Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Magnesium - hvad er det?

Du er sandsynligvis stødt på ren magnesium i form af det sølvfarvede metal, som brænder med et intenst skær - formentlig demonstreret af din gamle kemilærer for at anspore dig til at vie dit liv til kemien!

Men mineralets egentlig betydning er den måde, hvorpå naturen bruger de kemiske egeneskaber i det plantemolekyle, som kaldes klorofyl, og som får sin energi fra solen og konverterer den til en form, som vi mennesker kan bruge - nemlig som kulhydrat! I kroppen findes magnesium i dets ’ioniske’ form, enten løst bundet til proteiner eller opløst. Det spiller en altafgørende rolle i menneskekroppens energiproduktion.

Hvorfor har vi brug for magnesium?
Magnesium er livsvigtigt for de enzymer, der medvirker til ATP-syntesen - dvs. opbygningen af molekylær energi i kroppen. Mennesket kan i gennemsnit ikke oplagre mere end ca. 85 g ATP. Det betyder, at når ATP er ’brugt op’, f.eks. ved muskelarbejde, så skal der igen hurtigt bygges op ved hjæpe af ADP og fosfat. Ved hård træning er ATP-omsætningen helt ubegribelig - helt op til 15 kg ATP nedbrydes og omdannes pr. time! Magnesium er også (sammen med kalcium) essentielt ved muskelarbejde (kontraktion og afslapning) og stabilisering af cellevæggene (membraner såvel som nukleinsyrestrukturer), og det ser desuden ud til, at stoffet spiller en rolle for stabiliseringen af blodsukkerniveauet. Ny forskning indikerer, at det også er vigtigt for knogleopbygningen med et tilstrækkeligt tilskud magnesium.

Hvor meget magnesium har jeg brug for?
P.t. anbefales det, at man tager 300-350 mg magnesium pr. dag (voksne mænd) eller 270-280 mg pr. dag (voksne kvinder). Gennemsnitligt ligger indholdet af magnesium i den daglige kost på ca. 320 mg for mænd og 240 mg for kvinder. Dermed kan man konkludere, at kvinder kan være i fare for at komme til at mangle magnesium. Men med det stigende udbud af færdigretter og fast food hævder flere og flere forskere, at magnesiummanglen muligvis er langt større. For at gøre det endnu mere kompliceret tyder nye forskningsresultater på, at hård fysisk aktivitet sænker blodets indhold af magnesium, og at de nuværende anbefalede dagsdoser i sig selv er for lave for fysisk aktive mennesker.

Hvor får jeg magnesium fra?

Magnesium findes i rigt mål i uraffinerede fuldkornsprodukter, grønne bladgrønsager, nødder, kerner, ærter, bønner og linser. Frugt, kød og fisk indeholder kun meget lidt magnesium. Ved raffinering af fødevarer fjernes magnesium - f.eks. kan et brød bagt af fuldkornshvede indeholde 50 mg magnesium, hvorimod et brød bagt af raffineret hvedemel måske kun indeholder mindre end 12 mg. I modsætning til, hvad de fleste af os går og tror, så er mælk og mælkeprodukter ikke gode kilder til magnesium.

Hvad sker der, hvis jeg ikke får nok magnesium?
De mest almindelige symptomer på magnesiummangel er muskelkramper eller -rystelser, kronisk eller tilbagevendende træthed, irritabilitet eller letargi, humør- og energisvingninger, oppustethed i forbindelse med menstruation og natlig uro i benene. På langt sigt er et lavt magnesiumindtag sat i forbindelse med øget blodtryk og risiko for hjertesygdom, øget risiko for knogleskørhed, nedsat glukosetolerans og nedsat kontrol med sukkersyge.

Hvem skal passe mest på at få nok magnesium?
Atleter og fitness-entusiaster, kvinder (specielt de kvinder, der spiser en kalorielet kost), ældre mennesker og personer, hvis kost omfatter store mængder raffinerede eller forarbejdede fødevarer, har alle en øget risiko for at komme til at lide af magnesiummangel. Optagelsen af magnesium reduceres også af en kost, der er rig på protein og fedt - så hvis det er den slags mad, du spiser, så løber du en risiko for at optage for lidt af den magnesium, som rent faktisk findes i din mad.

Kan jeg få for meget magnesium?
Magnesium er relativt ufarligt, og det udskilles hurtigt fra kroppen - selv i store mængder. Og det er usandsynligt, at selv en kost, der er MEGET rig på magnesium, kan give problemer. Tilskud på op til 700 mg vil efter al sandsynlighed ikke give problemer, selv om de fleste ernæringseksperter anbefaler, at 300-400 mg pr. dag er at foretrække som et sikkert, dagligt tilskud på langt sigt.

Får jeg nok magnesium?
Brug skemaet herunder til at tjekke, om der er nok magnesium i de fødevarer, du spiser. Bedste kilder er nødder, kerner, fuldkorn, bønner, ærter og linser. Forarbejdede fødevarer indeholder generelt kun lidt magnesium.

 

Fødevarer i 100 g

Magnesium i mg

Græskarkerner (ristede)

532

Mandler

300

Paranødder

225

Sesamfrø

200

Jordnødder (ristede, saltede)

183

Valnødder

158

Ris (fuldkorn, brune)

110

Fuldkornsbrød

85

Spinat

80

Kogte bønner

40

Broccoli

30

Bananer

29

Kartofler (bagte)

25

Hvidt brød

20

Yoghurt (naturel, fedtfattig)

17

Mælk

10

Ris (hvide)

6

Cornflakes

6

Æbler

4

Honning

0,6

*Tallene stammer fra USDA Nutrient Data Laboratory.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012