Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kakao-ekstrakt uden sukker er godt for diabetikere

Et tysk forsøg foretaget ved universitetshospitalet i Aachen og offentliggjort i Journal of the American College of Cardiology tyder på, at de stoffer, der primært kan genopbygge en sund funktion i arterierne hos diabetikere, er de såkaldte flavanoler. Kakao indeholder naturlige flavanoler, antioxiderende stoffer, der også findes i visse frugter og gransager, grøn te og rødvin, og er sat i forbindelse med sundhedsfremmende egenskaber i andre forsøg.

I dette forsøg lykkedes det en gruppe diabetikere med alvorligt beskadigede arterier, som drak en specialblanding af kakao hver dag i en måned, at genvinde den normale arteriefunktion. Blodkarrenes evne til at udvide sig synes at blive forbedret næsten med det samme.

Forsøgsleder dr. Malte Keim, siger, at flavanoler muligvis virker ved at øge produktion af nitrogenoxid, et stof i kroppen, som fortæller arterierne, hvornår de skal slappe af og udvide sig, og forsøgsresultater viser, at flavanoler i kosten måske kan være et vigtigt led i en sund kost til forebyggelse af kredsløbskomplikationer hos diabetikere.

Men ifølge organisationen Charity Diabetes UK virker det ikke at spise almindelig chokolade. Den type kakao, der blev brugt i forsøget, findes ikke på hylderne og er en version, der er beriget med langt højere koncentrationer af stofferne.

Primære indholdsstoffer og egenskaber
Et af de mange indholdsstoffer i kakao er PEA (fenetylamin). Dette stof, som findes i chokolade i små mængder, stimulerer nervesystemet og udløser udskillelsen af endorfiner, behagelige opium-lignende stoffer.

Desuden fremkalder kakao en fornemmelse af velvære ved at øge hjernens indhold af serotonin, det såkaldte "lykkestof". Kakao indeholder meget beskedne mængder af metylxanthinet koffein. Theobromin stimulerer også centralnervesystemet, men det er betydeligt svagere. Til gengæld styrker theobromin hjertet og har større vanddrivende effekt. Kakao indeholder store mængder af polyfenoler, en gruppe antioxidante stoffer, der findes i mange fødevarer som rødvin og te, og som er blevet videnskabeligt undersøgt for deres sundhedsfremmende indvirkning på vores kredsløb.

Referencer:
Coe, Spohie and Coe, Michael, The True History Of Chocolate, Thames and Hudson New York 1996.
West, John, A Brief History and Botany Of Cacao, in Chilies to Chocolate, ed Foster, Nelson and Cordell Linda U Of Arizona Press 1992.
Bailleux et al The Book Of Chocolate., Flammarion Paris 1995.
Kilham, C, Psyche Delicacies, Rodale Press 2001.
Chocolate and Polyphenols (2000), Chocolate Information Centre. Mars, Incorporated.

Læs også:
Kakao - gudernes føde
Der er grund til kakao-lysten

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012