Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Pas på naturens medicin

Amerikanske læger råder patienter til at stoppe med at tage naturmedicin to-tre uger for en operation. To danske læger anser ikke umiddelbart produkterne for farlige.

To af danskernes mest anvendte naturprodukter kan skabe problemer for patienter, der skal bedøves før en operation.

Det er den amerikanske forening for anæstesiologer, der rejser mistanken mod opkvikkende naturprodukter som Gingko biloba og ginseng.

Foreningen opfordrer patienter til at stoppe med at tage urtemedicin mindst to til tre uger før en operation.

»Det er et stort problem for os at se vores patienter bruge disse produkter, som de tror vil gavne deres helbred, men i virkeligheden sætter de måske deres liv på spil under en operation, fordi de ikke fortæller os, at de tager dem, siger foreningens præsident dr. John B. Neeld Jr. i et interview med Reuter.

To danske læger afviser ikke, at urtemedicinen kan have effekt på bedøvelse, men de advarer mod at skræmme folk uden grund.

"Gingko biloba og ginseng giver begge meget energi - man bliver lysvågen. Teoretisk kan man godt forestille sig, at det kan have indflydelse på narkose. Det er muligt, men det er ikke videnskabeligt bevist. Hvis man har drukket meget kaffe, så skal man også have mere sovemedicin, før det virker«, siger overlæge dr. med. på Amtssygehuset i Gentofte, Kaj Winther, som har lavet videnskabelige undersøgelser af blandt andet hvidløg, hyben og Gingko biloba.

Professor i anæstesi (narkose) Else Tønnesen fra Århus Universitetshospital anser det ikke for usandsynligt, at naturlægemidler kan have indflydelse på bedøvelse. Hun er lige vendt hjem fra en konference for læger i Shanghai.

På konferencen blev fremlagt nogle undersøgelser, som var lavet på rotter. Forsøget viste, at Gingko biloba påvirker mængden af et enzym, som vi alle naturligt har i kroppen, der hedder MAO-enzymet. Depressioner kan behandles med en medicin, som hæmmer dette enzym.

Når patienter tager de såkaldte MAO-hæmmere, er der visse former for bedøvelse, som lægerne skal undgå.

»Man kunne sagtens forestille sig, at patienter, der tager ginkgo skal undgå de samme anæstesiformer, som folk, der tager MAO-hæmmere. Gingko går i hvert fald ind og påvirker mængden af MAO, når der er tale om rotter, men derfor er det langt fra sikkert, at det også forholder sig sådan for mennesker," siger Else Tønnesen.

Danskernes køb af naturmedicin bliver ikke registreret, men en Vilstrup-undersøgelse viser, at en tredjedel af alle danskere har forsøgt sig med urternes helbredende virkninger.

Selv om de to danske læger ikke vil advare mod naturmedicinen, er de enige om, at det altid er klogt at fortælle sin læge, hvilke former for medicin man tager, før man skal opereres. Også når det drejer sig om naturmedicin.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012