brugt stof, der findes i hårde plasticvandflasker, DVD'er, CD'er og hundredvis af andre ganske almindelige ting, er igen kommet i søgelyset, fordi de canadiske myndigheder i fredags stemplede det som farligt og muligvis vil forbyde det til fremstilling af sutteflasker til spædbørn.

Health Canada udsendte sin meddelelse kort tid efter, at et amerikansk selskab udtalte, at man ville standse salget af sine Nalgene-vandflasker af hårdt plastic indeholdende bisphenol A (BPA) på grund af en stigende bekymring blandt forbrugerne over, om stoffet kan være sundhedsskadeligt.

Tidligere på ugen udtalte National Toxicology Program under den amerikanske regering, at der er "grund til bekymring" over BPA, efter at forsøg med rotter har påvist en sammenhæng mellem stof­fet og ændringer i adfærd og i hjernen, tidlig pubertet og muligvis forstadier til kræftsygdomme i prostata og bryst. Sådanne dyreforsøg giver kun 'begrænset bevis' for risikoen, men ifølge udkastet til den endelige rapport kan den mulige indvirkning på mennesker 'ikke afvises'.

I Canada siger sundhedsminister Tony Clement, at et udkast til en rapport om BPA har vist, at stof­fet er farligt for både mennesker - specielt nyfødte og spædbørn - og miljø.

Tidligere på ugen begyndte Wal-Mart Canada og andre større butikskæder i Canada at fjerne BPA-baserede produkter, der anvendes til fødevarer, fra hylderne. Det gælder f.eks. sutteflasker og drik­kekrus til små børn.

Den kemiske industri fastholder på baggrund af adskillige forsøg fra USA, Europa og Japan, at polycarbonat-flasker kun indeholder meget lidt BPA - så lidt, at det anses for at være uskadeligt for mennesker.

Men kritikerne refererer til en lang række nye dyreforsøg, som sætter selv lave doser i forbindelse med en lang række sygdomme - fra bryst- og prostatakræft, fedme og hyperaktivitet til spontane aborter og andre reproduktionsproblemer.

Nalge Nunc International, en afdeling af virksomheden Thermo Fisher Scientific Inc. i Waltham, Massachusetts, udtalte fredag, at man vil udskifte virksomhedens Nalgene Outdoor-produkter af polycarbonat-plastic med BPA-frie alternativer. "Vi tror fortsat på, at Nalgene-produkter med BPA er sikre til de formål, de er fremstillet til", siger Steven Silverman, direktør for Nalgene. "Men hvis vores kunder foretrækker BPA-frie alternativer, reagerer vi på det".

 

Skadeligt? Nalgene-vandflasker er fremstillet med det kontroversielle carbonat-plaststof bisphenol A. National Toxicology Program siger, at der er "grund til bekymring" over BPA efter forsøg med rotter.

Sådan kan du sikre dig

  • Eksperterne anbefaler følgende råd, hvis man vil undgå bisphenol A:
  • Smid plasticbeholdere væk, hvis de er revnede eller på anden måde gået i stykker
  • Vask beholderne i hånden (opvarmning ved at koge dem eller sætte dem i opvaskemaskinen ødelægger plastic'en)
  • Undgå at opvarme produkter i plastbeholdere

Mere information
Center for Evaluation of Risks to Human Reproduction, under National Institutes of Health (tlf. 919-815-6320). http://cerhr.niehs.nih.gov/
American Chemistry Council (tlf. 703-741-5000). http://www.bisphenol-a.org/
Environmental Working Group (tlf. 202-667-6982). http://www.ewg.org/

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012