Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Stevia og steviosid

Stevia-status 2003
Kosttilskud: USA, Canada og Australien
Godkendt: Japan, Korea, Kina, Taiwan og Sydamerika
Ikke-godkendt: EU

Stevia indeholder mindre end 1 kalorie pr. 100 gram og påvirker derfor ikke insulinproduktionen. 50 gram Sød Steviosid kan erstatte 15 kilo sukker.

Steviaekstrakt er sikker i brug
Efter mere end 500 år, hvor man i folkemedicinen uden problemer har gjort brug af stevia, er det ved at være på tide, at også videnskaben får øjnene op for, at stevia og steviosider er uskadelige. Undersøgelser har vist, at steviosid ikke forårsager kræft. Andre undersøgelser har vist, at steviosid kan stimulere insulinudskillelsen hos diabetikere, så deres blodsukkerniveau stabiliseres. Andre undersøgelser igen har vist, at stoffet kan være med til at sænke blodtrykket. Og derudover har undersøgelser vist, at steviosid ikke har nogen indvirkning på forplantningsevnen og ikke øger glucoseindholdet i menneskets blod.

Nogle journalister, organisationer og institutioner synes at have en mere eller mindre skjult dagsorden, der går ud på at sørge for, at dette fantastiske, sunde produkt ikke kommer i hænderne på de mennesker, der kan have mest gavn af det. Der er blevet spredt falske rygter om, at steviosid er et mutagent stof - dvs. at det kan være kræftfremkaldende. Det er ikke rigtigt. Undersøgelser har vist, at steviosid IKKE er mutagent. At det er fuldstændigt uskadeligt.

Tilbagevisning af artikel om, at stevia og steviosid er farligt
I en artikel i april-udgaven af CSPI’s Nutrition Action Healthletter (NAH) siger David Schardt, at reagensglasforsøg har vist, at et stevia-derivat kaldet steviol kan omdannes til et mutagen. "Indtil vi ved, om dette mutagen også dannes hos mennesker, kan man ikke regne stevia for sikkert til indtagelse", siger Schardt.

Det passer ikke! Faktum er, at både stevia og steviosid er bevist uskadelige og ikke-mutagene, dvs. ikke kræftfremkaldende, i henhold til en offentliggjort undersøgelse fra National Academy of Sciences i USA. Undersøgelsen viser, at steviosid, som er et af stofferne i Stevia rebaudiana, bruges som en kaloriefri sukkererstatning i Japan. Som mange andre undersøgelsesrapporter viser, har vi fundet frem til, at steviosid ikke er mutagent." Det reagensglas-derivat, David Schardt refererer til, er steviol.

Hans overfladiske påstand kan yderligere tilbagevises af undersøgelser foretaget i Thailand, som har vist, at selv hvis man indtager 80 gange den anbefalede dagsdosis af steviosid, "anses stoffet for sikkert uden nogen påviselig negativ effekt".

Undersøgelse fra University of Illinois vedr. sammenhæng mellem stevia og huller i tænderne
I en undersøgelse foretaget af University of Illinois har man konkluderet, at hverken steviosid eller rebaudiosid A er kariogent - dvs. at stofferne ikke giver huller i tænderne. Dette gør, at begge stoffer er velegnede til tandpasta og mundskyllevand - under alle omstændigheder mere velegnede end de sukkeralkoholstoffer, der anvendes i dag.

Diabetikere kan have nytte af steviosid
En undersøgelse har konkluderet, at steviosid stimulerer insulinudskillelsen via en direkte indvirkning på betacellerne i bugspytkirtlen. Resultatet af undersøgelsen tyder på, at "stofferne kan spille en blodsukkersænkende rolle hos personer med diabetes Type 2".

En undersøgelse fra Taiwan viser også, at steviosid kan være med til at sænke blodtrykke. Og en anden undersøgelse viser, at steviosid ikke er kræftfremkaldende. En tredje undersøgelse viser, at steviosid ikke har nogen indflydelse på forplantningsevnen. Og en fjerde undersøgelse har konkluderet, at "hvis stevia rebaudiana-ekstraktet (steviosid) overhovedet har en evne til at nedsætte rotternes fertilitet, så optræder denne evne næsten 100% sikkert ikke hos hannen." Nøgleordene er "hvis" og "overhovedet" - hvilket betyder, at forskerne ikke kunne finde noget bevis. Udtalelsen er derfor et udtryk for, at de ønsker at dække sig ind over for en situation, som kun med meget lidt sandsynlig opstår. Det viser sig, at der er større risiko for at blive kørt over af en bil, når du går over gaden, end der er for, at steviosid påvirker forplantningsevnen. Hvad er man bange for? Måske at det kan influere negativt på salget af insulin?

Blodsukkerniveauet stiger ikke
Nogle "eksperter" hævder, at indtagelse af noget sødt - også selvom der ikke er kalorier eller kulhydrater i det - vil få blodsukkerniveauet til at stige som følge af "Pavlov-effekten". Denne noget skæve logik er blevet tilbagevist af et forsøg foretaget i Brasilien. Undersøgelsen viste, at steviosid ikke øger blodsukkerniveauet hos raske mennesker - faktisk "sænkede det blodsukkerniveauet betydeligt under forsøget og efter en nats faste hos alle frivillige forsøgsdeltagere. Hvis steviosid skal være i stand til at hæve blodsukkerniveauet, så skal det være en tilpasset steviosid - dvs. en steviosid, som er blandet med maltodextrin (kulhydrat) eller andre ikke-naturlige stoffer, som tilsættes steviosid.

Stevia og steviosid er bevisligt IKKE kræftfremkaldende
Mutagene kemikalier kan i nogle tilfælde være kræftfremkaldende. Stevia og steviosid er bevisligt sikre og ikke-mutagene, viser en undersøgelse. Proc Natl Acad Sci USA 1985 (Apr; 82(8):2478-82 "Steviosid, som er et af indholdsstofferne i Stevia rebaudiana, anvendes almindeligvis som en ikke-kalorieholdig sukkererstatning i Japan. I lighed med, hvad andre rapporter har vist, har vi konkluderet, at steviosider ikke er mutagene at dømme efter udnyttelsen af Salmonella typhimurium-arten TM677 - hverken med eller uden et stofskifteaktiverende system. Lignende negative resultater blev opnået med adskillige andre strukturelt lignende søde glycosider". Så dér er beviset. Steviosid og Stevia er ikke kræftfremkaldende. Rapporten fortsætter: "Men steviol, et steviosid-aglycon, anses for at være meget mutagent, når det vurderes ved tilstedeværelse af et 9000 x g supernatant udtaget af leveren fra rotter, der er behandlet med Aroclo 1254."

For meget af det gode?
Til sidst konkluderer artiklen, at "denne steviol-dosis er udvundet af steviosid 625 mg/kg legemsvægt/dag, hvilket er ca. 80 gange højere end den anbefalede dagsdosis steviosid for mennesker (7,938 mg/kg legemsvægt/ dag)." Det niveau er stort set umuligt at komme op på. En gennemsnitsamerikaner spiser ca. 20 teskefulde sukker pr. dag. Det er 20 portioner steviosid, hvilket er en bagatel sammenlignet med blot 1 g pr. kg legemsvægt. F.eks. indeholder 15 g rent steviosid mere end 1.100 portioner! Det er langt under de 80 gange højere end den anbefalede dagsdosis på 625 mg/kg legemsvægt.

Tænk engang! Hvis du spiser 80 gange så meget fedt som den anbefalede dagsdosis, får du så forkalkede årer? Hvad med 80 gange så meget sukker? Hvad med 80 gange så meget af hvad som helst? Skulle myndighederne så også gøre sukker, fedt eller protein ulovligt? Eller hvad med salt...?

Så alt i alt kan man konkludere, at stevia og steviosid er ekstremt sikkert i brug. Stofferne ændrer sig ikke, når de varmes op, de er ikke kræftfremkaldende, og de giver hverken huller i tænderne, vægtforøgelse, diabetes, mentale forstyrrelse eller andre former for problemer.

Læs også artiklen: Få styr på blodsukkeret!

Referencer:
Jeppesen PB, Gregersen S, Poulsen CR, Hermansen K: Department of Endocrinology and Metabolism 2000 Feb;49(2):208-14.
Chan P, Xu DY, Liu JC, Chen YJ, Tomlinson B, Huang WP, Cheng JT of Division of Cardiovascular Medicine, Taipei Medical College Hospital and affiliated Taipei Wan Fang Hospital, Taiwan, ROC. Life Sci 1998;63(19):1679-84.
Evaluation of the cariogenic potential of the intense natural sweeteners stevioside and rebaudioside A. Das S, Das AK, Murphy RA, PUnwani IC, Nasution MP, Kinghorn AD Department of Pediatric Dentistry, College of Dentistry, University of Illinois, Chicago 60612.
Hum Reprod 1991 Jan;6(1):158-65 Effect of stevioside on growth and reproduction Yodyingyuad V, Bunyawong S
Gen Pharmacol 1989;20(2):187-91 Chronic administration of aqueous extract of Stevia rebaudiana (bert.) Bertoni in rats: endocrine affects Oliveira-Filho RM, Uehara OA, Minetti CA, Valle LB. Department of Pharmacology, University of Sao Paolo, Brazil.
Braz J Med Biol Res 1986:19(6):771-4 Effect of Stevia rebaudiana on glucose tolerance in normal adult humans Curi R, Alvarez M, Bazotte RB, Botion LM, Godoy JL, Bracht A Departamento de Farmacia-Bioquimica, Universidade de Maringa, Brazil.
Proc Natl Acad Sci USA 1985 Apr;82(8):2478-82 Metabolically activated steviol, the aglycone of stevioside, is mutagenic. Pezzuto JM, Compadre CM, Swanson SM, Nanayakkara D, Kinghorn AD
Med Assoc Thai 1997 Sep;80 Suppl 1:S121-8 Lack of mutagenicity of stevioside and steviol in Salmonella typhimurium TA 98 and TA 100. Klongpanichpak S, Temcharoen P, Toskulkao C, Apibal S, Glinsukon T Department of Physiology, Faculty of Science, Mahidol University, Bangkok, Thailand.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012