Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

K2-vitamin nedsætter risikoen for leverkræft

Næsten 8% af de kvinder, der lider skrumpelever forårsaget af en virusinfektion, er i farezonen for at udvikle leverkræft. Nu har japanske forskere fundet ud af, at K2-vitamin i betydelig grad kan mindske denne risiko.

Forsøget, som er offentliggjort i Journal of the American Medical Association, viste, at K2-vitamin nedsætter risikoen for at udvikle hepatocellulært carcinom blandt kvinder med viral cirrhose, for­mentlig ved at udsætte dannelsen af kræftcellerne. Forsøget omfattede 40 kvinder med diag­nosen viral cirrhose, hvoraf 21 tilfældigt udvalgte fik 45 mg K2-vitamin dagligt. Alle patienter fik tillige både kostvejledning og symptombehandling for ascites (abnorm dannelse af væske i bughulen).

Gennem opfølgningsperioden på mere end syv år blev den del af patienterne, som udviklede hepa­tocellulært carcinom, betydeligt mindre i den behandlede gruppe (2 ud af 21 patienter) i forhold til kontrolgruppen (9 ud af 19 patienter). Alle tilfælde var ny diagnoser i tidlige kræftstadier. Den årli­ge forekomst af hepatocellulært carcinom var 1,6% i den behandlede gruppe sammenlignet med 8,8% i den ubehandlede gruppe og 7,9% blandt alle tilfælde af viral cirrhose i befolkningen.

Forskerne mener, at geranylgeraniol - en sidekæde af K2-vitamin - fremkalder celledød i kræftcel­ler. De antyder dermed, at geranylgeraniol muligvis spiller en vigtig rolle i hæmningen af cellevæk­sten. De skriver: ”Forsøget tyder på, at K2-vitamin kan mindske risikoen for hepatocellulært carci­nom til ca. 20% sammenlignet med kontrolgruppen”, og tilføjer, at disse foreløbige resultater bør bekræftes af et randomiseret, kontrolleret multi-center-forsøg.

Ref.: Habu D., Shiomi S, Tamori A, et al. Role of vitamin K2 in the development of hepatocellular carcinoma in women with viral cirrhosis of the liver. JAMA, 21. juli 2004;292(3):358-.

Health News 2007

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012