Forskningsresultater fra Tyskland og Frankrig tyder på, at kosttilskud, der indeholder hørfrø- eller boragoolie, måske kan sikre en sund hud indefra og beskytte den mod at blive rød. Resultaterne viser, at de omega-3- og omega-6-holdige olier, der udvindes af hørfrø og borago (hjulkrone), også medvirker til at gøre huden mindre ru og mindske omfanget af tør og “skællet” hud.
Der er en stigende forståelse for sammenhængen mellem kost og helbred – og dermed også det fysiske udseende. Det betyder, at mange forbrugere er modtagelige for budskabet om, at skønheden kommer indefra. Og fFlere og flere forskningsresultater fokuserer på næringsstoffernes potentielle evner til at fremme en sund hud indefra.
Forsøgsstruktur
Forskergruppen under ledelse af Wilhelm Stahl fra Heinrich-Heine University i Düsseldorf rekrutterede 45 sunde og raske kvinder (alle ikke-rygere) i alderen 18-65 år og inddelte dem tilfældigt i tre grupper. To af disse grupper fik et dagligt kosttilskud bestående af hørfrø- eller boragoolie (med et samlet fedtsyreindhold på 2,2 g), mens den tredje gruppe (kontrolgruppen) fik mellemkædede fedtsyrer som placebo.
Huden blev derefter udsat for irritation ved hjælp af nikotinat, som blev påsmurt for at fremkalde en betændelsesreaktion og dermed rødme i huden, fortæller forskerne.
Fedtsyreprofiler
Ifølge analysen af olierne indeholdt den anvendte hørfrøolie primært omega-3 fedtsyren alfalinolensyre (ALA), men dog også begrænsede mængder af omega-6 fedtsyrer og den enkeltumættede oleinsyre. Boragoolien indeholdt primært de omega-6 holdige fedtsyrer gammalinolensyre (GLA) og linolensyre (LA), men også oleinsyre var til stede i relativt store mængder.
Resultater
- Efter seks og 12 uger med indtagelse af hørfrøtilskud kunne forskerne iagttage en stigning i blodets indhold af ALA og en tilsvarende stigning i GLA-indholdet hos den gruppe, der havde indtaget boragoolie.
- Efter behandling med nikotinat iagttog forskerne en statistisk signifikant formindskelse i hudens rødmen hos deltagerne i såvel hørfrø- som boragoolie-gruppen med hhv. 45 og 35 % (sammenlignet med målingerne ved forsøgets start). Der var ingen forandringer at spore hos placebogruppens deltagere. Desuden var blodstrømmen i huden mindsket hos deltagerne i de to oliegrupper.
- Målingen af vandtabet fra huden viste, at olietilskuddene gav en mindskelse på ca. 10 % efter seks uger, men kun hørfrøolien gav en yderligere mindskelse ved slutningen af de 12 uger, forsøget varede (svarer til 25 %).
- Huden var desuden betydeligt mindre ru og tør efter de 12 uger med tilskud af hørfrø- og boragoolie, mens der ikke var forandringer at spore i placebogruppen.
Virkemekanisme
Forskerne gennemførte ikke specifikt et mekanistisk forsøg, men har forskellige teorier om oliernes virkemekanisme, bl.a. ændringer i membran- og cellestruktur, fordi fedtsyrer spiller en rolle for cellemembranernes sundhedstilstand. Men man kunne dog ikke iagttage ændringer i mængden af rynker, “som er resultatet af ændringer i den molekylære struktur i de ekstracellulære komponenter, og som ikke blev påvirket af nogen af de behandlingsformer, der blev undersøgt i forsøget“, lyder det fra forskerteamet.
En anden mulig mekanisme er den rolle, fedtsyrerne spiller for betændelse. “GLA kan forlænges til di-homo-gammalinolensyre, som omdannes til PG i serien 1 og to 15-hydroxyeicosatriensyre. Produkter af disse eicosanoider påvirker den betændelseshæmmende og anti-formerende virkning. Men ALA kan ikke omdannes til betændelseshæmmende eicosanoider i væv, der mangler desaturase. Derfor er der formentlig andre mekanismer på spil“.
De øvrige forskere involveret i dette forsøg var tilknyttet University of Witten-Herdecke i Tyskland og Laboratoire Oenobiol i Frankrig.
Læs også
Hørfrø og hørfrøolie – masser af helsefordele
Hørfrø: Vejen til sundhed
Boragoolie er god ved huden
Borago, atopisk eksem og PMS
Boragoolie hjælper mod børneeksem
Borago hjælper i kampen mod brystkræft
Carotenoider – hudens forsvar
Uren hud af mælk
Kilde
De Spirt S et al. Intervention with flaxseed and borage oil supplements modulates skin condition in women. British Journal of Nutrition. Offentliggjort online forud for trykning, doi: 10.1017/80007114508020321.