Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Træt altid? Et advarselstegn!

Hvornår bliver træthed til en sygdom?

Træthed i løbet af dagen bør tages alvorligt, når det har stået på i mere end fire uger sammenlagt. Der er grund til bekymring, hvis man til enhver tid kan lægge sig ned og sove, hvorimod det at tage en middagslur er ganske normalt - og gavnligt for os alle.

Hvad skal man gøre, hvis man altid er træt og føler trang til at sove? Hvis man altid føler sig træt, bør man i første omgang gå til læge eller til en naturlæge/alternativ behandler med forstand på ernæringsmæssige spørgsmål, og lad hende eller ham hjælpe Dem.

De kan undersøge flere mulige årsager lidt nærmere. Det kan dreje sig om følgerne af en infektion - kroppen sover sig sund ved at regulere immunforsvaret i søvne. Eller det kan være tegn på allergi eller søvnapø, som giver utilstrækkelig tilførsel af ilt til hjernen. Det kan også tænkes, at der er tale om en dårligt fungerende skjoldbruskkirtel. Træthed i løbet af dagen kan desuden have mentale årsager, f.eks. en skjult depression.

Træthed hos ældre kan være et tegn på truende svækkelse. Når ellers velfungerende ældre mennesker føler sig trætte ved daglig færden, kan det være et tegn på, at en alvorlig svækkelse er ved at indtræde. I mange tilfælde kan træthed være en stærkere markør for, »at der er noget i vejen« end diagnose på en alvorlig sygdom ved en lægeundersøgelse. Det er en af hovedkonklusionerne i en doktordisputats af lektor Kirsten Avlund fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet. Disputatsen bygger på tre store undersøgelser af gamle mennesker i Danmark, Sverige og Finland. »Træthed kan være et tegn på sygdom, som i de tidlige stadier ikke altid kan opfanges ved en lægeundersøgelse. Men trætheden kan også være en konsekvens af aldersrelaterede fysiologiske og biologiske ændringer, som ikke skyldes sygdom, f.eks. i muskel- og hjertefunktion«, siger Kirsten Avlund, der er ergoterapeut og ph.d, i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Se: Sundhedstest - hvor sund er De?

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012