Naturmidler PMS og overgangsalder

Carsten Vagn-Hansen: Østrogenbehandling eller ej?

Spørgsmål fra “Den svedende”

Jeg er en af de kvinder, der har fået østrogen, siden jeg kom i overgangsalderen. Jeg havde mange hedeture, så lægen anbefalede mig at tage en pille med både østrogen og progesteron. Jeg har nu fået dem i otte år og troede, at “den hellige grav” var velforvaret, og jeg har det godt med pillerne. Så jeg blev rasende, da det kom frem, at hormoner efter overgangsalderen er forbundet med en betydelig risiko for alle mulige sygdomme.

Jeg holdt op med at tage pillerne, men så kom mine hedeture igen for fuld kraft. Jeg føler mig ulækker og er ked af, at folk ser mig svede. Der er lige før, at jeg vil blæse på risikoen ved dem. Så skidt har jeg det. Kan du hjælpe mig med gode råd, så jeg kan undgå at begynde igen og at skulle gå i angst for bivirkninger af hormonerne?

Svar fra Carsten Vagn-Hansen

Jeg kan godt forstå, at du er sur og gal, og du har mange medsøstre, der også er det. Blandt andet en svensk kvinde ved navn Lena Katarina Swanberg, der røg i blækhuset og skrev bogen “Blod, Sved og Tårer – en vred bog om østrogen”. Den udkom på Gads Forlag. Den bør du og alle andre i samme situation læse, ikke mindst fordi Lena Swanberg kommer med en mængde gode råd om, hvordan man kan komme igennem sin overgangsalder uden at skulle bruge hormoner eller medicin.

Østrogenbehandling eller ej? Rødkløver kan være et alternativHvor man tidligere så hormoner som midler til kvindefrigørelse og evig ungdom, til brug fra ungdom til grav, for ikke at få børn og for at få børn, bløde eller ikke bløde, for ikke at blive gammel, få dårligt hjerte, blive dement eller afkalket, er realiteten nu, at østrogenerne øger risikoen for alle disse ting. De øger forekomsten af kræft i bryst og livmoder, blodpropper og slagtilfælde, svækkede åndsevner og Alzheimers. Det er rigtigt, at østrogen hæmmer risikoen for knogleskørhed, men kun så længe man tager det, og der er gode og naturlige måder at holde sine knogler i god stand på.

Forfatteren gør også opmærksom på den udbredte og store forurening, som østrogenerne har medført i naturen. Vandet er nu så fyldt med østrogener fra p-piller og plastre, at fiskene blive tvekønnede og sterile.

Hvad kan du gøre?

Østrogenbehandling eller ej? Rødkløver kan være et alternativDu har mange naturlige muligheder for at dæmpe dine hedeture eller få dem til at forsvinde. Der findes fx mange planter med østrogenlignende virkning, men uden den risiko, som lægemidler med østrogen har. Stofferne kaldes fytoøstrogener, og de findes bl.a. i sølvlys, baldrian, humle, ginseng, soja, hvidløg, selleri, hørfrø,  boragoolie, ingefær samt i grønsager og frugt. Motion er også en rigtig god måde til ikke alene at få hedeturene til at forsvinde, men også de symptomer fra leddene, som mange får i overgangsalderen.

Læs også
Soja og rødkløver – sikre alternativer til hormonbehandling
Overgangsalderen: Hvordan opleves den, og hvad kan man gøre?
Angelika – en plante med masser af gode egenskaber
Planteøstrogener – hvordan påvirker de min hormonbalance?
Soja mod hedeture
Rødkløver og betydningen af østrogener
Hampeprotein giver kvinder en sund hormonbalance
Carsten Vagn-Hansen: Hvordan sælger man sundhed?

Carsten Vagn-Hansen, født 1938, er en dansk læge og foredragsholder, også kendt som ”Radiodoktoren”. Han tog lægelig embedseksamen i 1965 og fungerede som praktiserende læge i Aabenraa fra 1970 til 1988. Mellem 1975 og 1982 var han medlem af bestyrelsen for Dansk Selskab for almen Medicin, og 1979-82 præsident for SIMG – det internationale selskab for almen medicin. Fra januar 1992 optrådte han som ”Radiodoktoren” i Danmarks Radio med en ugentlig timeudsendelse – Spørg om Sundhed. Carsten Vagn-Hansen har skilt sig ud i lægeverden for sin mere naturlige tilgang til medicin og brugen af samme. Han mener nemlig, at mange sygdomme i dag opstår gennem kosten, og at kuren derfor skal findes samme sted.