Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Olivenolie beskytter mod hjerteinfarkt og kræft - og plejer din hud

Olivenolie hører ligeså uløseligt sammen med en ferie ved Middelhavet som sol og blåt hav. Også heri landet har olien for længst fundet sin plads i køkkenet hos smags- og sundhedsbevidste gourmet’er. Allerede i antikken brugte man olivenolie til alskens sundhedsformål, f.eks. fremstilling af salve og kropsolie til at gnide på sår, insektbid, forbrændinger eller kløende hudområder. Det menes ovenikøbet, at olien er blevet brugt udvortes mod hovedpine.

Nutidens ernæringsforskning har vist, at olivenolie også kan beskytte mod hjerteinfarkt. Den består af over 70% enkeltumættede fedtsyrer, som sænker blodets indhold af LDL-kolesterol - den form for kolesterol, som ifølge lægerne er årsag til hjerte-/karsygdomme. Samtidig er olien med til at øge indholdet af det "gode" HDL-kolesterol, og dette har en positiv indflydelse på det samlede kolesteroltal. Epidemiologiske undersøgelser bekræfter, at den del af den græske befolkning, der bor ved Middelhavet, trods en mere kalorieholdig kost har lavere risiko for hjerteinfarkt end andre europæere.

Også kræftrisikoen lavere i det sydlige Europa sammenholdt med de nordlige egne. Her menes olivenolie også at spille en vigtig rolle, fordi den fungerer som en naturlig antioxidant, der beskytter cellerne mod frie radikaler. Senest har amerikanske forskere fra universitetet i Chicago påvist, at olivenoliens umættede fedtsyrer kan hæmme brystkræftcellers vækst. Den såkaldte oleinsyre kunne reducere aktivitetet i det farlige brystkræftgen "her-2/neu"med 46%. Det er det gen, som får cellerne til at vokse hurtigere, og som findes hos hver fjerde kvinde, der rammes brystkræft - og det hænger tæt sammen med en dårlig sygdomsprognose. Muligvis kan fedtsyrerne i olivenolien understøtte det aktive stof kaldet trastuzumab, som også er i stand til at hæmme kræftcellers vækst.

Olivenolie er desuden et godt gammeldags og højt skattet kropsplejemiddel. Dets høje fedtindhold og koncentration af E-vitamin beskytter og plejer huden. Og at det så - ud over alle disse sunde egenskaber - også smager godt, bør være grund nok til at tage olivenolie med hjem som souvenir fra sommerferien. Den skal helst være uraffineret og koldpresset. Denne højkvalitetsolie med betegnelsen "extra vergine" eller "nativ extra" er ganske vist dyrere, men den indeholder også flest af de helbredende stoffer.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012