Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

FOS-inulin og kræft i tyktarmen

Kræft i tyktarmen er en af de tre mest udbredte, ondartede sygdomme i mange industrialiserede lande. Sygdommen rammer fortrinsvis ældre mennesker. Det er bredt accepteret, at miljø- og kostmæssige faktorer spiller en afgørende rolle i udviklingen af kræft i tyktarmen. I kun 5% af tilfældene er der en genetisk årsag til sygdommens opståen.

De fleste tilfælde af tyktarmskræft følger den såkaldte adenom-carcinom sekvens: Normale tyktarmsceller undergår en forandring som følge af cellemutationer. Der dannes nye celler, og "aberrant crypt foci" (ACF) udvikler sig og danner små og derefter store adenomer, som til slut omdannes til kræftceller. Denne proces tager som regel 15-20 år. Kostfaktorer kan påvirke den både positivt og negativt.

 

Omdannelse af normal tyktarmsslimhinde via hurtig celledannelse og adenom til carcinom

 

Kostfibres gavnlige indvirkning på tyktarmskræft
Kostfibre anerkendes nu for deres gavnlige indvirkning på tyktarmskræft. I første omgang blev den kræftforebyggende virkning tilskrevet to mekanismer:

  1. Den tid, maden opholder sig i tyktarmen, afkortes - og dermed reduceres den tid, hvor tyktarmsslimhinden er udsat for potentielt kræftfremkaldende stoffer.
  2. Mængden af afføring øges, hvilket er med til at opløse potentielt kræftfremkaldende stoffer. Man undersøger nu de mekanismer, hvormed de enkelte fibertyper påvirker forebyggelsen af tyktarmskræft. Inulin synes at virke hæmmende på alle trin i kræftudviklingsprocessen.

Konklusion
Inulin synes at være et meget lovende kostelement til forebyggelse af tyktarmskræft. Inulins anti-carcinogene virkning dækker alle udviklingsmæssige trin, en normal tyktarmscelle gennemløber, når den ændrer sig til en kræftcelle. Der er p.t. mange igangværende forskningsprojekter med det formål at belyse mekanismerne bag.

Inulin/Frukto-oligosakkarid (FOS)

  • mindsker produktionen af kræftfremkaldende stoffer ved at reducere mængden af sygdomsfremkaldende bakterier i tyktarmen
  • afgifter visse kræftfremkaldende stoffer ved hjælp af bakterielle, enzymatiske processer og ved at sænke pH-værdien i tyktarmen
  • reducerer den mængde af kræftfremkaldende stoffer, der er tilgængelig for tyktarmsslimhinden via optagelse i mikrofloraens cellevæg ved at fremskynde passagen gennem fordøjelseskanalen og øge mængden af afføring og dermed fortynde alle elementer
  • virker hæmmende på de tidlige stadier i dannelsen af tyktarmskræft (sammen med SCFA)
  • synes at være vigtig (pga. produktionen af butyrinsyre) i kroppens bekæmpelse af kræftceller.

Til voksne anbefales en daglig dosis på 10 gram inulin fordelt over dagen. Dermed undgås generende tarmproblemer.

Referencer:
Causey et al. (1999): Nutr. Res. Godkendt til offentliggørelse.
Loo, Jv, Cummings J etc. Br. J. Nutr (1999), 81, 121-132.
Macfarlane GT og Cummings JH, Br. Med. J. (1999), 318, 99-1003.
Mølk AM og Poulsen M, International Conference on diet and prevention of cancer, Tampere Finland (1999) P3.10.
Reddy BS, Hamid R og Rao CV, Carcinogenesis (1997), 18:7, 1371-1374.
Scheppach W, Bartram HP og Richter, F European Journal of Cancer (1995) 31A:7-8, 1077-1080.
Shike M, The A. J. of Med.(1999), 106:1A, 11S-15S.
Smith JG, Yokoyama Wh og German JB, Critical Reviews in Food Science (1998), 38:4, 259-297.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012