Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Pektin er en superfiber

For meget kolesterol i blodet? Sukkersyge?  Hvis det er problemet, er der hjælp at hente i køleskabet: appelsiner, æbler, gulerødder, nødder og bønner indeholder en gummiagtig fiber, der kan kontrollere kolesterol og blodsukker.

Pektin er så at sige »limen«, der holder plantecellerne sammen, og den findes i varierende mængder i forskellige frugter og grøntsager.

Forskerne har fundet ud af, at pektin er et af de bedste midler, når det gælder om at reducere høje kolesterol-værdier.

»Så vidt jeg kan se, er pektin den mest effektive fiber til kolesterolsænkelse«, siger den amerikanske forsker Dr. Sheldon Reiser fra Beltsville i Maryland. Dr. Reiser har for nylig afsluttet en undersøgelse af pektin.

»Der er blevet lavet et stort antal undersøgelser med meget forskellige befolkningsgrupper, og de har bekræftet pektins rolle med hensyn til at reducere kolesterolværdierne«, siger Dr. Reiser.
»Overensstemmelsen mellem disse undersøgelser er meget imponerende«.

Opsuger kolesterol.  Undersøgelser viser, at pektin reducerer værdierne af det skadelige kolesterol (LDL kolesterolet) uden at ændre niveauet af det gode kolesterol (HDL kolesterol). Det er vigtigt, fordi det har vist sig, at høje værdier af LDL kolesterol mangedobler risikoen for at udvikle hjertesygdomme.

Pektin virker som en svamp i mave og tarm. Det binder stoffer i fordøjelsesvæskerne fra lever og galdeblære. Nogle af disse stoffer - galdesaltene - dannes ved hjælp af kolesterol. Normalt genoptages galdesaltene i kroppen, når de har været brugt i fordøjelsen.

Men når pektin binder sig til galdesaltene, kan disse ikke genoptages, og derfor udskilles de. Det betyder, at kroppen må bruge af sit kolesterolforråd for at danne nye galdesalte. jo oftere den gør det, desto mindre bliver dens beholdning af kolesterol, og desto sundere bliver arterierne. Undersøgelser har vist, at pektin kan absorbere kolesterol op til fire gange sin egen vægt.

Pektin synes at virke bedst hos mennesker, som har høje kolesterolværdier, siger Dr. Reiser. Det er særligt effektivt hos mennesker med arvelig disposition for høje kolesterolværdier, idet det kan nedsætte deres blodværdier med ikke mindre end 20 % Hos mennesker med lave eller normale værdier har det en mindre effekt.

Hvor meget pektin skal man have for at opnå resultater? Det er individuelt, siger Dr. Reiser. I de fleste undersøgelser havde pektin ikke nogen virkning på kolesterolværdierne, før man kom op på 6-8 gram om dagen. Undersøgelserne viste, at resultaterne blev bedre, når mængden sattes op, selv om de fleste ikke brugte mere end 15 gram daglig.

»Fidusen er at finde den mindst mulige mængde, der virker i det konkrete tilfælde«, siger Dr. Reiser. »Det kan man gøre ved at få foretaget en blod-kolesteroltest, så tilsætte f eks. 6 gram daglig til kosten i en måned og derpå få foretaget en ny blodtest.

Derpå kan man sætte mængden op med 2-4 gram den næste måned og igen få en blodtest. Der er ikke nogen god grund til at overdosere.

Når man en gang er kommet til et bestemt niveau i virkning, er der intet der tyder på, at man kan opnå mere ved at spise endnu mere pektin. Men man har konstateret, at selv mængder på 15-20 gram er uskadelige«.

Vitamin C styrker virkningen.  Nogle undersøgelser har vist, at når der tilføres ekstra vitamin C til kosten sammen med pektin, så falder kolsterolet endnu mere.

»Enzymet, der begynder med at omdanne kolesterol til galdesyre, aktiveres af vitamin C«, forklarer Dr. Reiser. »Med vitamin C får man det enzym, som er i stand til at omdanne kolesterol til galdesyre«.

Mennesker, som mangler vitamin C, producerer mindre galdesyre. Så tager man pektin, skal man også sørge for at få nok vitamin C. I en undersøgelse fandt man frem til, at 15 gram pektin og 500 mg vitamin C daglig er meget effektivt med hensyn til at reducere kolesterol-niveauerne.

Også virksomt ved sukkersyge. Pektin kan hjælpe diabetikere med at holde deres blodsukker- og insulinniveauer normale og stabile. Når det spises sammen med et måltid eller i en glucose tolerancetest, reducerer pektin den efterfølgende stigning i blodsukker- og insulin-niveauerne.

Pektin virker måske ved at bremse optagelsen af sukker igennem mavetarmkanalen. »Det skaber en slags barriere på fordøjelseskanalens væg«, siger Dr. Reiser. »Det giver en tykkere membranbarriere«, hvorigennem glucosen skal passere«. Således absorberes sukkeret gradvist gennem et længere stykke af fordøjelseskanalen.

I undersøgelser, hvor pektin var effektivt med hensyn til at nedsætte blodsukker- og insulinniveauerne, fik patienterne fra 10 og 14 gram til hvert måltid.

Påstande om, at pektin kan hjælpe med til at tabe sig, har ikke kunnet bevises. »For at kunne gøre det, skulle det forårsage en dårlig optagelse af føden, og det er ikke tilfældet«, siger Dr. Reiser. Faktisk ser pektin - i modsætning til andre fibre - ikke ud til at forstyrre optagelsen af vitaminer og mineraler, hvilket gør det sikkert at bruge selv i større mængder.

Kan hjælpe ved mavelidelser.  Undersøgelser over flere år har vist, at pektin ændrer strukturen i cellelaget i fordøjelseskanalen. »I mikroskopiske tværsnit i fordøjelseskanalens beklædning var de små, fingeragtige udposninger (villi), der giver beklædningen dens fløjlsagtige karakter, højere hos dyr, der fik pektin end hos dyr, der fik den samme kost, men uden pektin«, siger Dr. John Pombeau, professor ved University of Pennsylvania. Undersøgelser har vist, at der er en hurtigere cellevækst her hos dyr, der fodres med pektin.

I forsøget på at finde ud af om disse opdagelser har nogen praktisk betydning, undersøgte Dr. Rombeau betændelsestilstande i maven. Han fandt ud af, at rotter med colitis (tyktarmsbetændelse) blev meget hurtigere helbredt, når de fik pektin. Disse rotter udviklede meget større celler.

Under en opblusning af colitis er standardbehandlingen, at man holder op med at give patienten mad, i stedet tilfører man næring gennem intervenøse indsprøjtninger. »I stedet for at gøre det forsøger vi at »made« den syge fordøjelseskanal med et specielt brændstof, som den er i stand til at udnytte«, siger Dr. Pombeau.

I tyktarmen nedbrydes pektin til såkaldte kort kædede fedtsyrer. Cellerne, der beklæder fordøjelseskanalen, kan bruge disse fedtsyrer direkte som energikilde. »Fedtsyrer er en vigtig næringskilde for disse celler, idet de hjælper med til at reproducere, vokse og helbredes«, siger Dr. Rombeua, der i øvrigt mener, at der skal mere forskning til, før man kan opstille anbefalinger. Han ønsker, at der kommer mere forskning i dette »plantecellelim«, og at man i bred forstand vil anvende pektin ved forskellige mavelidelser og dermed reducere omkostningerne til behandlingen af disse lidelser. Men han føler sig overbevist om, at pektin vil komme til at spille en rolle i behandlingen af forskellige mavelidelser. »Det er billigt, uskadeligt og kan være af virkelig betydning for mennesker med mavelidelser«, siger han.

Forskere som Dr. Reiser mener, at pektin virker bedst sammen med en velafbalanceret kost med masser af frugt, grøntsager, korn og bønner.

»Jeg tror ikke, at der er noget at tabe og alt at vinde ved at spise pektin«, siger Dr. Reiser. »Levnedsmidler med pektin er gavnlige, og pektin har vist sig at være effektiv. Når folk begynder at se klinisk forbedring og føler sig bedre, får de incitamentet til at fortsatte et sådant kostprogram«.

Resultat Plus:

  • er et unikt fibermiddel, der indeholder Skallin og pektin  fra æble og mandarin. Det er i stand til hurtigt at normalisere mave- og tarmfunktionen, også når kosten er lidt rigelig og lidt fed. 
  • samtidig er ingredienserne i Resultat Plus kolesterolsænkende og derfor et hensigtsmæssigt middel i forebyggelsen af åreforkalkning og hjerte/karsygdomme. 
  • det er også interessant, at nye undersøgelser viser, at pektin er i stand til at bremse kræftcellers vækst hos forsøgsdyr.  Jyllands-Posten  d. 9.1.1993). 
  • Resultat Plus forhandles som pulver i dåse med 250 g. Det er neutralt smagende; dosis er 1-3 tsk. morgen og aften.