Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lignaner i knust hørfrø

Lignaner i knust hørfrø er gavnlige for både mænd og kvinder. Lignaner er antioxidanter og er phytoøstrogener og undersøges for deres mulige gavnlige virkning på hjertelidelser, bryst- og prostatacancer og endda på hårtab.

Knust hørfrø - den bedste kilde til lignaner - har man kendt til i århundreder, men i løbet af de seneste få år er frøet blevet fantastisk populært blandt forbrugerne - og med rette! Hør er en meget sund madvare, der indeholder en lang række gode næringsstoffer. Man kan bl.a. nævne et højt indhold af Omega-3 fedtsyrer og et ganske stort indhold af fibre, såvel opløselige som uopløselige, og hør er desuden en af de rigeste kilder til lignaner - stoffer, som i stigende grad er genstand for undersøgelser af deres potentielt gavnlige indvirkning på helbredet. Når det økologiske råmateriale hældes i tanke og dermed er klart til at blive fyldt på kapsler, dækkes det omgående med et nitrogentæppe og forsegles under dække. Tanken bliver ved med at være dækket, indtil alle kapsler er fremstillet for at hindre oxidering af de sunde fedtsyrer. 

Denne artikel beskriver lignaner fra knust hørfrø - og besvarer forhåbentlig nogle af de spørgsmål, du har stillet dig selv om lignaner, og hvad mænd og kvinder kan bruge dem til.

Lignaner er phytoøstrogener - naturligt forekommende planteøstrogener, som kan have en afbalancerende virkning på hormonsystemet. Lignaner kan også fungere som antioxidanter. Det mest fremtrædende lignan i knust hørfrø er secoisolariciresinol diglykosid eller SDG. Når man spiser knust hørfrø eller koncentreret affedtet Lignan Flax med minimum 1,7% lignaner, omdannes SDG af en bakterie i tyktarmen til pattedyrslignaner: enterolakton og enterodiol. Dette er vigtigt, fordi pattedyrslignaner er de former for SDG, som har en gavnlig virkning på menneskers helbred. Den mængde enterolakton og enterodiol, der findes i blodet og urinen hos såvel mennesker som dyr, hænger sammen med den mængde plantelignaner, den pågældende har spist. Store portioner hørfrø (og dermed SDG) giver store mængder enterodiol og enterolakton.

Lignaner i knust hørfrø er gode for mænds helbred
Lignaner har mange potentielle fordel for mænd - specielt når det gælder prostatasygdomme. Man fokuserer i øjeblikket meget på benign prostatahyperplasi (BPH), fordi det er en folkesygdom i vækst. American Urological Association vurderer, at BPH rammer 50% af alle mænd i 50-60 års alderen og op til 90% af alle mænd over 80. Lidt forenklet kan man sige, at BPH er en ikke-kræftrelateret tilstand, hvor prostata forstørres. Forstørrelsen kan give problemer, fordi urinrøret - det rør, der fører urinen fra blæren og ud af kroppen - løber gennem prostata (se ill.). En voksende prostata kan afklemme urinrøret og give ubehagelige symptomer som f.eks. en hyppigt forekommende og påtrængende vandladningstrang og smerter ved vandladning. Den egentlige årsag til BPH er ukendt, men mandlige kønshormoner synes at spille en rolle. Hormoner spiller også en rolle ved en anden prostatalidelse, nemlig prostatakræft, som er på andenpladsen på listen over kræftdødsfald hos mænd.

Inde i kroppen omdannes testosteron til det kraftigere virkende dihydrotestosteron eller DHT. Normale, sunde prostataceller har brug for DHT for at kunne vokse. Men man mener, at for meget af dette hormon kan føre til unormal vækst - og dermed føre til BPH eller celledeling blandt prostatakræftceller. Derfor vil stoffer, som påvirker omdannelsen af testosteron til DHT, kunne reducere mandens risiko for at udvikle disse to sygdomme.

Lignaner i knust hørfrø har vist sig at kunne blokere det enzym, der omdanner testosteron til DHT, og de kan muligvis også medvirke til en reduktion i den mængde testosteron, der er tilgængelig til brug i kroppen. Gennemsnitligt har manden kun en lille smule testosteron flydende frit i blodet. Det meste er bundet til et protein, som hedder SHBG (Seksualhormonbindende globulin). Personer, der indtager store mængder lignaner, har et forhøjet indholdet af SHBG i blodet. Og et forhøjet SHBG-niveau sikrer, at der er mindre testosteron til udviklingen af prostataceller.

Andre undersøgelser har vist, at lignankoncentrationen er højere i prostatavæsken hos mænd med lav risiko for prostatakræft end hos mænd med forhøjet risiko. I en nyligt afsluttet undersøgelse fik 25 prostatakræftpatienter fedtfattig kost kombineret med hørfrø. Ved undersøgelsens afslutning kunne man påvise en reduktion i testosteronniveauet og i væksten af kræftceller og en tendens, der peger i retning af et lavere indhold af prostataspecifikt antigen (PSA). De hørfrø, der indgik i undersøgelsen, var hele, så forskerne kunne ikke afgøre, hvor stor en del af effekten der skyldtes lignaner. Man foretog derfor en ny undersøgelse, hvor man anvendte lignaner udvundet af hørfrø. Resultaterne af denne anden undersøgelse viste, at lignanerne ved reagensglasforsøg hæmmede væksten i prostatakræftcellerne. Dette underbygger ideen om, at lignaner kan beskytte mod prostatakræft.

Selvom det endnu er for tidligt at påstå, at man kan reducere risikoen for prostatakræft og BPH ved at spise knust hørfrø og lignaner, så peger alt i den retning. Ved at sænke antallet af mandlige hormoner, der giver næring til BPH og prostatakræftceller, kan lignaner være med til at reducere prostatas størrelse, lette symptomerne på BPH og beskytte mod prostatakræft.

Lignaner i knust hørfrø er også gode for kvinders helbred
Det kan også være en stor fordel for kvinder at indtage lignaner. Da lignaner er phytoøstrogener, har de potentialet til at lette symptomerne i forbindelse med overgangsalderen. Der er dog endnu ikke ret mange undersøgelser, der har udforsket sammenhængen mellem lignaner og overgangsalder, men en enkelt undersøgelse har påvist, at kvinder, der spiser 40 mg koncentreret affedtet Lignan Flax om dagen, kan nedsætte risikoen for og ubehaget ved lette symptomer på overgangsalder.

Foreløbige undersøgelser tyder også på, at lignaner kan beskytte mod hormonrelaterede kræftsygdomme hos kvinder, f.eks. brystkræft. Man har påvist en beskyttende effekt hos rotter, som har fået hørfrø eller lignaner udvundet af hør. Men forsøg på mennesker er endnu kun på et meget tidligt stadie, og selvom tendensen peger i samme retning, er det endnu for tidligt at sige noget sikkert om denne sammenhæng. Iagttagelsesforsøg har vist, at brystkræftpatienter og personer i højrisikogruppen for udvikling af brystkræft udskiller færre pattedyrslignaner end personer, der ikke er i højrisikogruppen. En finsk undersøgelse har vist, at kvinder med højt enterolakton-niveau i blodet havde lavere risiko for at udvikle brystkræft. Disse undersøgelser tyder på, at brystkræft forekommer oftere hos kvinder, der spiser færre plantelignaner.

I et nyligt afsluttet klinisk forsøg med mennesker har man undersøgt knust hørfrøs indvirkning på østrogenstofskiftet hos kvinder efter overgangsalderen. Disse kvinder spiste lignan hørfrø, og man kunne konstatere, at de samtidig havde et lavere niveau end normalt af de kønshormoner, der forbindes med brystkræft. Forfatterne til undersøgelsen drager den konklusion, at lignanerne spiller en rolle, selvom det ikke blev direkte bevist, at lignaner var den eneste stoffer, som gav den ønskede, positive virkning. Men lignaner har tidligere vist sig at kunne hæmme østrogenstimuleret vækst af brystkræftceller ved reagensglasforsøg - og dette tyder på, at lignanerne rent faktisk spiller en betydelig rolle for hørfrøs kræftbeskyttende egenskaber. Som det gælder for prostatasygdomme, er overnævnte undersøgelser ikke endegyldigt bevis for, at kvinder, der spiser hørfrø, har mindre risiko for at udvikle brystkræft. Men flere og flere undersøgelsesresultater tyder på, at det forholder sig sådan.

Andre sundhedsfremmende egenskaber
Lignaner er også interessante ved mange andre helbredstilstande end de ovennævnte. For blot at nævne nogle få undersøger man netop nu, om lignaner har en gavnlig indvirkning på hjertets sundhed og som forebyggelse mod tyktarmskræft - og overraskende nok også, om de kan modvirke hårtab. De hormoner, som kan have skylden for udviklingen af BPH, er de samme, som kan forårsage hårtab hos både mænd og kvinder. Derfor kan lignaner virke gunstigt mod hårtab på samme måde, som de beskytter prostata.

Selvom der er brug for meget mere omfattende og længerevarende undersøgelser for at fastlå, hvor meget af virkningen der skyldes lignaner og andre indholdsstoffer i hørfrø, tyder den forskning, der er foretaget indtil nu, på, at lignaner sammen med de andre næringsstoffer i hør, kan være et sundt tilskud til den daglige kost.

Læs også:
Hørfrø - når det skal være bedst!
Isoflavon og lignan - naturlig kræftforebyggelse
Kræftbehandling med planteøstrogener
Isoflavon Soja mod livmoderkræft
Sojaprotein nedsætter også risikoen for hjertesygdom hos mænd
Lignanholdig hørfrøolie - helsefordele
Cancer - næringsstoffer der beskytter

Referencer:
Thompson, L. U., Robb, P., Serraino, M., Cheung, F. Nutr. Cancer (1991). Vol. 16 pp. 43-52.
Evans, B. A. J., Griffiths, K., Morton, M. S., J Endocrinol (1995). Vol. 147 pp. 295-302.
Adlercreutz, H., Hockerstedt, K., Bannwart, C. et al. J Steroid Biochem (1987). Vol. 27 pp 1135-44.
Morton, M. S., Matos-Ferreira, A., Abranches-Monteiro, L. et al. Cancer Letters (1997). Vol. 114 pp. 145-51.
Lin, S., Switzer, B. R., Demark-Wahnefried, W. Anticancer Research (2001). Vol. 21 pp. 3995-4000.
Lemay, A., Dodin, S., Kadri, N. et al. Obstet Gynec (2002). Vol. 100 pp. 495-504.
Serraino, M. and Thompson, L. U. Nutr Cancer (1992). Vol. 17 pp 153-9.
Serraino, M. and Thompson, L. U. Cancer Lett (1991). Vol. 60 pp. 135-42.
Tou, J. C. L. and Thompson, L. U. Carcinogenesis (1999). Vol. 20 pp. 1831-5.
Thompson, L. U., Seidl, M. M., Rickard, S. E. et al. Nutr Cancer (1996). Vol. 26 pp. 159-65.
Adlercreutz, H., Fotsis, T., Heikkinen, R. et al. Lancet (1982). Vol. 2 (8311) pp. 1295-9.
Pietinen, P., Stumpf, K., Mannisto, S. et al. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev (2001). Vol. 10 pp. 339-44.
Haggans, C. H., Hutchins, A. M., Olson, B. A., et al. Nutr Cancer (1999). Vol. 33 pp. 188-95.
Mousavi, Y. and Adlercreutz, H. J Steroid Biochem Mol Boil (1992). Vol. 41 pp. 615-9.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012