Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hjertedød kan forebygges ved moderat alkoholindtag

Én genstand pr. dag sænker kvinders risiko med 1/3, hævder forskere

Også et andet forsøg viser, at moderat indtag af alkohol er sundt for hjertet. Det her omtalte forsøg viser, at når kvinder indtager mellem ½ og 1 genstand om dagen, falder deres risiko for akut hjertedød med 36%. Men hvis de fordobler deres indtag til mere end to genstande pr. dag, så stiger risikoen for akut hjertedød med ca. 15%. Forskningsprofessor med speciale i alkohol, Morten Grønbæk, mener, at 7.500 dødsfald kunne være undgået, hvis alkohol ikke på den ene eller den anden måde havde spillet ind.

"Adskillige forsøg har vist, at der er en præventiv sammenhæng mellem alkohol og sygdom i hjertets kranspulsårer, hjerneblødning og hjertesvigt, men der er kun forsket meget lidt i sammenhængen mellem alkohol og akut hjertedød", forklarer forsøgets leder Stephanie Chiuve, der underviser i medicin ved Brigham and Women's Hospital i Boston. "I dette forsøg ville vi se på sammenhængen mellem moderat alkoholindtag og risikoen for akut hjertedød hos kvinder. Vi fandt frem til, at der er en U-formet sammenhæng", siger Chiuve. Det betyder, at for lidt eller for meget alkohol giver en højere risiko for hjertedød end et moderat indtag. "De kvinder, der vælger alkohol, bør drikke ca. én genstand om dagen. I denne mængde så vi den største sundhedsmæssige gevinst", siger hun.

Resultaterne af forsøget blev offentliggjort i oktober-udgaven af tidsskriftet Heart Rhythm.

Selvom forsøget ikke var designet til at fastslå, hvor meget alkohol der skal til for at forebygge akut hjertedød, konkluderer Chiuve, at alkohol har en sundhedsfremmende effekt på kolesterolniveauet og medvirker til at reducere den mængde plak, der samles i blodkarrene. Hun understreger, at det ikke ser ud til, at en bestemt type alkohol har større virkning end andre, hvilket tyder på, at det er den etanol, der findes i alkoholiske drikke, som har den sundhedsfremmende virkning.

Men der er ikke kun gode nyheder. Alkohol kan nemlig også have det, der kendes under betegnelsen pro-arrytmisk virkning. Det betyder, at alkohol kan give hjerteflimmer. Virkningen er så velkendt, at den har fået tilnavnet "Holiday Heart Syndrome".

Chiuves forsøg omfattede 85.067 kvinder fra det såkaldte Nurses' Health Study. Ingen af kvinderne led af en kronisk sygdom ved forsøgets start, og alle kvinder besvarede spørgsmål om deres alkoholindtag hvert fjerde år.

Én genstand indeholder ifølge Chiuve ca. 15 g alkohol. Og én genstand er 3,5 dl øl, 1,2 dl vin eller 0,5 dl spiritus. Forskerne fandt frem til, at kvinder, der drak mellem 5 og 14,9 g alkohol om dagen, havde den laveste risiko for akut hjertedød. De, der tidligere havde drukket, havde en 21% lavere risiko sammenlignet med personer, der aldrig havde drukket alkohol.

Kvinder, der drak 0,1-4,9 g alkohol havde en 23% lavere risiko for akut hjertedød sammenlignet med personer, der aldrig havde drukket alkohol, mens de, der fik 5-14,9 g om dagen reducerede risikoen med 36%. Kvinder med et forbrug på 15-29,9 g alkohol pr. dag havde en 32% lavere risiko.

Men når mængden af alkohol dagligt oversteg 30 g - dvs. to genstande om dagen - steg risikoen for akut hjertedød med 15% i forhold til den totalt afholdende gruppe.

Dr. Michael Davidsen, leder af afdelingen for præventiv kardiologi ved University of Chicago Medical Center, er ikke overrasket over resultaterne. "Der har altid været snak om en U-formet kurve for alkohols virkning. Indtil et vist punkt er det sundhedsfremmende, men når forbruget overstiger dette punkt, stiger risikoen for at dø", siger han.

Han bemærker, at når han har patienter med hjerteflimmer, foreslår han dem altid at skære ned på deres alkoholforbrug. Men tilføjer han: "Alle er forskellige, og alkoholtolerancen er forskellig fra person til person, så hvis man kan mærke hjertet flimre efter blot én genstand, så KAN det godt være alkoholen - og så er selv ét glas for meget".

Referencer:
Stephanie Chiuve, M.D., underviser i medicin, afdelingen for præventiv medicin ved Brigham and Women's Hospital og forsker ved Harvard School of Public Health, Boston.
Michael Davidsen, M.D., leder af afdelingen for præventiv kardiologi ved University of Chicago
Medical Center, oktober 2010, Heart Rhythm.

Læs også:
Sådan virker alkohol på kroppen
Alkohol, kaffe og brystkræft
Alkohol - plusser og minusser
Fordøjelse og alkohol
Alkohol er hvert år skyld i 7.500 dødsfald
Resveratrol kan måske beskytte mod alkohol-fremkaldt fedtlever
Alkohol og for tidlig fødsel
Alkohol skyld i 6300 dødsfald om året
Alkohol uden mad kan forhøje blodtrykket
Alkohol - indtjening, sygdom og tidlig død
Alkohol øger risiko for børneeksem
Kost, alkohol og hjertesygdom
Cancer og kostvaner
Alkohol og tobak øger risikoen for kolorektal cancer
Det er en ommer
Stress koster liv
Alkohol i blodet lammer hjernens synscenter
Rødvin under graviditeten kan skade det ufødte barn
Brystkræft, skrumpelever og nervebetændelse skyldes druk

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012