Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hørfrø - lignaner, som det sig hør og bør

Lignaner har store fordele for både mænd og kvinder. Lignaner kan optræde som antioxidanter. Lignaner er phyto-østrogener.

Lignaner er phytoøstrogener - naturligt forekommende planteøstrogener, som kan have en stabiliserende indvirkning på vores hormoner. Desuden kan lignaner optræde som antioxidanter. Den primære lignantype i hørfrø er secoisolariciresinol diglycosid (SDG). Når man spiser knust hørfrø, omdanner tyktarmsbakterier SDG til pattedyrslignanerne enterolakton og enterodiol. Dette spiller en stor rolle, fordi pattedyrslignanerne er de former for SDG, som har en indvirkning på vores helbred. Mængden af enterolakton og enterodiol i blodet og urinen fra mennesker og dyr har forbindelse til den mængde planteøstrogener, som indtages. Et stort indtag af knust hørfrø (og dermed SDG) vil resultere i udskillelse af store mængder enterodiol og enterolakton.

Lignaner til mænds helbred
Lignaner har mange potentielle fordele for mænd - specielt når det gælder om at holde prostata sund og rask. Der fokuseres en hel del på benign (godartet) prostata-hyperplasi (også kaldet BPH), eftersom der bliver stadigt flere tilfælde af denne lidelse.

American Urological Association vurderer, at BPH rammer 50% af mænd over 50-60 år og op mod 90% af mænd over 80 år. Kort fortalt er BPH ikke en kræftsygdom, men en lidelse, hvor prostata forstørres. Dette kan give gener, fordi urinrøret - som fører urinen fra blæren ud af kroppen - løber gennem prostata. En voksende prostata kan afklemme urinrøret og give ubehagelige symptomer, som f.eks. en hyppig og overvældende vandladningstrang og smerter ved vandladning.

Den præcise årsag til BPH kendes ikke, men man mener, at mandlige kønshormoner spiller en rolle. Homoner spiller også en rolle ved en anden prostatalidelse - nemlig prostatakræft, som er den næsthyppigste dødsårsag blandt mænd. I kroppen omdannes testosteron til en stærkere form, der kaldes dihydrotestosteron eller DHT. Sunde prostataceller har brug for DHT til at vokse. Men man mener, at en for stor mængde af dette hormon kan give unormal vækst - og føre til BPH eller til, at prostatakræftcellerne begynder at dele sig. Derfor kan stoffer, der påvirker omdannelsen af testosteron til DHT, nedsætte mænds risiko for disse sygdomme.

Lignaner har vist sig at kunne blokere for de enzymer, som omdanner testosteron til DHT.
Lignaner kan også reducere den mængde testosteron, som er tilgængelig for kroppen. Gennemsnitligt er det kun en lille smule testosteron, der flyder frit i blodet. Det meste af mandens testosteron er bundet til proteinet SHBG (seksualhormonbindende globulin). Undersøgelser har vist, at hvis man indtager store mængder lignaner, indeholder blodet en øget mængde SHBG. En forøgelse af SHBG-indholdet gør, at der er mindre testosteron til at stimulere prostatacellerne til at vokse.

Andre forsøg har vist, at lignan-koncentrationerne er højere i prostatavæsken fra mænd, som har en lavere risiko for at udvikle prostatakræft i forhold til mænd med en forøget risiko. I en nyligt offentliggjort undersøgelse fik 25 prostatakræftpatienter en fedtfattig kost plus hørfrø. Ved forsøgets afslutning havde mændene en reduceret mængde testosteron i blodet, en lavere risiko for, at kræftcellerne begyndte at vokse og dele sig, og tendens til en forøget mængde prostata-specifikke antigener (PSA). I forsøget brugte man hele hørfrø (frigiver ikke lignanaer), så forfatterne kunne ikke afgøre, hvor stor en del af virkningen der skyldes lignaner. Derfor udførte de endnu et forsøg, hvor de brugte lignaner udvundet af hørfrø (affedtet pulver). Resultatet af dette sidste forsøg viste, at lignaner i reagensglas hæmmer menneskelige prostatakræftcellers vækst, og underbygger dermed ideen om, at lignaner beskytter mod prostatakræft.

Det er stadig for tidligt at fastslå, at man ved at spise knust hørfrø og dermed lignaner kan reducere risikoen for prostatakræft og BPH, men beviserne peger i den retning. Reduceres mængden af mandlige kønshormoner, som giver brændstof til BPH og kræftcellevækst, kan lignaner være medvirkende til at reducere prostatas størrelse, lette symptomerne på BPH og beskytte mod prostatakræft.

Lignaner til kvinders helbred
Lignaner har også en række egenskaber, som er gode for kvinders helbred. Eftersom lignaner er phyto-østrogener, har de potentialet til at lette de symptomer, kvinder oplever i forbindelse med overgangsalderen. Det er endnu kun få undersøgelser, der har fokuseret på lignaners indvirkning på overgangsalderens symptomer. Men én undersøgelse har påvist en reduktion af de milde symptomer hos kvinder, ser spiste 40 gram knust hørfrø pr. dag.

Foreløbige resultater tyder desuden på, at lignaner kan beskytte mod hormonrelaterede kræftsygdomme hos kvinder, f.eks. brystkræft. Denne beskyttende virkning sås hos rotter, der fik enten hørfrø eller lignaner fra hør. Men indtil nu har de kliniske forsøg på mennesker kun peget i denne retning - det er for tidligt at sige noget endegyldigt om lignanernes indvirkning. Observationsundersøgelser har vist, at brystkræftpatienter og kvinder med høj risiko for at udvikle brystkræft udskiller færre pattedyrslignaner end kvinder med en lav risiko for brystkræft. Et finsk forsøg har vist, at kvinder med et højt enterolakton-indhold i blodet havde en lavere risiko for at udvikle brystkræft. Disse forsøg tyder på, at brystkræft måske er mere udbredt blandt kvinder, som spiser færre plantelignaner.

Et nyligt offentliggjort klinisk forsøg undersøgte virkningen af hørfrø på østrogenstofskiftet hos kvinder i overgangsalderen. De kvinder, som spiste knust hørfrø, havde et lavere indhold af de kønshormoner, som har forbindelse til brystkræft. Undersøgelsens forfattere mener, at lignaner spiller en rolle, selvom de ikke direkte kunne påvise, at lignaner var de eneste stoffer, som havde den gunstige indvirkning på kvindernes helbred.

Men lignaner har vist sig at kunne hæmme den østrogen-stimulerede vækst af brystkræftceller i reagensglas - og det peger i retning af, at lignaner spiller en væsentlig rolle for hørfrøenes kræftbekæmpende virkning. Som det gjaldt for prostata-sygdommene er de hernævnte forsøg ikke noget konkret bevis på, at kvinder, der spiser knust hørfrø, har lavere risiko for at få brystkræft. Men beviserne bliver stadig flere.

Referencer:
Hirano T, et al. Antiproliferative activity of mammalian lignan derivaties against the human breast carcinoma cell line, ZR-75-1. Cancer Investigation 1990; 8(6): 595-602.
Thompson, LU, Robb, P, Serraino, M, Cheung, F Nutr. Cancer (1991). Vol. 16 pp. 43–52.
Evans, BAJ, Griffiths, K, Morton, MS, J Endocrinol (1995). Vol. 147 pp. 295–302.
Adlercreutz, H, Hockerstedt, K, Bannwart, C et al. J Steroid Biochem (1987). Vol. 27 pp. 1135–44.
Morton, MS, Matos-Ferreira, A, Abranches-Monteiro, L et al. Cancer Letters (1997). Vol. 114 pp. 145–51.
Demark-Wahnefried, W, Price, DT, Polascik, TJ, Robertson, CN, et al. Urology (2001). Vol. 58 pp. 47–52.
Lin, S, Switzer, BR, Demark-Wahnefried, W Anticancer Research (2001). Vol. 21 pp. 3995–4000.
Lemay, A., Dodin, S., Kadri, N. et al. Obstet Gynec (2002). Vol. 100 pp. 495–504.
Serraino, M and Thompson, LU Nutr Cancer (1992). Vol. 17 pp. 153–9.
Serraino, M and Thompson, LU Cancer Lett (1991). Vol. 60 pp. 135–42.
Tou, JCL and Thompson, LU Carcinogenesis (1999). Vol. 20 pp. 1831–5.
Thompson, LU, Seidl, MM, Rickard, SE et al. Nutr Cancer (1996). Vol. 26 pp. 159–65.
Adlercreutz, H, Fotsis, T, Heikkinen, R et al. Lancet (1982). Vol. 2 (8311) pp. 1295–9.
Pietinen, P, Stumpf, K, Mannisto, S et al. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev (2001). Vol. 10 pp. 339–44.
Thompson LU. Experimental studies on lignans and cancer. Baillieres Clin Endocrin Metab. 12:691-705, 1998.

Health News 2005

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012