Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Q10 kan fremme middelhavskostens betændelseshæmmende virkning

Tilskud af Q10 sammen med middelhavskost kan reducere markører for inflammation og fremme helbredet på flere områder, bl.a. hjerte og led.

Kronisk betændelse opstår ved over-ekspression eller manglende kontrol med de normale, beskyttende mekanismer. Desuden er lidelsen sat i forbindelse med hjertesygdom, osteoporose, kognitiv svækkelse og Alzheimer's, diabetes type II og ledegigt.

"Vores resultater viser, at den anti-inflammatoriske virkning af en middelhavskost med masser af olivenolie og tilskud af Q10 har en ekstra virkning ved at regulere inflammationsreaktionen og cellebelastningen hos ældre mænd og kvinder. Det understøtter teorien om, at middelhavskost og tilskud af Q10 er godt for en sund tredje alder", skriver forskere fra University of Cordoba i Spanien.

Forsøget i detaljer
De spanske forskere rekrutterede 20 personer over 65 år og inddelte dem tilfældigt i grupper, der fik hver sin kost: En gruppe fik en 'vestlig' kost med masser af mættet fedt, gruppe 2 fik middelhavskost, og gruppe 3 fik middelhavskost med tilskud af coenzym Q10 (200 mg pr. dag) i fire uger.

Middelhavskosten indeholdt mange fuldkornsprodukter, frugt, grønt, nødder, fisk og olivenolie. Det er den traditionelle kost i middelhavsområdet, men den har tiltrukket sig opmærksomhed og interesse verden over, efter at forskere har kortlagt de sundhedsmæssige fordele ved den. Således viser nye resultater, at kosten påvirker ledegigt, Alzheimer's, hjertesygdom og blodtryk, diabetes, astma, lungesygdomme og allergier.

Man foretog overkrydsning mellem grupperne, så forskerne kunne belyse hver deltager som kontrolperson. Ved forsøgets afslutning viste det sig, at begge de grupper, der fik middelhavskost, havde en lavere ekspression af inflammationsgener, mens Q10 "øgede virkningen af middelhavskosten, idet de deltagere, der spiste denne kost, udviste et større fald i gen-ekspressionen af [forskellige inflammatoriske gener] efter et måltid i forhold til de andre kostformer", skriver forskerne.

"Vi kan konkludere, at specifik kostintervention kan være en ny, interessant og lovende mulighed i behandlingen (og forebyggelsen) af processer, der fører til en stigning i den kroniske inflammation og iltningsbelastningen, f.eks. kredsløbssygdomme og neurodegenerative sygdomme og aldring".

Coenzym Q10s sundhedsfremmende egenskaber
Q10 spiller en afgørende rolle for den kemiske energi i mitochondrierne - cellens 'kraftværker' - ved at deltage i produktionen af adenosine trifosfat (ATP). Stoffets rolle for vores mentale sundhed, hjertet og anti-aging (i orale og topiske midler) er veldokumenteret. Det har desuden vist sig at gavne personer, der lider af angina, hjerteanfald og forhøjet blodtryk. I USA er brugen af stoffet, særligt i tilskud, steget i takt med brugen af statiner, der fjerner kroppens naturlige Q10-lager.

Læs også:
Modgå betændelse med stærk natur-kur
Taknemmelig for Urte-Pensil - fjerner betændelse uden antibiotika

Kilde: Yubero-Serrano EM, Gonzalez-Guardia L, Rangel-Zuniga O et al. Mediterranean Diet Supplemented With Coenzyme Q10 Modifies the Expression of Proinflammatory and Endoplasmic Reticulum Stress-Related Genes in Elderly men and Women. The Journal of Gerontology: Series A, bind 67A, udg. l, s. 3-10, doi: 10.1093/gerona/glrl67.

Health News 2013

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012