Har man større chancer for at undgå brystkræft, hvis man spiser vegetarisk?
I 1999 offentliggjorde Journal of the American Medical Association en undersøgelse, som ikke fandt nogen beviser for, at et lavere indtag af fedt i det hele taget og fedt af en specifik type (animalsk eller vegetabilsk) havde nogen sammenhæng med en nedsat risiko for at udvikle brystkræft.
Nyheden om disse undersøgelsesresultater spredtes hurtigt landet over – specielt fordi de fleste mennesker gerne vil “høre gode nyheder om deres dårlige vaner”, mens andre måske følte sig lidt modfaldne, fordi de havde regnet med, at de kunne lægge deres kostvaner om og på den måde minimere risikoen for at udvikle en kræftsygdom. Grunden til, at de 120.000 kvinder fra Nurse’s Health Study ikke leverede noget bevis på, at der er en sammenhæng mellem indtaget af fedt gennem kosten og en øget risiko for brystkræft, er, at de stadig spiste en traditionel amerikansk kost. Nogle spiste meget fedt, og andre spiste mindre fedt. Selvom mindre end 10 % af de kalorier, de indtog, stammede fra fedt, omfattede denne lavkaloriekost ikke nødvendigvis tilstrækkelige mængder frisk frugt og grønt.
Kosten påvirker kræftrisikoen
En banebrydende analyse i december 1998-udgaven af British Medical Journal konkluderede, at kosten er en af de vigtigste livsstilsfaktorer med mulighed for at påvirke kræftrisikoen. Kosten er skyld i helt op til 80 % af alle tilfælde af kræft i tyktarmen, brystet og prostata.
Forfatterne udtrykker klart, at det, der er bemærkelsesværdigt ved sammenhængen mellem folks kostvaner og deres risiko for at udvikle kræftsygdomme, er, at bestemte fødevarer helt konsekvent fremstår som vigtige, når det gælder om at mindske risikoen for at udvikle en lang række forskellige kræftsygdomme:
- Grønsager og frugt beskytter næsten uden nogen undtagelser mod de fleste af de større kræfttyper.
- Der er en sammenhæng mellem et stort forbrug af kød – specielt rødt kød og forarbejdet kød – og en forøget risiko for kræft i tarmene, brystet, prostata og bugspytkirtlen.
Læs også
Kost, kosttilskud og kræft
Vegetarer har lavere risiko for visse kræftsygdomme
Plantestoffers synergi gør frugt og grønt sundt
Kød kan øge risikoen for brystkræft
Fysisk aktivitet giver nedsat sygdomsrisiko
Blodsukkerniveau og kræftrisiko
Stress øger ikke kræftrisiko
Soja og kål til dit sunde liv
Vegetarisk postej
Kilder
John A. McDougall, MD, medicinsk direktør for McDougall Program ved St. Helena Hospital and Health Center i Napa Valley, Californien.
JAMA 281:914, 1999
BMJ 317:1636, 1998