Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Syg på den fede måde

Tre joints om dagen er lige så skadelige at ryge som 20 cigaretter

Læger advarer om, at skadevirkningen af indtagelsen af hash eller cannabis, som er det mest udbredte ulovlige rusmiddel i Storbritannien, indebærer en helbredskatastrofe på niveau med tobakkens, fordi man ser bort fra hashens giftige bivirkninger.

Der er stigende videnskabeligt grundlag for at mene, at det rusmiddel, der stimulerede en generation i 1960’erne til kærlighed og fred, kan medføre psykoser, lungesygdomme og svigtende immunforsvar.

Den Britiske Lungeforenings offentliggjorte oversigt viser, at den hash, der sælges på gaden i dag, er 15 gange stærkere end de joints, man kunne købe for 30 år siden.

Tre joints om dagen er lige så skadelige at ryge som 20 cigaretter. "For 50 år siden anså man det at ryge som i orden. Nu taler man om, at det er en offentlig sundhedskatastrofe. Vi har ikke lyst til bare at stå og se til, at det samme sker med hash," siger Dame Helena Shovelton, vicedirektør i Lungeforeningen.

En undersøgelse tidligere på året viste, at 79 procent af børnene troede, hash var 'sikkert', mens kun 2 procent var klar over, at det kan være skadeligt for helbredet. Troen på, at hashen er nogenlunde risikofri, fik mildest talt fornyet næring, da den britiske indenrigsminister David Blunkett meddelte, at han ville nedsætte straffen for besiddelse af rusmidlet.

Lungeforeningen siger i en anden rapport videre, at den bedre dyrkning af cannabisplanterne har gjort dem stærkere, således at undersøgelser fra 1960’erne og 1970’erne formentlig ikke er dækkende.

Eksempelvis indeholder tjæren i hashjoints 50 procent flere kræftfremkaldende stoffer end tobakken i cigaretter, og en joint inhaleres dybere.

Hyppige hashrygere hoster mere, har mere bronkitis og hiver mere efter vejret. Hash blandes ofte med tobak, og de skadelige virkninger er større, når de to stoffer ryges sammen end hver for sig.

Dr. Mark Britton, formand for Lungeforeningen, siger: "Disse statistikker vil komme som en overraskelse for dem, der tror, at det er sikrere kun at ryge hash."

I mere end et århundrede har man observationer på, hvordan store doser cannabis kan medføre hallucinationer, og der er nu videnskabeligt belæg for, at cannabis får hjernen til at producere mere af det kemiske stof dopamin. Skizofrene hallucinationer kommer af for meget dopamin, så ethvert stof, der fremmer produktionen af dopamin, kan gøre symptomerne på skizofreni værre.

Robert Murray, professor i psykiatri ved institut for Psykiatri i London, mener, at megen hashrygning medfører øget risiko for skizofreni. Undersøgelser i Sverige og Holland viser, at hyppige cannabisrygere har op til seks gange større risiko for at udvikle psykoser end de, der lader være.

Endelig siger Den Britiske Lungeforening, at et nedsat immunforsvar kan forklare, hvorfor der tilsyneladende er en forbindelse mellem cannabisbrug og svampe- og bakterieinfektioner hos kræftpatienter, patienter med transplantationer og hos HIV-smittede patienter.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012