B2-vitamin (Riboflavin) Folkesundhed

B2-vitamin: Et næringsstof med stor indvirkning

B2-vitamin er et næringsstof, der har stor indvirkning på kroppens funktioner. Det kan du læse om i denne artikel – vi starter med en historie…

En patienthistorie…

Lige før hendes 2 års-fødselsdag for to år siden blev en meget syg lille pige ved navn Christina indlagt på Medical College of Georgia i Augusta. Uden nogen umiddelbart logisk grund var barnet begyndt at miste evne til at se, høre og gå, og hun havde en livstruende anæmi. Hun blev behandlet af tre læger: Patricia Hartlage, M.D., Dorothy Hahn, M.D. og Robert Leshner, M.D.

Lægerne undrede sig. På trods af, at hun fik en god og tilstrækkelig kost og endda en daglig vitaminpille med jern, ville Christinas anæmi ikke forsvinde. “Vi holdt hende i live med transfusioner”, fortæller Dr. Hartlage. “Hun var en meget syg lille pige”.

Hvad var der galt med Christina?

B2-vitamin er et næringsstof med stor indvirkning - sammen med de øvrige B-vitaminerI deres søgning efter en effektiv kur mod anæmien vendte lægerne sig mod B-vitaminer. I mikroskopet var Christinas røde blodlegemer helt vansirede af “små, underlige bobler” kaldet vakuoler. B-vitaminer er kendt for at fremme produktionen af raske røde blodlegemer.

Lægerne begrænsede valget til B6-, B1- og B2-vitamin og besluttede sig for at give Christina høje doser af dem hver for sig i en måned ad gangen. De prøvede med B6- og B1-vitamin, men opnåede ingen virkning. Som sidste udvej gav de hende B2-vitamin. Fem dage senere lød der jubelråb, husker dr. Hartlage: “Christina begyndte at producere raske røde blodlegemer”.

Virkningen af B2-vitamin

“Det var et tilfælde, at det var B2, vi forsøgte sidst”, siger dr. Hahn. “Vi tog simpelthen vitaminerne i rækkefølge. B2 var det sidste, vi prøvede, og så reagerede hun på det. Havde vi prøvet med B2 først, ville vi aldrig have fundet ud af, om B1 og/eller B6 havde virket eller ej”.

Hvad der var endnu mere fantastisk, var, at B2-vitaminet begyndte at genopbygge de neurologiske skader, som var sket på Christinas syn og hørelse. B2-vitaminmangel er kendt for at kunne påvirke blodet og huden, men ikke nervesystemet hos mennesker. “Vi har ikke kunnet finde tilsvarende forskningsresultater i den medicinske litteratur”, siger dr. Hahn. “Vi har talt med hæmatologer, neurologer og børnelæger”.

Christinas sygdom var et ekstremt og unikt tilfælde. Hendes kost bestod af al den B2-vitamin, de fleste af os har brug for, men hun havde et sjældent stort behov for vitaminet. Men hendes reaktion på B2 og kun B2 viser, at vitaminet har, hvad dr. Leshner kalder “sin egen niche” blandt B-vitaminerne. Af mange årsager har B2 ikke fået den store opmærksomhed hidtil. “Vi ved en masse om de andre vitaminer”, siger dr. Hartlage, “men der er ikke meget information at hente om B2-vitamin”.

Nøglen til grå stær?

Ikke fordi der ikke foregår interessante forskningsforsøg i B2-vitamin. To forskere fra University of Alabama, Harold W. Skalka, M.D., og Josef Prchal, M.D., forfølger et spor, som måske kan gøre nogle af de 400.000 grå stær-operationer, der hvert år foretaget alene i USA, overflødige.

“B2-vitamin kan måske ikke forebygge grå stær”, siger dr. Skalka. “Men vitaminet kan muligvis være med til at udsætte udviklingen af sygdommen. Så i stedet for at udvikle grå stær i en alder af 50 år kan man i nogle tilfælde udsætte sygdommens fremkomst til 60, 70 eller 80-årsalderen”.

Beskrivelse af grå stær-forsøget

I en undersøgelse af 173 patienter ved Eye Foundation Hospital i Birmingham, Alabama, fandt de to doktorer frem til, at 20 % af en gruppe grå stær-patienter under 50 år manglede B2-vitamin, og at 34 % af en gruppe patienter over 50 år manglede vitaminet. Modsat viste det sig, at alle 16 i en gruppe personer med normalt syn og en klar linse havde et højt indhold af B2-vitamin i kroppen – faktisk højere end hos de unge, sunde mennesker, som optrådte som kontrolpersoner i undersøgelsen. “Det, der måske er overraskende, er, at ældre patienter med klare linser ikke mangler B2-vitamin. Den mulighed, at tilskud af B2 (ud over den anbefalede dagsdosis) kan være med til at forsinke dannelsen af aldersrelateret grå stær, undersøges netop nu”, fortæller forskerne.

Vitaminet menes at kunne medvirke til at beskytte øjet gennem en sindrig kæde af kemiske reaktioner, som kulminerer i frigivelsen af et stof kaldet glutathion, som øjensynligt beskytter linsens proteiner fra de skader, der forårsager grå stær. “Der er så få gode ledetråde i behandlingen af grå stær, som er et af de store helbredsmæssige samfundsproblemer i USA”, siger dr. Skalka, “at hvad som helst er værd at se nærmere på. I dette tilfælde er der en teoretisk begrundelse for at tro, at B2-vitaminbehandling vil virke, og nogle laboratorieforsøg tyder på, at det også virker i praksis”.

Opbygger sundt blod

Der har også været foretaget betydningsfulde forsøg med B2-vitamins gavnlige indvirkning på blodet, bl.a. forsøg, som måske kan forklare, hvorfor det hjalp lille Christina. B2-vitamin forlænger de røde blodlegemers liv og fremmer folsyrens (et andet B-vitamin) rolle i produktionen af nye røde blodlegemer i knoglemarven. Vitaminet synes også at kunne være med til at opretholde et højt indhold af jern i de røde blodlegemer.

I London har to forskere fundet ud af, at B2-vitamin beskytter de røde blodlegemer på samme måde, som de beskytter proteinerne i øjets linse – ved at fremme frigørelsen af glutathion. Disse forskningsresultater er vigtige, fordi man vurderer, at ca. 30 % af alle briter over 65 år, som lever i egen bolig, lider af en let mangel på B2-vitamin.

Forskerne påviste, at de røde blodlegemer hos personer med B2-mangel har en kortere levetid. Mangeltilstanden i hvert blodlegeme synes at svække dets evne til at modstå skader fra meget reaktive oxidanter. Blodlegemerne dør før tiden og filtreres ud af blodet.

En forsker fra University of Ghana i Vestafrika – hvor der generelt er meget lidt B2-vitamin i kosten – fandt frem til, at der var et specielt forhold mellem B2 og folsyre. Med basis i sin viden om, at folsyre er ansvarlig for produktion af røde blodlegemer, fandt han frem til, at folsyre har en større virkning, hvis det bliver forstærket af en dosis B2. “B2-vitamin virker muligvis, fordi det deltager i folsyrestofskiftet”, bemærker han. Han fandt også frem til, at via en separat proces i blodet “er B2-vitamin involveret i optagelsen og udnyttelsen af jern fra kosten”. Han foreslår, at jerntilskud bør suppleres med B2-tilskud, og tilføjer, at “hos gravide er mangel på både jern og folsyre almindeligt, og tilførsel af B2-vitamin sammen med jern og folsyre kan være anbefalelsesværdigt”.

Mangeltilstande – hvor almindelige er de?

Det står helt klart, at vi alle har brug for B2-vitamin. Men hvor finder man de gode kilder, hvor meget har vi brug for, og hvad kan gøre, at vi har brug for mere end normalt?

Jack M. Cooperman, Ph.D., leder af afdelingen for ernæringsuddannelse ved New York Medical College i Valhalla, har undersøgt B2-niveauet blandt adskillige amerikanske befolkningsgrupper. Han siger: “I USA kommer 60 % af vores B2-vitaminindtag fra mælk eller andre former for mejeriprodukter, fx yoghurt eller ost”. Han har fundet ud af, at mennesker, som ikke spiser mange mælkeprodukter, fx teenagers i storbyerne, har en tendens til at udvise mangel på B2-vitamin.

Det er kun meget få, der har alvorlig mangel på B2-vitamin, siger dr. Cooperman, men mange har en marginal mangel, og følgerne heraf kan være svære at få øje på. “Med en marginal mangel ved ingen rigtigt, hvad symptomerne er”, siger han. “Børn vokser måske ikke helt, som de skal. Voksne føler sig måske ikke helt godt tilpas. De kan måske ikke holde til at arbejde en hel dag. De er måske let anæmiske og humørsvingende. Det er, hvad vi ved på nuværende tidspunkt.”

Diabetikere, kvinder på p-piller og børn er andre eksempler på befolkningsgrupper, som risikerer at komme til at mangle B2-vitamin, og som dr. Cooperman har undersøgt. Dyrker man masser af hård, fysisk træning, kan det øge behovet for B2-vitamin. Ud over mælkeprodukter indeholder lever, æg, kød, grønne bladgrønsager og fuldkorn masser af B2-vitamin.

B2-vitamin er et næringsstof med stor indvirkning - sammen med de øvrige B-vitaminerMedicinpåvirkning

Andre faktorer kan også påvirke B2-vitaminniveauet. Richard Rivlin, M.D., redaktør af bogen Riboflavin (Plenum Press, 1975) og læge ved Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York City mener, at hormonspejl og medicin også har en indvirkning. “En fysiologisk mangel på B2-vitamin kan stamme fra et utilstrækkeligt dagligt indtag af vitaminet. Men også forstyrrelser i de endokrine processer og følgevirkninger af behandling med visse farmakologiske stoffer kan give mangel”, skriver han.

Specielt mener dr. Rivlin, at mennesker med enten hypo- eller hyperthyroidisme (under- eller overaktiv skjoldbruskkirtel) har brug for ekstra riboflavin. Han baserer dette udsagn på resultaterne fra dyreforsøg. Lider man af hyperthyroidisme, omdanner kroppen så meget B2, at den vil kræve endnu mere, og ved hypothyroidisme omdanner den for lidt.

Psykofarmaka

John Pinto, Yee Ping Huang og dr. Rivlin har påvist, at chlorpromazin, imipramin og amitryptilin, som alle er psykofarmaka, kan blokere for B2-vitaminets virkning hos dyr. Man formoder også, at gravide og kvinder, der spiser p-piller, har et øget behov for vitaminet. “I og med at B2-mangel meget ofte forekommer hos gravide. Mangel på dette vitamin giver fødselsskader, i hvert fald på forsøgsdyr. Så kan man med en vis ret slå på tromme for tilskud af B2-vitamin under graviditeten”.

Borsyre

Borsyre kan også drænere B2-vitamin fra kroppen. “Borsyre findes i op mod 400 af de ting, der findes i et gennemsnitshjem, fx mundskyllevand, stikpiller og en række importerede fødevarer. Det hægter sig fast på B2-vitaminet, binder det og skyller det ud med urinen”. Og som om det ikke var nok, så kan B2-mangel forstærkes. “Hvis der er for lidt B2-vitamin i kosten, så kan man miste evnen til at udnytte den mængde, der trods alt er. Det er en ond cirkel”, fortæller dr. Rivlin. “Jo mindre du har, jo mindre kan du optage. Og når først kroppen bliver syg, bliver den endnu mere syg, fordi den mangler et enzym og derfor ikke kan udnytte den smule vitamin, som findes i kosten”.

Hvordan går det med Christina i dag?

Hvor stort nogle menneskers B2-mangel end er, så har lille Christina fra Georgia brug for endnu mere. Hendes behandling begyndte med hele 75 mg pr. dag. I dag er hun fire år gammel, og hun får nu ’kun’ 25 mg pr. dag, men hendes læger ved ikke, om hun stadig har brug for denne mængde. (Til sammenligning ligger den anbefalede dagsdosis for en voksen på 1,0-1,5 mg afhængigt af alder og køn). “En dag vil jeg have samlet mod nok til at tage B2-vitamintilskuddet fra hende”, siger dr. Hartlage.

Her finder du B2-vitamin i din mad

Fødevare Portion Mængde (mg)
Oksenyre 85 g 4,1
Okselever 85 g 3,6
Kyllingelever 85 g 1,7
Kalvehjerte 85 g 1,2
Oksehjerte 85 g 1,1
Fedtfattig yoghurt 1 glas 0,5
Kogt broccoli 1 hoved 0,4
Sødmælk 1 glas 0,4
Mandler 1/4 kop 0,3
Ølgær 1 spsk. 0,3
Brieost 57 g 0,3
Camembert 57 g 0,3
Roquefort 57 g 0,3
Rå, vilde ris 1/4 kop 0,3

B2-vitamin er et næringsstof med stor indvirkningLæs også
B2-vitaminmangel – symptomer
B2-vitamin kan have en gavnlig indvirkning på blodtrykket
B2-vitamin kan måske forebygge migræne
Anprisninger: B2-vitamin (riboflavin)
B-vitaminer holder hjerne og øjne sunde
Total B-Complex – alle B-vitaminerne + lidt mere
Hørelsen – er vi ved at miste den?
Fakta om vitaminer og mineraler

Kilder
USDA Handbook nr. 456, 8-1 og 8.5.
Metabolic and Pediatric Ophthalmology, bd 5, nr. 1, 1981.
British Journal of Nutrition, 1981.
International Journal for Vitamin and Nutrition Research, bd 50, nr. 3, 1980.
American Journal of Clinical Nutrition, 1980.
Nutrition Reviews, 1979.