Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Bi-Aktiv Pollen tilhører antioxidanternes elite - 100% vegetabilsk

Nye undersøgelser viser, at bipollen har den største antioxidante effekt blandt uforarbejdede fødevarer

Det, der findes inde i en bikube, har til alle tider været højt skattet - i oldtidens Egypten, det gamle Grækenland, antikkens Rom, Kina, Mellemøsten og blandt slaver og indianere. Biernes produkter er omtalt i stort set alle religiøse skrifter, inklusive Bibelen, toraen, Koranen og den østlige verdens skriftruller.

Planternes pollenproduktion er et stort og forunderligt trin i fødekæden. Der findes helt basale naturkræfter i det lillebitte pollen. Bier indsamler denne pollen fra blomsterne og blander den med nektar, så det bliver til en veritabel naturlig ernæringsbombe (et enkelt bipollenkorn indeholder mellem 300.000 og 500.000 pollenkorn). Der findes flere tusinde bioaktive ingredienser i bipollen - bl.a. enzymer, carotenoider, essentielle fedtsyrer, frie aminosyrer, naturlige mineraler, hele mineralkomplekser, lipider og sporstoffer, som alle er vigtige antioxidanter for kroppen.

Selvom biernes produkter er blevet brugt i årtusinder som kosttilskud, er deres evne til at fremme et godt helbred i moderne tid kommet under en del beskydning. Denne skepsis skyldes for en stor dels vedkommende manglen på videnskabelige undersøgelser.

Men man har nu udviklet laboratorieteknikker, som gør det lettere at iagttage pollens positive virkning og den ernæringsmæssige sammensætning af de naturligt forekommende stoffer.

Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC)-testen er en ny standard til videnskabelig måling af naturlige fødevarers og kosttilskuds antioxidante aktivitet. Antioxidanter er vigtige for beskyttelsen af kroppens celler mod de skader, som frie radikaler (en reaktiv iltform) kan forårsage. Cellemembraner lader sig let påvirke af de frie radikaler, fordi de mestendels består af fedtsyrer (dobbeltlipidmembran). Flerumættede fedtsyrer er specielt udsatte i forbindelse med iltning fra frie radikaler på grund af deres unikke opbygning. Skader på cellemembranen som følge af iltning af fedtsyremembranens komponenter (lipid peroxidation) kan føre til forstyrrelse af hele cellens funktion og struktur. Desuden er det vigtigt for det gode helbreds skyld at opretholde en normal lipid peroxidation af lipoproteiner.

Kostens indhold af antioxidanter - som går til angreb på de frie radikaler - kan meget vel spille en forebyggende rolle i vores generelle sundhedstilstand. Stor antioxidant aktivitet (som kan fastslås med ORAC-testen) findes i blåbær (se Blue Vision kapsler) og sorte hindbær. Da ORAC-testens resultater for disse bær blev offentliggjort, steg deres årlige forbrug drastisk. Bær blev kendt som de bedste kilder til antioxidanter blandt uforarbejdede fødevarer. Den højeste ORAC-score for vilde blåbær ligger på 61 ORAC-enheder (umol TE/g). For de sorte hindbærs vedkommende lå scoren endnu højere: 164 ORAC-enheder.

For nylig blev High Desert Bee Pollen (som er en beskyttet ingrediens ejet af CC Pollen Company) ORAC-testet af Brunswick Laboratories, en af de førende virksomheder inden for analyse og måling af stoffers antioxidante aktivitet (se grafik). Ifølge Boxin Ou, som er chefforsker hos Brunswick, er resultatet på 247 ORAC-enheder det højeste, der nogen sinde er målt på uforarbejdede fødevarer.

Det amerikanske Brunswick Laboratories, en af de førende virksomheder inden for analyse og måling af stoffers antioxidative aktivitet, er i øjeblikket i gang med forskning for at afgrænse de enkelte pollenegenskaber, som giver det så kraftig en antioxidant virkning. Desuden undersøger man samtidig CC Pollen Bee Propolis.

Man er for øjeblikket også i gang med at måle polyfenol-indholdet i fødevarer og kosttilskud. Polyfenoler omfatter bioflavonoider, organiske syrer og fenolsyre. Den største del af en fødevares antioxidante egenskaber stammer fra polyfenol. Generelt er det samlede polyfenolindhold anerkendt som en målestok for, hvor sund en uforarbejdet fødevare er.

Bi-Aktiv Pollen har også vist sig at have det højeste polyfenolindhold blandt en række fødevarer.

For at give forbrugere med fokus på et godt helbred en udredning af den praktiske betydning af de resultater, man er nået frem til i undersøgelserne af Bi-Aktiv Pollen, har vi spurgte to af de førende autoriteter inden for ernæringsvidenskaben.

Alexander G. Schauss, Ph.D., er chef for Natural and Medicinal Products Research, Life Sciences Division og for American Institute for Biosocial and Medical Research, Inc., i Tacoma i staten Washington. I løbet af sine 30 år inden for ernæring og botanisk medicin har dr. Schauss opnået stor respekt for talrige forskningsresultater i både den offentlige og den private sektor. Dr. Schauss er forfatter/medforfatter til mere end 125 videnskabelige rapporter. Hans næste bog, som han har skrevet i samarbejde med Laura Frank, Ph.D., R.D., handler om behandlingen af ekstrem overvægt.

Dr. Schauss udtaler:
Der er blevet forsket meget i mange år i bipollen - ikke kun blandt enkeltpersoner inden for biavlerkredse i USA, men over hele verden. Tusinder af undersøgelser er blevet offentliggjort i mange lande med fokus på bipollen og Bi Propolis kapsler og stoffernes ernæringsmæssige opbygning. Der findes meget litteratur på dette område - og det meste er tilgængeligt på bibliotekerne.

High Desert Bee Pollen har gjort, hvad anden bipollenforskning ikke har gjort før - nemlig undersøgt ORAC-værdien. Og jeg fandt det ærligt talt ganske bemærkelsesværdigt, at ORAC-resultatet var betydeligt højere for bipollen end for de frugter og grønsager, som var omfattet af undersøgelsen. Dette er meget lovende data, som dokumenterer, hvor stor antioxidant virkning bipollen har. Men det må understreges, at denne forskning blev foretaget specifikt på High Desert Bee Pollen, som er blevet finpudset i løbet af mere end 20 års forskning i at finde frem til de typer pollen, der har størst næringsværdi. Så disse data kan ikke umiddelbart overføres til andre bipollenprodukter - der kan være betydelige forskelle i bipollen- og propolisprodukternes opbygning.

Man må også tage i betragtning, at de fleste forbrugere i dag rent faktisk får langt mindre af de næringsstoffer, som findes i frugter og grønsager, og som forskerne mener spiller en væsentlig rolle i forebyggelsen af adskillige sygdomme, specielt dem, der skyldes kroppens ældning, f.eks. kræft, hjerte-/karsygdomme og diabetes. Vi ser derfor på, hvordan vi lettest kan tilføre disse næringsstoffer, f.eks. fenol og polyfenol, som i høj grad bidrager til den antioxidante aktivitet i kroppen - og vel at mærke tilføre dem på en effektiv, rimelig og økonomisk måde. Jeg mener, at det er her, bipollen og bipropolis kan være med i vognen. Hvis en person enten ikke kan eller ikke vil spise det nødvendige kvantum frugt eller grønt, så kan det være en værdifuld valgmulighed at kunne spise pollen kosttilskud 3 gange om dagen og opnå samme effekt i form af et optimalt helbred.

C. Leigh Broadhurst, Ph.D., er fysisk og analytisk geokemiker og ekspert inden for igangsætning og drift af kemiske laboratorier. Hun er forsker ved US Department of Agricultural Research Service i Beltsville, Maryland. Hendes forskning i flerumættede fedtsyrer er grundlæggende for forståelsen af årsagerne til og den naturlige behandling af astma.

Dr. Broadhurst er desuden direktør for 22nd Century Nutrition, et videnskabeligt baseret konsulentfirma. Hun har blandt andet skrevet Health and Healing with Bee Products (Alive Books, 2000) og The Whole Family Guide to Natural Asthma Relief (Avery, 2002).

Dr. Broadhurst:
Bipollen har bevaret et element af naturen, som næsten ikke findes i vore dages havedyrkning. Mange phytokemikalier er bitre og huer ikke vores ganer. Et eksempel: Der er en række gavnlige flavonoider i skallen på citrusfrugter. Det hvide, der omgiver appelsinen, er faktisk det mest antioxidante ved denne frugt. Citrusekstrakt var en af de første bioflavonoider på markedet. Men lige nu går man mere og mere i retning af at dyrke frugter, der er større, sødere og mildere i smagen. Men dermed har vi givet køb på indholdet af phytokemikalier. Vi er derfor nødt til at supplere med urteprodukter for at få et tilstrækkeligt niveau med den kost, vi har tillagt os.

Bipollen falder uden for disse betragtninger. Pollen er ikke i samme kategori som iceberg-salat, appelsiner, appelsinjuice, blåbær og jordbær. Det giver phytokemikalier i langt større koncentrationer end i andre produkter. Uanset hvad du spiser, kan du ikke opnå den samme mængde og varietet, som du får fra bipollen. Biopollen er opbygget af plantens maskuline forplantningsspore. Den er fyldt med de ingredienser, der skal til for at vokse til en fuldt udviklet, sund plante. Desuden er pollen nødt til hele tiden at tilpasse sig miljøet for at kunne overvinde de stadigt større mængder gift, der findes i det omgivende miljø. På grund af organismens sårbarhed har disse fosterceller en meget høj koncentration af antioxidanter, som kan beskytte mod tab af planten og dens fortsatte formering.

Der er således mange gode grunde til at spise forskellige fødevarer. Jeg regner bipollen med i til kategorien fødevarer. Det er en hurtig, nem og lettilgængelig måde at få en portion frugt og grønsager på, og det stammer fra et bredt spektrum af planter - et lille korn kan give op til en halv million pollensporer. Dets sammensætning af planteøstrogener giver det desuden et meget højt indhold af phytosteroler, og netop nu forskes der meget i phytosterolernes rolle i forbindelse med nedsættelse af cholesteroltallet og af risikoen for hjertesygdomme.

ORAC-testen, som underbygger bipollenets antioxidante evner, er en positiv bekræftelse på stoffets potentiale som et værdifuldt næringsstof til genoprettelse og vedligeholdelse af et sundt helbred. Den igangværende forskning i bipollens og bipropolis’ enkeltbestanddele kan kun fremme vores forståelse for det vidundermiddel, som utallige kulturer verden over til alle tider har besunget.

Hvad indeholder Bi-Aktiv Pollen kapsler og granulat?
Bipollen er fyldt med mange forskellige næringsstoffer: Aminosyrer, antibiotiske faktorer, DNA/RNA, enzymer, glucosider, hormoner, mineraler, vitaminer - og flere andre elementer, som endnu ikke er fuldt belyst.

AMINOSYRER/PROTEINER. Der findes 22 aminosyrer i bipollen, bl.a. alle de essentielle i meget høje koncentrationer. Det gør bipollen til et meget anvendeligt proteintilskud, fordi det dækker hele spektret. Målt individuelt har det et højere proteinindhold end kød, æg og ost - uden de store mængder fedt.

ANTIOXIDANTER. Eftersom bipollen indeholder mange phytokemikalier, herunder flavonoider, carotener og phytosteroler, er det en glimrende kilde til de vigtigste antioxidanter som f.eks. lycopen, selen, quercetin og beta-caroten.

ANTIBIOTISKE FAKTORER. Bipollen kan regulere tarmbakterier, så giftige affaldsstoffer neutraliseres, og blodet dermed renses bedre.

DNA/RNA (deoxyribonukleinsyre og ribonukleinsyre) bærer arvematerialet fra de planter, bierne har indsamlet pollen fra. Det findes i pollen, da pollen er den del af planten, der er ansvarlig for reproduktionen.

ENZYMER. Pollen er rigt på enzymer og fremmer derfor stofskiftet og fordøjelsen. Det indeholder 18 forskellige enzymer, herunder amylase, diastase, fosfatase, pepsin og trypsin. Enzymerne er nødvendige for alle kroppens funktioner, og da bipollen indeholder så mange enzymer i så store mængder, er det en stor hjælp for hele kroppen.

GLUCOSIDER er naturlige sukkerstoffer, som indgår i kroppens energiopbygning. En af de vigtigste glucosider er rutin, som er en vigtig faktor til at øge kapillærvæggenes modstand mod infektion, fremme hjertefunktionen og åndedrættet, fremskynde sårhelingen og blodets koagulationsevne og holde blodtrykket i skak ved at kontrollere blodstrømmen.

HORMONER. Pollen indeholder plantehormoner, som aktiverer og støtter kroppens hormonkirtler, så de fungerer bedre. Dette er specielt vigtigt for mænd, idet plantehormonerne også kan være med til at forbedre sædkvaliteten.

MINERALER. Der findes 27 forskellige mineraler i pollen, herunder kalk, magnesium, jern og potassium, samt bor, klor, kobber, jod, molybdæn, fosfor, selen, silicium, natrium, svovl, titanium og zink.

VITAMINER. Alle kendte vitaminer fra A til K findes i koncentrerede mængder i bipollen. Vitaminerne omfatter provitamin A, vitaminerne B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyre), B6 (pyridoxin), B9 (folinsyre), B12 (cyanocobalamin), C, D, E og K samt biotin, cholin, inositol og rutin.

Læg mærke til, at bipollen endog indeholder B12-vitamin, som ellers kun sjældent findes i planter og planteprodukter. Dette vitamin er yderst vigtigt for forbrændingen af fedt, kulhydrater og protein og for opbygningen af blodlegemer og knoglemarv - og er desuden med til at holde såvel huden som nervesystemet raske. Når man så tager i betragtning, at alle de øvrige vitaminer også findes, må man konkludere, at bipollen er et fantastisk godt tilskud til kosten, hvis man ønsker at gøre noget for sundheden i alle kroppens organer.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012