Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Bakterier i mad kræver dødsofre

Salmonella og campylobacter i madvarer kræver langt flere dødsofre, end man hidtil har troet.

Det viser en ny stor undersøgelse, som forskere fra Statens Seruminstitut har foretaget blandt 48.857 danskere, der i perioden 1991 til 1999 fik diagnosticeret en bakteriel tarminfektion.

Undersøgelsen gennemhuller myten om, at madforgiftninger som følge af salmonella, campylobacter, shigella og yersenia er en forholdsvis ukompliceret affære, og at det kun er patienter, der i forvejen er svækkede, der ligefrem dør af infektionen.

Det viser sig, at selv når man "renser" tallene for dødelighed blandt mennesker, som i forvejen er meget syge, er der en betydelig overdødelighed forbundet med for eksempel salmonellainfektioner.

Ser man på salmonellainfektionerne under et, er dødeligheden blandt de smittede 2,6 gange større end normalt. Det tilsvarende tal for campylobacter er 1,7.

"Vores undersøgelse er den første af sin art, og den viser, at der dør flere blandt den smittede gruppe, end vi tidligere troede, men vi kan endnu ikke sige, hvorfor de dør," siger afdelingschef, overlæge, dr. med. Peter Gerner-Smidt, der peger på, at dødsfaldene bl.a. kan skyldes tilstødende komplikationer, eller at infektionen på et senere tidspunkt blusser op igen.

En meget vigtig pointe i undersøgelsen fra Statens Seruminstitut er, at risikoen for at dø er højere, hvis man smittes med en antibiotikaresistent bakterietype, som for eksempel salmonella DT 104, end hvis man smittes med en bakterietype, som ikke er modstandsdygtig overfor antibiotika.

"Det indikerer jo kraftigt, at man skal søge at begrænse brugen af antibiotika - kinoloner - i landbruget," siger Peter Gerner-Smidt.

Health News 2003

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012