Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Multivitaminer forebygger fødselsskader

Ifølge britiske forskere kan indtagelse af et multivitamin-tilskud meget tidligt i graviditeten medvirke til at forebygge neuralrørsdefekter hos kvinder, der tidligere har oplevet dette problem i graviditeten. Resultaterne rejser spørgsmålet om, hvorvidt multivitamin-tilskud i tiden omkring undfangelsen måske også kan have en beskyttende virkning blandt kvinder, der ikke har oplevet problemet i forbindelse med tidligere graviditeter.

Forskerne undersøgte sammenhængen mellem brug af multivitaminer tidligt i graviditeten og antallet af neuralrørsdefekter. De omhandlede tilfælde var "levende- eller dødfødte spædbørn med diagnosen anencefali eller spina bifida i årene 1968-1980, registreret i metropolitan Atlanta Congenital Defects Program", i alt 519 tilfælde, hvoraf 347 mødre udfyldte forsøgets spørgeskema. Kontrolgruppen bestod af 4.043 børn uden fødselsskader, tilfældigt udvalgt ud fra fødselsattester. Man gennemførte interviews med 2.829 mødre til kontrolbørnene og matchede kontrolgruppe-børnene til forsøgsgruppe-børn med hensyn til race, hospital og tidspunkt på året for fødsel.

Anencefali er manglende udvikling af hjernen. Spina bifida er misdannelse af ryghvirvler og deres torntappe (også kaldet rygmarvsbrok). Begge lidelser hører under betegnelsen neuralrørsdefekter.

Mødre til både patienter og kontrolgruppebørn blev kontaktet telefonisk og udspurgt om deres brug af vitaminer i den såkaldt perikonceptuelle periode, defineret som indtagelse af tilskud i hver måned af de seks måneder omkring undfangelsen, dvs. fra 3 måneder før til 3 måneder inde i graviditeten.

Kun 7% af mødrene til neuralrørs-børnene og 15% af mødrene til kontrolgruppe-børnene tog multivitaminer i alle seks måneder. Forfatterne fandt frem til en markant beskyttende virkning ved brug af multivitaminer mod neuralrørsdefekter. Risikoen for neuralrørsdefekt hos børn af mødre, der tog multivitaminer i hele perioden, var kun 40% af risikoen for børn, hvis mødre ikke tog tilskud.

"Hvis den beskyttende virkning ved at tage multivitaminer omkring undfangelsen, som vores forsøg antyder, er en reel og direkte virkning, vil resultaterne have en signifikant betydning for folkesundheden og økonomien, særligt eftersom ca. 95% af alle neuralrørsdefekt-tilfælde i USA forekommer hos kvinder, som ikke tidligere har været ramt af lidelsen".

"Antallet af neuralrørsdefekter varierer med socio-økonomisk status, race og geografisk placering. Disse demografiske faktorer kan også påvirke indtagelsen af multivitaminer". Analyser viser, at vitaminbrugere oftest er hvide byboer, der er mere veluddannede og vellønnede end dem, der ikke tager vitaminer. Undersøgelser har også vist, at tilskudsbrugere ofte spiser en bedre kost end dem, der ikke tager tilskud. Dermed er det svært alene at tilskrive multivitaminer den beskyttende virkning.

"Alligevel viser resultaterne af dette forsøg klart en forskel i risikoen for neuralrørsdefekter mellem dem, der tager vitaminer omkring undfangelsestidspunktet, og dem, der ikke gør. P. t. er det ikke muligt at afgøre, om denne forskel i risikoen er det direkte resultat af multivitaminerne eller andre karakteristika. Der er behov for yderligere forskning for at kaste lys over dette vigtige aspekt".

Kilde:
Mulinare J, Cordero, JF, Erickson JD, Berry RJ. Periconceptional use of multivitamins and the occurrence of neural tube defects. JAMA 260:3141-3145 (2. December 1988). Division of Birth Defects and Developmental Disabilities, Centers for Disease Control, Atlanta, Georgia 30333.

Health News 2012

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012