Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ny vigtig viden om mavesår

En nyopdaget bakterie kan være årsag til mavesår og andre mavelidelser.  Den anerkendte medicinske teori om mavesår er, at de forårsages af stress og for meget mavesyre, som angriber den indvendige belægning i mave og tolvfingertarm, hvorved der dannes kratere af døde celler og betændelse. I 70'erne blev der introduceret sofistikerede syreblokerende medikamenter, hvilket gav en effektiv behandling, men ingen helbredelse, eftersom 80% af de patienter, som holdt op med at tage medicinen, fik deres mavesår igen. Disse medikamenter er nogle af de mest ordinerede i verden.

Det er nu anerkendt, at et betragteligt antal mavesår faktisk forårsages af indtagelse af betændelsesbekæmpende medicin som aspirin. Men nye ideer om årsagerne til mavesår, betændelse og andre mave-tarmproblemer er ved at tage den medicinske verden med storm.

I 1984 begyndte en ung australsk læge, Barry Marshall, et forskningsprojekt om mavesår. Han arbejdede sammen med Robin Warren, en patolog, som havde forsøgt at gøre kolleger interesserede i hans iagttagelse af en bakterie, som han havde opdaget i 1979 i mavebeklædningen. Indtil da havde man ikke fundet nogen organisme, som kunne overleve mavesyre, men her var der et klart bevis på, at det store flertal med mavesår og maveinflammation var inficerede af en bakterie, Helicobacter pylori,  som ganske tydeligt lever i cellerne i mavens belægning.

Helicobacter har en alkalisk kappe, der beskytter den mod mavesyre; den borer sig ned under den beskyttende slimhinde og ind i cellerne i mavevæggen. Her frigiver den cytotoxin, der forårsager celleskader. Kroppens immunsystem reagerer med en betændelsesproces. Men systemet kan svækkes af alle mulige almindelige faktorer som stress, overfølsomhed over for bestemte spiser, toksicitet i fordøjelseskanalen, andre infektioner og forurening. Når det sker, bliver betændelsen, som er sat i gang af immunsystemet, ude af stand til at overvinde Helicobacter, og der kan opstå langvarige maveproblemer.

Helicobacter pylori har vist sig i høj grad at være forbundet med mavesår. Det er blevet konstateret, at den er i stand til at forøge risikoen for sår i tolvfingertarmen med op til 5 gange. Mindst 95% af patienterne med sår på tolvfingertarmen er inficerede. Denne bakterie mindsker maveslimhinden, udsætter væggene i den øvre del af fordøjelseskanalen for syre, betændelse og sårdannelse. Den øger surheden og tillader, at syreudskillelser opretholdes efter et måltid.

Smitsomme mavesår.  I et forsøg på at overbevise lægerne om, at Helicobacter rent faktisk kan fremkalde mavesår, drak Barry Marshall et præparat, der indeholdt tusindvis af bakterier. Han blev kun overtalt af sin kone til at standse eksperimentet, da hun var meget bekymret for, at han skulle blive alvorligt syg, og faktisk fik Marshall voldsom mavebetændelse, og dannelsen af mavesår begyndte.

Forskere og praktiserende læger er mere tilbøjelige end andre til at få denne udbredte sygdom, eftersom den kan trænge ind i kroppen ad forskellige veje, og forholdsreglerne imod den har indtil nu været utilstrækkelige. Den almindelige infektionsmåde er utilstrækkelig renlighed med hænder og fødder, samt smitte fra afføringen. Tandbelægninger er et reservoir i kroppen for Helicobacter og mange andre sygdomsfremkaldende mikroorganismer.

I Europa er ældre mennesker tre gange så hyppigt som yngre inficerede med Helicobacter, selv om kun en procentdel har mavesår. En teori om aldersforskellene går ud på, at fattigdom og dårlig hygiejne var mere udbredt for 40-60 år siden. En anden teori er, at mennesker bliver nemmere inficerede, efterhånden som de bliver ældre, måske fordi indholdet af mavesyre falder, eller immunitetsforsvaret svækkes (se  Basis informs informationsbladnr 131).  I lande med en dårlig hygiejne er infektionen udbredt i alle aldersgrupper. I store dele af den tredje verden er det en 80-100% infektion fra teenage-alderen og opefter.

Tidligere var det nødvendigt at fjerne et stykke af mavevæggen og undersøge det under mikroskop for at teste for Helicobacter, men en ny, enkel blodprøve har vist sig at være yderst præcis.

Kræft og andre sygdomme.  Dårlig fordøjelse, halsbrand, dyspepsi og mange andre lidelser i mavetarmkanalen bedres, når Helicobacter elimineres. Da den forårsager inflammation, forstyrrer syre- og enzymbalancen og giver fordøjelsesforstyrrelser, fører den til forgiftning og fødevareintolerance. Dette tenderer til at skabe forstyrrelser i tarmfloraen (dysbiosis) og mange betændelses- og infektionssygdomme, samt allergier i fordøjelsekanalen og hele kroppen. F.eks. kan kronisk betændelse, forårsaget af Helicobacter, føre til hjertekoronarsygdomme ifølge dr. Mendall fra den britiske hjerteforening.

Forskere fra Stanford University har i  Journal of the National Cancer Institute rapporteret, at næsten alle patienter med den mest almindelige type mavekræft er inficeret med Helicobacter. Mennesker med Helicobacter har seks gange højere risiko for at udvikle kræft. Der er kliniske rapporter om helbredelse for den langsomt voksende  »malt lymphoma«  kræft, når Helicobacter elimineres, men det vigtigste stridspunkt blandt forskerne er nu, om det at man dræber bakterien vil forhindre kræft på et senere tidspunkt. For de fleste kræftpatienter vil elimineringen af Helicobacter ikke influere på helbredelsen, da der allerede er sket for megen skade.

Medicinsk kontrol med Helicobacter. Barry Marshall opdagede, at almindelige antibiotika plus bismut er en effektiv måde til at dræbe Helicobacter, og denne behandling er effektiv ved 90% af mavesårspatienterne. Blandt medicinere er der stadig megen tro på syreblokerende præparater. For de 10% af patienterne, der ikke kommer sig efter Marshall behandlingen, er der dyrere antibiotika, ofte med betydelige bivirkninger. En mere enkel antibiotika-behandling fjerner bakterierne i blot 60% af tilfældene.

En stor ulempe ved at tage antibiotika er, at de ikke forbedrer kroppens tilstand. Tværtimod dræber de godartede bakterier og fremmer candida og andre infektioner, påvirker proteinstofskiftet uden på nogen måde at styrke vores naturlige immunforsvar mod geninfektion. Der findes imidlertid nogle naturlige alternativer til antibiotika, som styrker kroppen, dræber Helicobacter og opbygger forsvaret mod infektioner.

Behandling af naturmidler - eliminering eller hæmning

Citridal ekstrakt  har vist sig i laboratorieforsøg at kunne dræbe Helicobacter i så lav koncentration som 1:1.000. Så 10-15 dråber i et glas vand taget på tom mave skulle give en god chance for at rense en inficeret mave, når det tages regelmæssigt. Selv om det endnu ikke er blevet demonstreret klinisk, så er det blevet bevist, at Citridal  er yderst effektivt mod candida og adskillige arter anaerobiske bakterier i fordøjelseskanalen, mens der kun er en ringe påvirkning af de godartede bakterier.

Blandt de  parasitdræbende urter  bruges  malurt, kryddernellike  og  grøn/sort valnød  mod parasitter og svampe- og bakterieinfektioner.  Candolic kapsler (stærkt hvidløg) bruges til at bekæmpe candida albicans og infektioner, som følger efter en langvarig antibiotika-terapi, idet den også hjælper med at udskille ringorm, hageorm og svamp. Eftersom Helicobacter er en ny opdagelse, findes der kun få specifikke rapporter om forsøg med urter, men disse urters almindeligt kendte effektivitet over for så mange forskellige parasitter er opmuntrende.  Linolensyre  har i eksperimenter vist sig at hæmme væksten af Helicobacter, når det gives sammen med kosten og optages af bakterierne. Flax kapsler, Lecithin granulat og koldpressede olier  er gode linolensyrekilder.

Selv om  problotiske bakterier  ikke i væsentlig grad findes i maven, da den er for sur, er de vigtige i munden og i resten af fordøjelseskanalen, hvor de kontrollerer niveauet af sygdomsfremkaldende bakterier og parasitter. Er der behov for at få genoprettet en nedbrudt tarmiflora er  Brottrunk  og  Fermentkorn kapsler særdeles velegnede.

Bekæmpelse af betændelse.  Gamma linolen syre (GLA) kan udvindes af hørfrøolie og andre olier eller tages direkte fra borago (hjulkrone) olie. Af praktiske og sundhedsmæssige grunde er det en fordel at vælge disse produkter i kapselform, da iltning og harskning derved undgås. Derfor anbefales  Flax  (hørfrøolie)  kapsler  og  Boragoolie kapsler.  De leverer materialet til prostaglandinerne, som er de af kroppens kemiske stoffer, der er ansvarlige for kontrollen af betændelse.

Antioxidanter  og  phytonæringsstoffer kontrollerer iltningen af toksiner i vævene, som angriber cellerne og forårsager betændelse. De omfatter  vitaminerne A (betacaroten), C  og  og  Amino-Selen. Zink  er også vigtig, og der findes adskille stærke planteantioxidanter, som marietidsel og andre. De bedste af disse er samlet i  CellSikker kapsler,  der desuden også har en bakteriedræbende og virushæmmende effekt.

Plantegeler,  som findes i  Skallin  og  Resultat Plus, er i århundreder blevet anvendt som et helbredende middel ved sår, både indvortes og udvortes. Lakrids er et betændelsesbekæmpende middel og hjælper med til at styrke slimhindebelægningen ved at forbedre kvaliteten af slimhinden og hæve det lokale kredsløb og levedygtigheden af mavecellerne.

Behandling af stress.  Stress hænger sammen med så mange af de faktorer, som vi har diskuteret, at det ikke er nogen overraskelse, at vi må vende os mod dette emne som en af de grundlæggende faktorer ved mavesår. Kronisk stress forandrer blodets kredsløb, idet stressen nedsætter det i mavetarmkanalen og øger det i musklerne. Alle aktiviteter i maven reduceres, herunder immunforsvar og erstatning af proteiner i væggene. Træthed, der er medført af stress, nedsætter vores evne til at helbredes og bekæmpe betændelse. Kronisk stress alene kan give mavesår, men det giver også Helicobacter mulighed for at vinde indpas og få fodfæste.

Interessant urteforskning har i øvrigt vist, at visse planter modvirker stress og modløshed. Det drejer sig om perikon, baldrianrod, pebermynte, hjertensfryd, passionsblomst og kamille, der alle er samlet i præparatet Optimal kapsler.

Ernæringsmæssig hjælp  ved stress begynder med, at man bliver opmærksom på blodsukkerbalancen, som kommer i uorden på grund af næringsstofmangler, når kosten domineres af junk food og for mange søde sager i stedet for fuldkornsprodukter og stivelse, som giver energi i en længere periode. Desuden bør man supplere med  Total B-Complex  (især B5 er vigtigt) og  Mega C-Syreneutral  sammen med Maximum Extra tabletter.

Man bør undgå betændelsesbekæmpende medikamenter som aspirin, da de fremmer sårdannelsen i fordøjelseskanalen.

Styrkelse af immunsystemet.  Immunsystemet reagerer på et hvilket som helst angreb af Helicobacter. Jo stærkere det er, desto bedre kan vi modstå eller kontrollere infektionerne. Ny forskning af virkningen af  betacaroten og  vitamin C  på Helicobacter infektion er meget opmuntrende, men det er allerede velkendt, at disse to vitaminer er meget vigtige for immunforsvaret sammen med  E-vitamin, Zink  og  Amino-Selen.  Der findes også en lang række urter, der er af betydelig interesse her. Echinacea, og Perikon kapsler  er yderst effektive til at stimulere immunsystemet og hjælper med at slå infektioner ned.

Hvilken kost?  Kostvejledning med hensyn til at forebygge mod og modvirke betændelse fra Helicobacter er den samme som den, der gælder for opretholdelsen af et sundt fordøjelsessystem.

Undgå derfor koncentrerede proteiner fra kød, æg og ost, da de kræver meget mavesyre for at fordøjes, og hvis de ikke fordøjes, går de i forrådnelse og fremmer betændelsesprocesser. Blandt mælkeprodukter er de syrnede de bedste, og ved fortæringen af proteiner hjælper fordøjelsesenzymerne heri. Bland koncentrerede proteiner med stivelse (æg, kød og ost sammen med brød).

En overvejende vegetarisk diæt med fuldkornsprodukter og bælgfrugter er bedst. Kålvand med L-glutamin har vist sig at være velgørende ved mavesår. Undgå alle færdigretter. Vær forsigtig med flerumættede fedtsyrer, som let harsker, hvis de udsættes for lys og varme og producerer et stort antal betændelsesfremmende oxiderende frie radikaler. Brug olivenolie, som er mere stabil. Kaffe og the tenderer til at udtørre mavens slimhinder. Urtetheer, juicer og vand er gode alternativer.

Referencer: 
Basis informs arkiv.