Tidligere vinimportør Mads Jordansen, som i dag er indehaver af kommunikationsfirmaet Winelab, kalder situationen helt uholdbar: ”Nogle af stofferne er rimeligt harmløse for sundheden, andre er slet ikke. Og bekymrende er, at vi ikke kender effekten af at blande stofferne.”
Danmark importerede i 2013 200 millioner liter vin ifølge Vin og Spiritus Organisationen, og ifølge daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) bør EU give forbrugerne ret til at kende de mange stoffer. Forbrugerrådet Tænks fødevarepolitiske ordfører, Camilla Udsen, er enig: ”Vinindustriens lobbyister er uhyre stærke i EU, så det er lykkedes dem ikke at skulle oplyse stoffer, som andre skal”.
En stribe udenlandske undersøgelser har de seneste år fundet udbredte mængder af pesticidrester i vine. Og i Fødevarestyrelsen har man i 2010, 2011 og 2012 analyseret i alt 127 flasker rødvin for rester. Ifølge civilingeniør Gudrun Hilbert fra Fødevarestyrelsen var der giftrester i næsten halvdelen: ”Vi fandt rester i 67. Ingen af dem overskred dog grænseværdierne”.
EU tillader vinproducenter at bruge fx fiskegæller, en række kemiske stoffer, kul, gelatine og andre stoffer, som kan søde, forsure, farve, dufte, klare og stabilisere dråberne. Alt sammen uden at forbrugerne har ret til at kende kemikalier og ingredienser. En række europæiske naturfredningsforeninger har undersøgt kemikalierester i 40 forskellige vine. Fem ud af seks øko-vine var uden rester, mens de 34 konventionelle vine alle havde rester af pesticider og kemiske bekæmpelsesmidler. Ifølge den svenske naturfredningsforening, som deltog i testen, indeholdt 16 af flaskerne midler, som ifølge EU’s klassificeringer er kræftfremkaldende, mutagene, reproduktionshæmmende eller hormonforstyrrende. I 25 af flaskerne fandtes pyrimethanil, et stof, der er mistænkt for at forårsage kræft.
En række internationale undersøgelser har de seneste år påvist endnu større mængder kemikalierester i vin. Bl.a. viste en fransk undersøgelse i 2013, at 270 ud af 300 flasker indeholdt rester. I nogle vine måltes rester af helt op til ni forskellige pesticider. En anden fransk undersøgelse fra august 2014 fandt sundhedsskadelige plastblødgørere, ftalater, i 83 % af vinene.
Læs også
Stoffer, der kan være farlige for ældre
Vin er sundere end druer
Activin beskytter mod giftstoffer
Hvor meget ved du om rigtig kost?
Vin i moderate doser kan forhindre mavesår
Risikoen for gigt øges af øl – men ikke af vin
Fluor og de farer, der er forbundet med stoffet
Kilde
MX.DK, 12. november 2014.