Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Blåbærstoffer kan måske forebygge tyktarmskræft

26/03/2007 - Pterostilbene, et stof, der findes i blåbær, kan muligvis forebygge udviklingen af svulster i tyktarmen, hvis resultaterne fra et dyreforsøg kan overføres til mennesker, siger forskere.

Forskere fra Rutgers University berettede over for deltagerne ved det 233. årsmøde i American Chemical Society, at rotter, der fik tilskud af pterostilbene, havde 57% færre tyktarmslæsioner, der kunne udvikle sig til kræft, i forhold til rotter, der ikke havde fået tilskud af blåbærstoffet.

Disse forskningsresultater kan styrke bærrets image som sundhedsfremmende - et image, som alle­rede er velkendt hos forbrugerne i forbindelse med sænkning af kolesterol-tallet samt indikationer på, at det kan beskytte mod neurodegenerative sygdomme som Alzheimer's.

Salget af det lille, blå bær er steget voldsomt, fra 14,9 mio. euro i 2003 til næsten 58 mio. euro i 2005, viser tal fra den engelske virksomhed BerryWorld, der drives af diætister og videnskabsfolk, der hylder bærret som en af naturens super-fødevarer.

"Såvidt vi ved, er vores forskning den første, der viser, at indgivelse af en blåbærkomponent, ptero­stilbene, virker kraftigt hæmmende på udviklingen af tidlige, præ-neoplastiske læsioner i tyktar­men", sagde ledende forsker Bandaru Reddy til mødedeltagerne.

Reddy og hans kolleger udførte et lille pilotforsøg med 18 rotter, som fik stoffet azoxymethan for at fremkalde kræft i tyktarmen på samme måde som i menneskets tyktarm. Halvde­len af dyrene fik derefter en afbalanceret kost. De øvrige fik samme kost med tilskud af pterostilbene (40 ppm).

Ved slutningen af en 8-ugers forsøgsperiode fandt Reddy og hans samarbejdspartnere fra Agricul­tural Research Service under det amerikanske landbrugsministerium og University of Oklahoma frem til, at de rotter, der havde fået pterostilbene-tilskud havde 57% færre præ-neoplastiske læsio­ner i tyktarmen sammenlignet med kontrolgruppen. De kunne også konstatere, at blåbærstoffet re­ducerede formeringen af tyktarmskræftcellerne og hæmmede visse gener, som er involveret i krop­pens inflammationsprocesser - og begge dele anses for at være risikofaktorer for tyktarmskræft.

"Forsøgets resultater tyder på, at naturligt forekommende stoffer udgør et attraktivt alternativ ved forebyggelse af tyktarmskræft", siger Reddy. "Vores resultater kan måske støtte den kostmæs­sige forebyggelse af tyktarmskræft og give mere fokus på blåbærrets sundhedsfremmende egenskaber".

Der konstateres 363.000 nye tilfælde af kræft i tyk- og endetarmen hvert år i Europa, og antallet af kræftsygdomme er generelt stigende, specielt i det sydlige og østlige Europa. 80% af tilfældene af tyk-/endetarmskræft kan muligvis forebygges ved kostændringer.

Det er også en af de kræftsygdomme, der er lettest at kurere, hvis den vel at mærke opdages i tide.

Det undselige blåbærs kolesterolsænkende virkning fik også fornyet fokus ved ACS-mødet, hvor Agnes Rimando, som medvirkede ved tyktarmskræftforsøget, fortalte, at hamstere, der fik en kole­sterolrig kost med blåbærskal (7,6% af kosten) havde et lavere indhold af triglycerider i blodet og i leveren, LDL-kole­sterol, frit og samlet kolesterol på hhv. 39, 18, 19 30 og 37% sammenlignet med de dyr, der fik kontrolkost.

Kilder:
B.S. Reddy, H. Newmark, N. Suh, A.M. Rimando og C.V. Rao. Novel approaches for colon cancer prevention by types of dietary fat, pterostilbene and other food components. 233rd National Meeting of the American Chemical Society, 25. marts 2007, resumé: AGFC 009
A.M. Rimando, W.H. Yokoyama, A. Patny, M.A. Avery, C.S. Mizuno. Blueberry skins lower plasma and liver cholesterol and triglycerides in hypercholesterolemic hamsters. 233rd National Meeting of the American Chemical Society, 26. marts 2007, resumé: AGFC 038.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012