Kosttilskud Sund kost og livsstil

Quercetin – et flavonoid med masser af gode egenskaber

Quercetin er et naturligt pigment – et såkaldt flavonoid – der findes i mange frugter, grønsager og kornsorter. Det er en af de antioxidanter, der er allermest af i vores kost, og det spiller en væsentlig rolle for kroppens evne til at bekæmpe de frie radikaler, der har tæt forbindelse til udviklingen af en række kroniske sygdomme. Desuden kan de antioxidante egenskaber medvirke til at reducere inflammation, lindre symptomer på allergi og sænke blodtrykket.

Antioxidanter vs. frie radikaler

Flavonoidernes sundhedsfremmende egenskaber skyldes deres evne til at fungere som antioxidanter i kroppen. Antioxidanter er stoffer, som kan binde sig til og neutralisere frie radikaler – ustabile molekyler, som kan forårsage celleskader, når der er for mange af dem. Skader forårsaget af frie radikaler er sat i forbindelse med adskillige kroniske lidelser, bl.a. kræft, hjertesygdom og diabetes.

Men frie radikaler kan gøre mere end blot at skade cellerne. Forskning viser, at et højt niveau af frie radikaler kan medvirke til at aktivere gener, der fremmer betændelse. Således kan et højt niveau af frie radikaler føre til en forøgelse af betændelsesreaktionen i kroppen. En smule inflammation er nødvendig for at hjælpe kroppen til at helbrede sig selv og afværge infektion, men vedvarende inflammation er sat i forbindelse med forskellige helbredsproblemer, bl.a. visse kræftformer og hjerte- og nyresygdomme.

Hvad kan quercetin?

Quercetin har masser af gode egenskaber og findes både i kosten og som kosttilskudQuercetin har flere påviste og potentielle egenskaber:

  • Bremse inflammation
  • Afhjælpe allergi
  • Hæmme kræft
  • Reducere risikoen for kroniske hjernesygdomme
  • Reducere blodtrykket

Kan måske bremse inflammation

I en række reagensglasforsøg har quercetin vist sig at kunne reducere markører for inflammation i menneskeceller. Bland disse markører er tumornekrosefaktor alfa (TNFα) og interleukin-6 (IL-6).

Et otte uger langt forsøg med 50 kvinder med leddegigt har vist, at de deltagere, der fik 500 mg quercetin, oplevede en betydelig reduktion i morgenstivhed, morgensmerter og smerter efter kropslig udfoldelse. Desuden kunne man konstatere en reduktion i mængden af inflammationsmarkører, fx TNFα, sammenlignet med de kvinder, der fik placebo.

Kan måske mindske allergiske reaktioner

Quercetins potentielle anti-inflammatoriske egenskaber kan måske mindske allergiske reaktioner. Reagensglas- og dyreforsøg har vist, at stoffet måske kan blokere de enzymer, der er involveret i inflammation og undertrykke inflammationsfremmende stoffer som histamin.

Således har et forsøg vist, at indtagelse af quercetintilskud kunne undertrykke anafylaktiske reaktioner over for jordnødder i mus. Det er dog stadig uklart, om stoffet har samme virkning på allergier hos mennesker.

Har måske kræfthæmmende virkning

Quercetins antioxidante egenskaber betyder muligvis også, at stoffet kan anvendes i kræftbehandlingen. I en gennemgang af reagensglas- og dyreforsøg påviste forskerne, at quercetin kan undertrykke cellevækst og fremkalde celledød i prostatakræftceller. Andre reagensglas- og dyreforsøg har vist, at stoffet har en lignende virkning i kræftceller i lever, lunger, bryst, blære, blod, tyktarm, æggestokke, lymfe og binyrer.

Kan måske reducere risikoen for kroniske hjernesygdomme

Forskningsresultater tyder på, at quercetins antioxidante egenskaber kan medvirke til at beskytte mod degenerative hjernesygdomme som Alzheimers og demens.

I et forsøg fik mus med Alzheimers indsprøjtninger af quercetin hver anden dag i 3 måneder. Ved forsøgets afslutning havde indsprøjtningerne modvirket adskillige markører på Alzheimers, og musene klarede sig langt bedre i indlæringstests. I et andet forsøg reducerede en quercetinholdig kost markører for Alzheimers og forbedrede hjernefunktionen hos mus i de tidlige stadier af sygdommen. Men kosten havde kun ringe eller ingen indvirkning på dyr med Alzheimers i moderat eller svær grad.

Kaffe er en populær drik, som er sat i forbindelse med en lavere risiko for Alzheimers. Faktisk viser forskning, at quercetin – og ikke koffein – er det primære stof i kaffe, når det gælder den potentielt beskyttende virkning mod sygdommen.

Kan måske reducere blodtrykket

Forskningsresultater tyder på, at quercetin kan medvirke til at reducere blodtrykket. I reagensglasforsøg har stoffet vist sig at have en afslappende virkning på blodkarrene.

En gruppe mus med forhøjet blodtryk fik quercetin dagligt i fem uger, hvorefter deres systoliske og diastoliske blodtryksværdier faldt med hhv. 18 og 23 %. En gennemgang af ni forsøg på mennesker (i alt 580 personer) viste, at daglig indtagelse af 500 mg quercetin i tilskud reducerede det systoliske og diastoliske blodtryk med i gennemsnit 5.8 mm Hg og 2.6 mm Hg.

Andre potentielle egenskaber

Quercetin har muligvis andre sundhedsfremmende egenskaber, bl.a.:

  • Kan måske medvirke til at bremse aldring: Reagensglas- og dyreforsøg tyder på, at quercetin kan medvirke til at forynge eller fjerne aldrende celler og reducere aldringsmarkører.
  • Kan måske øge træningsindsatsen. En gennemgang af 11 forsøg på mennesker har vist, at indtagelse af quercetin kan have en let fremmende virkning på træningsindsatsen.
  • Kan medvirke til bedre blodsukkerkontrol. Kliniske og dyreforsøg tyder på, at stoffet kan reducere det fastende blodsukkerniveau og dermed beskytte mod komplikationer ved diabetes.

Alle omtalte resultater er lovende, men der er behov for mere forskning i kliniske forsøg for at forstå stoffets potentielle egenskaber som anti-inflammatorisk stof.

Kilder til quercetin

Quercetin er som nævnt det flavonoid, der findes mest af i vores kost. Man mener, at vi i gennemsnit indtager 10-100 mg dagligt fra forskellige kostkilder. Fødevarer, der indeholder quercetin, er fx løg, røde æbler og vindruer, bær, broccoli, tomater, citrusfrugter, kirsebær, gul og grøn peber, asparges, kapers, grøn og sort te, kaffe og rødvin.

Quercetin findes også som kosttilskud i pulver og kapselform.

Quercetin findes også i fx kaffeLæs også
Flavonoider kan bremse mental svækkelse
Flavonoider – en gave til kredsløbet
Æbler – masser af fibre og flavonoider
Antioxidanter i kosten modvirker kognitiv svækkelse
Antioxidanter – det bedste forsvar mod frie radikaler
Er PQQ nøglen til aldringsprocessen?

Kilde
https://www.healthline.com/nutrition/quercetin#benefits