Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Statiner og risiko for diabetes

Forsøg med statinbehandling til reduktion af risikoen for at udvikle diabetes har vist varierende resultater. Formålet med den her omtalte meta-analyse af offentliggjorte og ikke-offentliggjorte data var at belyse en mulig forbindelse mellem brugen af statiner og udviklingen af diabetes.

På basis af forsøg fra Medline, Embase og Cochrane Central Register of Controlled Trials fra 1994 til 2009 identificerede forskerne 13 forsøg med i alt 91.140 patienter. Alle forsøg var randomiserede og kontrollerede, og alle havde en varighed af mere end et år.

Konklusionen på meta-analysen var, at statinbehandling giver en let øget risiko for udvikling af diabetes, men den absolutte risiko er lav, og det samme gælder risikoen i forhold til reduktionen i antallet af tilfælde af sygdomme i hjertets kranspulsårer. Kliniske forholdsregler for patienter med moderat til høj kredsløbsrisiko eller eksisterende kredsløbssygdom bør ikke ændres.

Læs også:
Statin-præparater - det bør du vide
Kolesterol - forskere stiller spørgsmålstegn ved statinbehandling
Nødvendig medicin?
Kolesterolsænkende kost er lige så god som statiner
Kolesterol-medicin bør forbydes, mener mange
Statiner hjalp ikke efter hjerteblodprop
Q10 mindsker muskelsmerter ved kolesterolbehandling
Policosanol Complex - kan sænke kolesteroltallet
Kolesterolmedicin giver nerveskader
Andre virkninger af statiner

Kilde:
Sattar N et al. Statins and risk of incident diabetes: a collaborative meta-analysis of randomised statin trials. Lancet, 27. februar 2010;375(9716):735-42, doi: 10.1016/80140-6736(09)61965-6. Offentliggjort online 16. februar 2010. British Heart Foundation Glasgow Cardiovascular Research Centre, University of Glasgow.

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012