Johannesbrød er et ældgammelt næringsmiddel, som du måske har hørt om som et glimrende middel til spædbørn, der gylper. Men det kan også anvendes til en række andre ting i madlavningen – bl.a. som alternativ til chokolade…
Hvad er johannesbrød?
Hvis du er en af de mange, der tilbringer deres årlige ferie ved den spanske middelhavskyst, har du sikkert set johannesbrødbælge på jorden. De ligner store pralbønner, har en skinnende, mørkebrun overflade og er noget fladere end vore bønner. Johannesbrød er frugten af karobtræet, som vokser til en højde af ca. 9 meter og har et frodigt, stedsegrønt løv.
Beretninger om brug af johannesbrød går tilbage til oldtiden. Træet findes traditionelt kun i varmt klima – især i landene omkring Middelhavet. Desværre er der ingen mulighed for at dyrke karob i Danmark, da temperaturen er for lav det meste af året. Selv om træerne også blomstrer i områder med meget lidt regn, varer det 15 år, før de regelmæssigt sætter frugt. Der går et halvt hundrede år, før træet er fuldvoksent.
Johannesbrød kan blive op til 25 cm lange og 5 cm brede. Ligesom bønner indeholder bælgene frø, der er sorte og meget hårde. I hel form kan bælgen bruges som en naturlig babyrangle. Frugterne er fuldvoksne i juni-juli, men endnu grønne. I september, oktober eller november er frugten moden og mørkebrun.
Historie
Skønt karobtræets historie fortaber sig i en fjern fortid, har dyrkningen af det været kendt i mange århundreder før den kristne æra. Tidlige beregninger viser, at johannesbrød blev brugt som foder til heste, kvæg og svin og som føde for de fattige. I Palæstina blev karobtræ brugt til at lave møbler og afgudsbilleder af og blev eksporteret til Egypten som materiale til bygning af templer.
De gamle egyptere præparerede strimlerne, de bandt deres mumier med, med karobpasta (johannesbrødgummi). Dioscorides henviser til frugtens helbredende egenskaber i det 1. århundrede før vor tid. Græske og romerske læger gjorde brug af den i afkog, sirupudtræk, afføringsmidler og lignende mediciner.
En af de første litterære henvisninger til frugten kommer fra Bibelen: Det var Johannes Døberens føde, da han var i ørkenen, og dette er grunden til, at den kaldes johannesbrød. Historien fortæller også, at Muhammeds hære plejede at spise disse bønner, når de var på march, ligesom de gamle romere og spaniere gjorde det i tider med knaphed på føde.
Romerne og grækerne brugte pulpen til forskellige medicinske formål og især som afføringsmiddel. Andre anvendelser af johannesbrød omfatter kaffeerstatninger, hvor bønnerne blev ristet og knust. Også i nyere tid som under den spanske borgerkrig har fattige mennesker overlevet via johannesbrød og kom igennem krigen i sundere tilstand end mennesker i de egne, hvor der ikke var adgang til dette næringsmiddel.
Ernæringsmæssige fordele
Johannesbrød kan bruges som et alternativ til chokolade – men det er ikke en chokoladesubstitut. Johannesbrød er rige på vitaminer og mineraler og indeholder ikke raffineret sukker, allergen (LgE) eller vanedannende theobromin (koffein). Desuden tillader johannesbrød bedre optagelse af calcium og formindsker risikoen for uren hud hos teenagere.
Rå johannesbrødbælge indeholder masser af næringsstoffer: Mættende kulhydrater, vitamin A og D og mindst 3 B-vitaminer og mange mineraler, inkl. calcium, magnesium og jern. Desuden indeholder johannesbrødbælge pektin og lignin. Disse to fordøjelsesregulatorer forbinder sig med skadelige, fordøjede elementer, endog radioaktive elementer, og fører dem sikkert ud af kroppen.
Anvendelse
Johannesbrødkernemel kan erstatte kakaopulver i en hvilken som helst opskrift, og på grund af dets naturlige sukkerindhold kan man bruge mindre sukker. Dets anvendelse omfatter smagstilsætning til drinks, desserter, kager, kiks og hjemmelavet konfekt. I USA har det været populært i mange år blandt helsekosttilhængere som en erstatning for chokolade. Prøv fx at lave
Johannesbrødsmør
25 g nødder (fx jord- eller hasselnødder)
½ moden banan
½ dl sirup eller honning
3/4 dl skummetmælkspulver
½ dl johannesbrødkernemel
1 spsk gærflager
Findel nødderne, mos bananen og rør alle ingredienserne godt sammen. Et lækkert smørepålæg!
Læs også
Johannesbrødkernemel til gylpebørn
Kan jeg spise frugternes kerner?
Hvad er der egentlig i Coca-Cola?
Spis sundt – spis Middelhavskost
Brød med johannesbrødkernemel