Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sund nyhed - økologiske chia-frø

Der er kun meget få formelle forsøg, der har undersøgt de gode egenskaber ved chia-frø, men man kan roligt regne med, at der kommer flere inden for den nærmeste fremtid.

I et foreløbigt forsøg fra University of Toronto gav forskerne 21 diabetikere enten et tilskud af chia-frø eller af korn med et lignende fiberindhold. Efter tre måneder var blodtrykket faldet hos de deltagere, der tog chia-frø (10 points for det diastoliske blodtryk og 5 points for det systoliske), mens blodtrykket for deltagerne i kontrolgruppen var uændret.

Jeg kan godt lide frøenes nøddeagtige smag og betragter dem som et sundt og interessant indslag i min daglige kost. Man kan drysse knuste eller hele frø over sin morgenmad eller blande dem i yoghurten eller i salaten. Man kan spise en håndfuld hele frø som snack eller knuse dem og blande dem i melet, når man bager. Eller lave sin egen "chia fresca" - en drik, der er meget populær i Mexico og Centralamerika: Rør 2 tsk. frø i 2-3 dl vand (til en tyktflydende væske). Tilsæt lime- eller citronsaft og sukker efter behag.

Jeg er sikker på, at man vil se chia-frø indgå i flere og flere kommercielle produkter, f.eks. babymad, sportsbarer og bagværk. Chia er nemlig et stærkt, fordøjelsesfremmende middel. Ved at spise chia-gel til hvert måltid kan man forebygge dårlig fordøjelse og sure opstød, øge optagelsen af næringsstoffer og fremme udskillelsen af affaldsstoffer.

Også for diabetikere er chia-gel fantastisk. De opløselige fibre i gelen får kulhydraterne til at frigives langsommere i kroppen og bremser omdannelsen af kulhydrater til sukker.

Chia-frø blandet med vand er glimrende næring for atleter. Frø med vand får dig til at føle dig mæt i flere timer og sørger for, at du har væske nok i kroppen. Frøene er også gode ved vægttab. Mæthedsfølelsen medvirker til at kontrollere din appetit.

Chia-frø kan tilsættes alle former for føde- eller drikkevarer - de ændrer ikke smagen. Frøene kan spises rå, blandet med væske eller knuste. Men i modsætning til hørfrø SKAL chia-frø ikke knuses, inden de kan optages i kroppen.

Chia-planten og -frøenes historie
I gammel tid var frøene fra chia-planten en del af kosten for inkaer, aztekere og mayaer. Aztekernes budbringere medbragte dem i små poser og spiste dem, når de tilbagelagde store afstande mellem de enkelte landsbyer. Disse frø var så værdifulde, at aztekerne brugte dem som betalingsmiddel - præster og adel blev ofte betalt med chia-frø.

Ifølge jesuitterpræster var chia aztekernes tredje mest almindelige kornsort efter majs og bønner, og de brugte chia-brød i nogle af deres religiøse ceremonier. Da aztekernes civilisation gik til grunde efter den spanske erobring, forbød spanierne chia og visse andre kornsorter, fordi de blev brugt i religiøse ceremonier, og erstattede dem med afgrøder som hvede og gulerødder. Rester af både aztekernes og mayaernes samfund forblev i Mexico, hvor små grupper fortsat brugte frøene.

Hvordan bruger man chia-frø?
Der er ikke nogen bestemt måde, man bruger chia-frø på. De har en mild smag, så de kan tilsættes andre fødevarer uden at ændre den oprindelige smag - mens næringsindholdet øges betragteligt.

Chia-gel
Den mest almindelige måde at spise chia-frø på er ved først at udbløde dem. De absorberer 9-10 gange deres egen vægt på ca. 10 minutter. For at få en basis-gel kommer du 1-3 kop frø i to kopper vand og rører godt, så det ikke klumper. Når gelen er dannet, kan du opbevare den i køleskabet i en tætsluttende beholder i op til tre uger.

Du kan tilsætte chia-gel til smoothies, blande den i salatdressing, tilsætte den til desserter, æblemos, yoghurt, supper, havregryn, jordnøddesmør, røræg - stort set alt!

Du kan også lave en tykkere gel ved at bruge l del frø til 2 dele vand og lade det trække i ca. 20 minutter. Derefter kan du tilsætte en smule revet ingefær og hvidløg - eller andre krydderier, hvis du ikke bryder dig om denne blanding.

Chia-frø optager alle slags væsker. Bland dem i æble-, appelsin- eller citronsaft og andre væsker. Eller brug gelen som erstatning for æg i opskrifter. Brug 2 spsk. frø blandet med en ½ kop koldt vand til erstatning for l æg (bemærk, at blandingsforholdet er anderledes end for basis-gelen).

Knuste chia-frø
Som for knuste hørfrø kan du også drysse knuste chia-frø i yoghurt, på varm eller kold morgenmad, blande dem i salater eller røre dem i desserter og æblemos, drysse dem på is, blande dem i saft, tilsætte dem til melet ved bagning og meget, meget andet.

Hele chia-frø
Mange foretrækker at spise hele chia-frø, enten alene eller sammen med anden mad. Frøene kan knases, og de er lette at medbringe, så du kan spise af dem dagen igennem. Jeg synes, de er lettest at spise rå. Jeg har forsøgt kun at spise gel, men jeg bryder mig ikke om konsistensen, selvom jeg opbevarer gelen i køleskabet, så jeg kan tilsætte dem til de fødevarer, jeg spiser dagen igennem.

Jeg tager en spsk. chia-frø i munden og skyller dem ned med et glas vand. Så er de lette at sluge. Jeg har forsøgt at tygge dem, men der sidder altid nogen fast i mine tænder. Jeg har også prøvet at tage chia-frø i munden og lade mit spyt absorbere dem og derved "smelte" i munden. Den metode er god, men i små doser. At komme en hel spsk. i munden og skylle efter med vand er hurtigere.

Spiser man hele frø uden først at opløse dem, skal man være opmærksom på, at de hurtigt optager væske i maven. Det er ikke et problem, hvis man normalt drikker masser af vand i løbet af dagen, men har man tendens til at blive dehydreret, skal man huske at drikke godt med væske bagefter.

Medicinsk anvendelse af chia-frø
I tidligere tider blev chia-frø blandet med vand og brugt til at behandle feber. Og mod infektioner placerede man et varmt omslag af knuste chia-frø på det inficerede område. Man anvendte også chia-frøomslag til at behandle skudsår.

Ved at lægge et frø eller to i øjnene skulle man kunne rense dem og fjerne infektioner. Chia blev også anvendt til at lindre ledsmerter og øm hud - og til at stimulere spytproduktionen.

I dag bruger mange chia-frø til at behandle sure opstød. Frøene er rige på opløselige fibre, som lindrer smerter ved sure opstød fra spiserør og mave. På grund af de stærkt absorberende egenskaber vil frøene suge mavesyre. Hvis du har problemer med sure opstød, så tag en tsk. rå frø og skyl ned med en lille smule vand.

Husk at drikke et glas vand nogle minutter senere. Hvis frøene ikke kan finde væske nok til at optage i mavesækken, vil de trække væske ud af vævene.

Chia-frø medvirker til hurtig opbygning af nyt væv. De indeholder mange næringsstoffer og er lette at optage. De kan være velegnet efter skader, til body-buildere, som kontinuerligt danner nyt væv, til personer, der dyrker ekstrem- eller udholdenhedssport, og kvinder, der er gravide eller ammer.

Chia-frø siges også at være gavnlige for vægttab eller vægtkontrol, problemer med skjoldbruskkirtlen, diabetes, irritabel tyktarm og cøliaki.

Hvorfor skal man spise chia-frø eller chia-gel?
Chia-frø er glutenfri. De indeholder ca. 15% protein - og det er mere end de fleste andre kornsorter. Frøene er den rigeste vegetabilske kilde til omega-3 fedtsyrer - endnu højere end hørfrø - og forholdet mellem omega 3- og omega 6-fedtsyrer er perfekt.

Chia-frø passer ind i både vegetarisk og vegansk kost. De indeholder kalk, bor og mange andre mineraler, vitaminer, fibre og antioxidanter.

Health News 2012

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012