Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Nøddeskals aktivt kul

- et overset mirakelmiddel!

Der er ved at være brand i den med hensyn til trækul. Ikke en hvilken som helst slags trækul, og bestemt ikke det trækul, man bruger i grillen, og som fylder naboens have med røg.Føler du dig oppustet som en frø?
Så husk Nøddeskals kapsler!

Det drejer sig om en bestemt slags trækul,  aktivt trækul, der fremstilles af nøddeskaller, træ og plantedele. Dette materiale brændes til en blank sort masse og formales til meget fine partikler. Det fremkomne pulver undergår derpå en såkaldt aktiveringsproces ved anvendelse af ilt, således at de ganske små porer, som findes på overfladen af hver eneste kulpartikel, åbnes. Det er denne særlige porøse struktur, der giver Nøddeskals aktivt kul dets fremragende evne til at absorbere fremmede stoffer og på denne måde virke som et naturligt »filter«, der kan bruges til mange formål.

F.eks. til at binde kemiske substanser (gifte, medikamenter osv.), der er blevet optaget i den menneskelige organisme oralt (dvs. gennem munden). l 1831 gav den franske farmaceut Touéry en overbevisende demonstration af effektiviteten af Nøddeskals aktivt kul, da han for øjnene af medlemmerne af det lægevidenskabelige akademi i Paris slugte en mængde stryknin, der lå adskillige gange over dødelig dosis, sammen med 15 gram aktivt trækul - uden nogen som helst forgiftningssymptomer til følge.

Manglen på forskning og almindeligt ukendskab til Nøddeskals aktivt kuls rolle som en virksom modgift og dets andre medicinske egenskaber har bevirket, at dette forbløffende »mirakelmiddel« har været overset i mange år; først inden for de seneste 10-15 år er der blevet gennemført kliniske undersøgelser, som tydeligt bekræfter dets medicinske relevans. Nøddeskals aktivt kul er således blevet »genopdaget« som et vigtigt middel i behandlingen af akutte forgiftninger.

Nøddeskals aktivt kul yder effektiv førstehjælp ved forgiftninger.  Nøddeskals aktivt kul er et virksomt absorberende middel over for mange medikamenter og stærkt toksiske (giftige) substanser. De finske forskere Neuvonen og Elonen har vist, at hvis der gives Nøddeskals aktivt kul straks efter forgiftningen og i tilstrækkeligt store mængder, reduceres organismens optagelse af medikamenter og gifte meget betragteligt. Nøddeskals aktivt kuls absorbering af disse farlige substanser er en hurtig proces, der har vist sig at kunne stoppe diarre: eksperimenter har vist, at 90% af den totale absorption sker inden for det første minut; derfor skal Nøddeskals aktivt kul også i disse tilfælde bruges som en egentlig førstehjælp, jo hurtigere jo bedre, men da mange gifte optages langsomt i organismen, regner man med en virkning helt op til 24 timer, efter at forgiftningen har fundet sted. Første dosis bør være så høj som muligt, dvs. ca. 50-100 g for voksne (eller 1 g pr. kg kropsvægt); i tilfælde af alvorlige forgiftninger kan det være nødvendigt med flere doser, for voksne ca. 20-40 g hver 6. time. De finske forskere anbefaler, at man i hjemmet til stadighed har Nøddeskals aktivt kul som et del af førstehjælps beredskabet. (Clinical Pharmacokinetics No. 7,1982).

Kan Nøddeskals aktivt kul bekæmpe kolesterol?  Nu bliver Nøddeskals aktivt kul også efterprøvet som et nyt og måske effektivt middel mod  hjertesygdomme på grund af dets evne til at sænke kolesterolværdierne i blodet. De første resultater tyder på, at det er mere virksomt end de gængse medikamenter og ikke har nogen af disses bivirkninger.

Syv patienter i en finsk undersøgelse fik ca. 10 g Nøddeskals aktivt kul tre gange daglig i fire uger. Ved periodens slutning var værdierne for det såkaldte LDL-kolesterol (den skadelige type, der blokerer arterierne) faldet med 41%. For at sætte disse resultater i perspektiv kan man minde om, at almindelig kolesterolsænkende præparater reducerer LDL-niveauet med kun 16% (Lancet, 16. august 1986).

Samtidig gik HDL-værdierne ganske lidt i vejret. HDL betragtes som en beskyttende faktor over for hjertesygdomme.

For Eili A. Friedman, mediciner ved Suny Health Science, New York, er disse resultater et stærkt incitament til at foretage videregående undersøgelser af aktivt trækul.

»Det centrale spørgsmål er spørgsmålet om virkning«, siger han. »Virker det på mere end syv mennesker?«

På grundlag af den finske undersøgelse og egen forskning gætter dr. Friedman på, at Nøddeskals aktivt kul kan nedsætte kolesterolværdierne ved at binde kolesterolet til sig. Virkemekanismen tænkes at være følgende:

En aktiveret trækulspartikel ligner på overfladen månen i miniatureformat med kratere i forskellige størrelser. Videnskaben har længe vidst, at bestemte stoffers molekyler - f.eks. tarmgassers og giftstoffers - tiltrækkes og bindes af disse huller eller »kratere«. Eftersom hvert trækulspartikel har porer af forskellig form og størrelse, giver det molekylerne mange muligheder for at binde sig til det. Et stort kolesterolmolekyle kan finde ind i ét krater, mens et meget mindre tarmgasmolekyle passer ind i et andet. Populært sagt virker præparatet »blodrensende«, ligesom man også mener, at det er i stand til at øge ilttransporten.

En anden af fordelene ved Nøddeskals aktivt kul er, at kroppen ikke optager det fra fordøjelseskanalen. Trækullet samler simpelt hen molekylerne op, ligesom en bus samler passagerer op, og udskilles derefter af kroppen. Det er dette, der gør, at Nøddeskals aktivt kul er så uskadeligt.

Nyt håb for mennesker med nyrelidelser. Men for nogle mennesker er høje kolesterolværdier ikke blot et langsigtet sundhedsanliggende. Det er et problem her og nu.

Mennesker med nyresygdom er f.eks. meget sårbare overfor mere blodfedt og en vækst i arteriosklerosen. Faktisk er arteriosklerose en af de vigtigste årsager til dødsfald blandt dialysepatienter på grund af det anormale fedtstofskifte i de syge nyrer. Dr. Friedman prøvede Nøddekals aktivt kul på nyrepatienter for at reducere det skadelige blodfedt.

»Vi var ude efter en måde at sænke blodfedtet på uden skadelige bivirkninger«, udtalte dr. Friedman. »Vi var klar over, at aktivt trækul var billigere og mere uskadeligt end medikamenter«.

I dr. Friedmans undersøgelse fik seks patienter 35 g aktivt trækul pr. dag. Da der var gået 24 uger, var kolesterolværdierne faldet med ikke mindre end 43%.Triglycerid-værdierne (et andet fedtstof) faldt hele 760/o.

Kolesterolsænkning er især vigtig for dem, der som f.eks. nyrepatienter er udsat for en direkte risiko, men den er også af betydning for os andre. Undersøgelser foretaget forskellige steder i den industrialiserede verden peger i retning af, at ca. halvdelen af alle voksne mænd har så høje kolesterolværdier, at de er udsat for risiko for hjerteinfarkt. Kostændringer kan et meget langt stykke reducere risikoen for dem, som endnu ikke lider af hjertesygdomme.

Men efter de finske undersøgelser er det nødvendigt at gøre noget mere, hvis man hører til dem, der allerede har for meget kolesterol i blodet.

Resultaterne af alle disse undersøgelser viser, at Nøddeskals aktivt kul fortjener en fremtrædende plads i den moderne alternative terapi og sygdomsforebyggelse. l alt for lang tid har ukendskab til denne gavnlige og fuldstændigt uskadelige substans bevirket, at Nøddeskals aktivt kul ikke er blevet accepteret overalt som det mirakelmiddel, det faktisk er.

Men aktivt trækul er ikke bare aktivt trækul, og der er betydelig forskel på de produkter, der står til forbrugerens rådighed. Bortset fra at noget trækul  kan stamme fra dyreknogler, er de enkelte præparaters absorberingsevne meget varierende, nogle produkter har vist sig at have en så svag absorberingsevne, at de praktisk taget er værdiløse. Et præparat, som anvendes som modgift, skal naturligvis være af bedste kvalitet og må desuden have et bredt absorberingsspekter, dvs. være i stand til at binde både syreholdige, neutrale og basiske substanser. Endelig må restindholdet af mineraler være minimalt og fordelingen af porestørrelsen korrekt.

Nøddeskals aktivt kul i vegetabilske gelatinekapsler er fremstillet udelukkende af plantedele og har et særligt stort overfladeområde. Det anbefales til stadighed at have Nøddeskals aktivt kul kapsler i huset i tilfælde af akutte forgiftninger (Nøddeskals aktivt kul kapsler forhandles i lufttætte plastdåser, da trækul også absorberer gasser fra luften og uden en sådan emballering mister sin virkning). Nøddekals aktivt kul kapsler er rent aktivt trækul, egnet til medicinsk anvendelse i overensstemmelse med oplysningerne i denne artikel. Skadelige bivirkninger er ikke bekendte.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012