Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Læger fortier viden om bivirkninger

Praktiserende læger undlader i to ud af tre tilfælde at informere patienterne om alvorlige bivirkninger ved den medicin, de sendes hjem med. Det viser en undersøgelse, som er offentliggjort i tidsskriftet Social Science & Medicine.

Flertallet af læger vil ikke fortælle patienterne, at p-piller kan give forhøjet blodtryk, eller at betablokkene og lykkepiller kan give potensproblemer.

Mange læger arbejder stadig ud fra en tradition om, at lægen skal tage beslutninger på patientens vegne. Men med loven om patienters retsstilling fra 1998 er kravene til information skærpede, for at patienterne selv kan afgøre, om de vil modtage en given behandling.

"Det er uholdbart, at lovgivningen siger en ting, og lægerne gør noget andet. Men kravene i loven er så vidtgående, at det er værd at diskutere, om de praktiserende læger overhovedet kan leve op til kravene", siger formand for PLO, Michael Dupont, medforfatter til undersøgelsen og lektor på afdelingen for videnskabsteori i København.

Få bliver informeret om søvnproblemer, impotens og depression

Lægerne blev bedt om at tage stilling til tre kliniske patientsager.

I den ene af sagerne skulle lægerne bedømme bivirkningerne af en behandling med beta-blokkere hos en 55-årig, overvægtig mand med alvorligt højt blodtryk og derefter notere, hvor villige de var til at informere patienten om bivirkningerne. Angivet i pct.

 

Altid

Ofte

Sjældent/aldrig

Kolde hænder/fødder

43

40

17

Søvnproblemer med mareridt

24

35

41

Impotens

30

39

30

Forstyrrelser af hjerterytme

21

25

54

Depression

9

26

65

"Vi har den kompetence og viden, som gør os i stand til at sortere i informationer til patienten og tolke, hvilke bivirkninger der er væsentlige at fortælle patienterne om" siger Michael Dupont.

Jørgen Videbæk fra Hjerteforeningen ser loven om patientretsstilling som et godt princip, men understreger samtidig, at den enkelte læge altid bør vurdere, hvilke oplysninger der er brugbare for patienten.

"De fleste patienter har ikke en chance for at finde ud af, om en bivirkning er væsentlig eller ej, derfor er det svært at bruge loven i praksis, fordi patienterne vil føle sig tabt i for mange informationer", siger Jørgen Videbælt.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012