Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Chili på recept

Det siges, at et æble om dagen holder doktoren fra døren. Nu ser det ud til, at denne menu med fordel kan suppleres af en ordentlig mundfuld chili. I hvert fald hvis man lider af for højt blodtryk. Kinesiske forskere har nemlig fundet ud af, at chili får blodårerne til at slappe af. Chili indeholder stoffet capsaicin, som giver den velkendte følelse af ild i munden. Men ud over at starte ildebrande på tun­gen kan stoffet ved langvarig brug få blodårerne til at slappe af.

De kine­siske for­skere har i syv måne­der serveret en capsaicin-rig menu til rotter, som er genetisk disponeret for at have for højt blodtryk. Herefter har de kigget blodårerne og blodtrykket efter i sømmene, og det viser sig, at langvarig brug af chili forbedrer blodkarrenes funktion og reducerer blodtrykket. Effekten kommer, fordi capsaicin aktiverer en kanal i blodkarrene kaldet TRPV1. Når kanalen aktiveres, øges produktionen af kvælstofoxid, hvilket beskytter blodkarrene og får dem til at slappe af, så blodgennemstrømning og blodtryk holdes normalt.

BODY-HEAT kapsler - når chili skal være naturlig, virksom og prisbillig!

Resultaterne skal nu efterprøves i men­nesker, men forskerne har allerede set tegn på, at resultaterne også her vil være positive. I det nordøstlige Kina lider over 20 procent af befolkningen af for højt blod­tryk. I det sydvestlige Kina drejer det sig derimod kun om 10-14 procent. Forskerne mener, at det meget vel kan skyldes, at be­folkningen i sydvest (blandt andet Sichuan-provinsen) ofte spiser stærk chiliholdig mad.

Selvom man er allergisk over for stærk mad, kan man alligevel få nytte af chilief­fekten. Der findes nemlig en mild japansk peber, som indeholder stoffet capsinoid. Det giver virkninger, der minder meget som capsaicin, og kan derfor vise sig at have en positiv effekt på blodtrykket.

Hvor meget chili, der skal til for at få den blodtryksnedsættende effekt, ved forskerne ikke endnu.

Kilde: Cell Metabolism, 3. august 2010.

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012