Hjerte-/kredsløbssygdomme Kosttilskud

Lutein og åreforkalkning

Åreforkalkning er en alvorlig forløber for adskillige kredsløbssygdomme, men carotenet lutein kan måske være med til at beskytte mod lidelsen.

Carotener er samlebetegnelse for mere end 500 forskellige rød-gule naturligt forekommende farvestoffer, som findes i grønsager og frugt. Betacaroten, som er forstadiet til A-vitamin, er nok den mest kendte inden for gruppen af carotener.

Lutein forekommer bl.a. i salatblade og er det farvestof, som findes i øjets lystopfattende cellelag (retina). Lutein kan måske – gennem en reduktion af åreforkalkningsgraden – mindske risikoen for blodpropper og hjerneblødninger hos risikopatienter. Med risikopatienter menes patienter med i forvejen opstået åreforkalkning og med forkalkninger i halskarrene.

Resultaterne stammer fra The Los Angeles Arteriosclerosis Study og er offentliggjort i det amerikanske lægetidsskrift Circulation.

Beskrivelse af forsøget

Lutein - som bl.a. findes i Eye Care - åreforkalkning480 midaldrende mænd og kvinder blev fulgt i 18 måneder. De patienter der havde højst koncentration af lutein i blodet, havde også den laveste grad af åreforkalknings-læsioner i halsarterierne. Samtidig udviklede allerede eksisterende læsioner sig mindre hos patienter med høje lutein-koncentrationer end patienter med lavere koncentrationer. Forsøget blev ledet af dr. James H. Dwyer, University of Southern California, Los Angeles.

Dr. Dwyers team undersøgte også mus og cellekulturer for at se, om oxidationen af Low Density Lipoprotein (LDL-kolesterol) blev reduceret. Musene som var af en speciel åreforkalkningsudviklende stamme, havde signifikant mindre åreforkalkningslæsioner, hvis de blev fodret med en lutein-rig diæt.

Læs også
Åreforkalkning kan skyldes for få antioxidanter
Antioxidanter beskytter mod åreforkalkning
Lutein kan beskytte mod tyktarmskræft
Lutein spiller en vigtig rolle for synet
Eye Care – vitaminer, mineraler og andet godt til dine øjne

Kilde
Dwyer JH et al. Oxygenated Carotenoid Lutein and Progression of Early Arteriosclerosis. The Los Angeles Arteriosclerosis Study. Circulation 103(24): 2922-2927. 2001.