Undersøgelser har vist, at mere end 50 % af autistiske børn fik forbedret deres symptomer, hvis man fjernede mejeriprodukter og gluten fra deres kost.
Ifølge dr. Ted Kniker fra San Antonio University i Texas er forskernes teori den, at ufuldstændigt nedbrudte proteiner lækker fra fordøjelsesorganerne ud i blodbanen og peptider med opioid-aktivitet påvirker hjernen i negativ retning. Kasein, der findes i mælk, og gluten nedbrydes til aminosyrer ved hjælp af enzymet endopeptidase. Det menes, at mange autister ikke har tilstrækkeligt af dette protein, og ved en endnu ikke afdækket virkemekanisme lækker en del af de ufuldstændigt nedbrudte peptider kaseomorfin og gluteomorfin fra fordøjelseskanalen til blodbanen, hvorefter hjernen kan blive påvirket.
Dr. Kniker refererer til en undersøgelse af 28 institutionsindlagte autister. Forskerne kontrollerede, at kosten, som ikke indeholdt mejeriprodukter, gluten, koffein og forskellige kunstige sødestoffer, blev overholdt, og urinen kontrolleredes for peptider. Efter tre måneder på denne diæt opnåede 10 af undersøgelsespersonerne i forskellige tests signifikant bedre resultater, og flere af dem opviste en bedre social omgang.
Autisme ytrer sig især ved kontaktforstyrrelser og er steget mærkbart igennem de seneste årtier. Sygdommen menes at kunne skyldes både miljømæssige og genetiske faktorer. Dr. Kniker konkluderer, at selv om der naturligvis må forskes meget inden for dette område, håber han, at disse undersøgelser kan bidrage til at opklare, hvordan autisme opstår og kan behandles.
Læs også
Folsyre reducerer risikoen for autisme hos børn
Kan autisme skyldes mangel på D-vitamin?
Sammenhæng mellem for lidt D-vitamin og serotonin hos autister
B12-vitaminmangel og autisme
Flere tvillingefødsler på grund af folsyre
Kosten og indsatsen i skolen
Antarktisk Krill har en gavnlig indflydelse på ADHD-børn
Kilde
Reuters Health