Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Slut med vinterdepressionen

Sollys-simulatorer kan gøre det af med tungsindet i den mørke tid

Dér midt på vinteren, hvor solen nærmest ikke når at komme frem, inden den går væk igen, begyn­der mange mennesker i de kolde dele af Nordamerika - og på den regndruknede vestkyst - at ønske, at de befandt sig et sted i de tropiske egne eller på en eller anden på tættere på solen. Eller at de kunne gøre sig fri for den tristhed, som synes at hænge uløseligt sammen med færre solskinstimer.

De triste fakta
I de seneste årtier har forskerne i stigende grad fået øjnene op for, at vinterdepression er noget, der skal tages alvorligt. Lægerne taler nu om vinterdepression som en diagnose - på engelsk kaldet SAD (Seasonal Affective Disorder). Her menes den målbare, negative indvirkning, som manglen på sol­lys giver hos nogle mennesker. Symptomerne på vinterdepression er uden tvivl kendt for mange.

Faktisk har man regnet sig frem til, at over 10 mio. amerikanere oplever at blive ramt af vinter­de­pression hvert år. Det viser tal fra National Institute of Mental Health, og man mener, at andre 25 mio. oplever mildt depressive, årstidsafhængige symptomer. Hvordan føles en vinterdepression?

Typisk oplever man kronisk depression og træthed, som måske ovenikøbet gør, at man ikke kan komme ud af sengen. Hypersomnia (en forøgelse af søvnens omfang med helt op til fire timer eller mere pr. nat) og en dårligere søvnkvalitet - begge dele medvirkende til, at man ikke føler sig udhvi­let, når man står op. Og endelig en øget trang til kulhydrater og søde sager, som kan føre til en bety­delig vægtøgning. Kvinder med vinterdepression oplever desuden ofte en forværring af deres PMS-symptomer. Man har observeret lignende sæsonafhængige adfærdsændringer - specielt øget søvn­behov og varierende appetit - hos andre pattedyr.

Hvordan kan mangel på sollys være årsag til disse ændringer? Ifølge naturopat og underviser Michael T. Murray, N.D., som er forfatter til bogen Natural Alternatives to Prozac (William Morrow, 1996) kan årsagen lige i vores hormoner.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012