Chia-frøets tilhængere omtaler det ofte som den ultimative superfødevare. Så hvad er der i chia?
Ifølge Nutritional Science Research Institute indeholder 100 g chia-frø
- 20,7 g protein
- 32,8 g fedt
- 41,8 g kulhydrat (primært fibre)
- 714 mg kalk
- 16,4 mg jern
- 0,18 mg B1-vitamin
- 0,04 mg B2-vitamin.
Professor ved University of Arizona Wayne Coates, som startede med at undersøge frøene i Sydamerika for mere end 20 år siden, siger: “Jeg vil ikke kalde det en mirakelfødevare. Men man kan dybest set leve udelukkende af dette frø, fordi det indeholder alt det, man har brug for”.
Men globale ernæringseksperter som British Nutrition Foundation og Natural Standard Research Collaboration bryder sig ikke om tanken om en enkelt superfødevare. De understreger, at det er farligt at tro, at en enkelt fødevare kan give os alt det, vi har brug for – vi skal have en lang række forskellige fødevarer for at blive ved med at være sunde og raske. Dr. Catherine Ulbricht, grundlægger af Natural Standard Research Collaboration, konkluderer: “Som det gælder for enhver anden ‘superfødevare’, så er det vigtigt ikke at se chia-frø som et mirakelmiddel”.
Disse sunde, spiselige frø er en bedre kilde til omega 3-fedtsyrer end hørfrø (fedtsyrerne beskytter mod betændelse og hjertesygdom). Chia-frø kommer fra ørkenplanten Salvia hispanica, et medlem af myntefamilien, og vokser i det sydlige Mexico. I præ-columbiansk tid var chia-frø en del af aztekernes og mayaernes kost og en del af overlevelsesrationen for aztekerkrigere. De spillede endda en rolle i religiøse ceremonier. Aztekerne brugte også chia medicinsk til at lindre ledsmerter og hudproblemer. Helt op til 1600-tallet var det en af de store afgrøder i Central- og Sydamerika, men frøet blev bandlyst efter den spanske inkvisition på grund af dets associationer til aztekernes “hedenske” religion. Over de seneste århundreder har man genoptaget den kommercielle produktion af chia i Latinamerika. Og her er endnu en god nyhed: Insekter kan ikke fordrage chia-planten, så det er let at finde økologiske frø.
2 spsk. økologiske chia-frø indeholder mere omega 3 end en hel laksefilet. Desuden har chia-frø et højt indhold af protein og indeholder alle de livsnødvendige aminosyrer. Chia-frø er derfor et fuldværdigt protein – og det er også rigt på mineraler, bl. a. kalk. 2 spsk. chia-frø kan måle sig med kalkindholdet i flere glas mælk. Frøene er derfor gode at tage, hvis man ikke drikker mælk eller spiser mælkeprodukter.
Chia er ligesom hørfrø slimdannende. Det kan du udnytte på flere måder: Hjælp tarmen, hvis du har diarré eller dårlig mave – chia- frøene vil opsuge væske. Denne opsugningsevne skyldes de mucopolysakkarider, der er i frøene. Disse stoffer opbygger en slimhinde i tarmvæggen, som hæmmer sygdomsfremkaldende bakterier. Chia gør også, at blodsukkeret ikke stiger så hurtigt. Optagelsen af kulhydrater forsinkes ved, at der i tarmen bliver en slags “slimbarriere” at komme igennem. Frøene svulmer op og vil tage en del plads i mave-/tarmsystemet. Det kan give en mæthedsfølelse, som kan være godt, hvis du som en del af et vægttabsprogram planlægger en kostændring.
Chia-frø kan spises, som de er. Det bedste er at knuse dem så meget som muligt i en blender, kaffe-kværn eller morter for at få mest mulig ud af det sunde fedt. Brug dem i morgenmaden, drys dem på grød, læg dem under pålægget, rør dem i yoghurt, bland dem i melet, når du bager, tilsæt dem til i smoothies, lav slikkugler med chia eller bag chia-muffins.
Læs også
Derfor skal du spise chia-frø
Chia-frø – en superfødevare med mange anvendelsesmuligheder
Chia-frøets indholdsstoffer
Hampefrø – små, naturlige kraftværker
Hørfrøolie i kosten er sundt
Loppefrø: Dosering, indtagelse og interaktioner
Nøglen til sundhed ligger i tarmen