Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Medicineret moral

Hvis De kunne redde fem mennesker fra et modkørende tog ved at skubbe et andet menneske ud på skinnerne - ville De så gøre det? Det afhænger af, hvor meget serotonin der cirkulerer rundt i Deres hjerne, konkluderer et nyt studie fra University of Cambridge.

De engelske forskere opsatte et forsøg, hvor en gruppe deltagere indtog stoffet citalopram, som øger niveauet af hjernens signalstof serotonin. Et stof, der er populært kendt som 'lykkestof', fordi det sandsynligvis er en central spiller i behandling af depression.

Sammen med en kontrolgruppe, som ikke fik medicinen, skulle deltagerne tage stilling til en række moralske dilemmaer. Ville de for eksempel klikke på en kontakt for at styre et tog væk fra fem mennesker, selv om toget i stedet ramte et menneske på det andet spor? Og hvad nu, hvis de ikke bare skulle trykke på en kontakt, men rent faktisk skulle skubbe et andet menneske ud foran toget for at redde de fem andre?

Resultaterne viste, at personer med ekstra serotonin i hjernen var langt mindre villige til at skade et andet menneske personligt, også selv om det ville redde flere andre. Det peger på, at serotonin øger vores aversion mod at gøre andre ondt og dermed spiller en vigtig rolle for vores moralske dømmekraft, og for hvordan vi reagerer i forskellige situationer.

På den måde er serotonin-systemet med til styrke social adfærd, og studiet tyder på, at behandlinger med citalopram eller lignende lægemidler kan øge en persons tilskyndelse til at opføre sig socialt, og på den måde give socialt dysfunktionelle mennesker et bedre forhold til deres omverden.

Kilde: Proceedings of the National Academy of Sciences, 27. september 2010.

Health News 2010

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012